Home Algemeen Algemeen GHOR Ambuteam groeit door tot Ambulance Amsterdam S.O.R.T.

GHOR Ambuteam groeit door tot Ambulance Amsterdam S.O.R.T.

6006
0

De GGB (grootschalige geneeskundige bijstand) kent sinds 2016 een nieuwe structuur waarin ook opgenomen het calamiteitenteam. Dit team wordt bij ‘code 30’ geactiveerd.
Ambulance Amsterdam heeft de voormalige ambuteam leden de pagers laten behouden en er voor gekozen deze leden dmv kanspiket op te roepen bij een calamiteit.
Vanuit deze gedachte is er een doorstart gemaakt van het calamiteitenteam naar een S.O.R.T. (Special Operations Reponse Team) volgens Engels model. Klik hier voor een filmpje over het S.O.R.T.

hesjesAmbulance Amsterdam heeft hiermee een gespecialiseerd toegewijd team dat primair ingezet wordt bij grote evenementen (Marathon, Dam tot Dam enz) en volgens het GGB model bij grootstedelijke incidenten (trein/metro ongevallen) en terreurdreiging (TGB).
Bij de verhoogde terreurdreiging tijdens Sensation in de Amsterdam Arena stond het team op hardpiket gereed.

tent2De S.O.R.T. leden (40) worden vanuit alle Ambulance Amsterdam posten (centrum en regio) geleverd. Zij dragen 24/7 een pager en melden zich in via Whatsapp. Bij proefoproepen was er een respons van gemiddeld 90% waarbij er telkens voldoende leden beschikbaar waren voor twee teams (4 ach en 8 avp). Het team staat onder leiding van twee operationeel teammanagers en beschikt over twee senior teamcoördinatoren. De staf biedt ondersteuning vanuit bureau opleiden, MMA, een secretaresse en zorgkwaliteit. Natuurlijk wordt er gezamenlijk opgetrokken met politie, brandweer, ziekenhuizen, defensie, NRK en de GHOR.

marathon“Een getraind en goed georganiseerd team binnen Ambulance Amsterdam, die na oproep, vooral in de eerste fase van een grote calamiteit kan acteren en het verschil kan maken. Specialisatie is effectiever dan 400 medewerkers bekwaam en bevoegd houden op al deze terreinen.”
De specialisatie is o.a. op het gebied van communicatie (C2000), GGB (taakstructuur) en werkwijze/opleiding (ATACC). Het S.O.R.T. is nu in een projectfase en wil In de toekomst uitgroeien tot een gespecialiseerd multi-inzetbaar bovenregionaal team.

Voor geplande evenementen beschikt het S.O.R.T. over een tent (rol 1) welke ook secundair ingezet kan worden bij niet geplande evenementen als aanvulling daar waar de bestaande infrastructuur geen oplossing biedt.

herculesAls onderdeel van het S.O.R.T. is ook een H.A.R.T. (hazardous area[kkstarratings] response team) beschikbaar vanuit Ambulance Amsterdam Kennemerland post Hoofddorp. Het H.A.R.T. is inzetbaar voor strikte isolatie vervoer. Dit team zal uitgroeien tot een bovenregionaal inzetbaar CRBN team. Op dit moment zijn al meerdere RAV’s aangesloten om strikte isolatie vervoer uit te laten voeren door het H.A.R.T. Het team is uitgerust voor werken in de ‘hot’ en ‘warm’ zone. Hierover volgt later een artikel.

Vorig artikelDe ambulancehelikopter operationeel
Volgend artikelNieuwe rapid responder voertuigen voor AZRR
Ambulance Amsterdam
Ambulance Amsterdam levert ambulancezorg in de regio's Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland.