Home Algemeen Algemeen GGB, het is geen spelletje…

GGB, het is geen spelletje…

2368
5

Het was een mooie zomeravond in 2015. Mijn vriend en ik aten samen met vrienden op het balkon. Zoals zo vaak begonnen we na het eten een spelletje Risk. Na een paar rondes opende een vriendin de aanval op mij. Met de eerste worp verdedigde ik me goed, met de tweede al wat minder. Iedere worp werd slechter, mijn leger kromp zienderogen in. Gelukkig was mijn vriend zorgzaam op dit punt. Terwijl ik bleef verliezen, pakte hij mijn legers van het bord en zei: ‘ Geen zorgen, Margot, ik ben vanavond jouw hoofd gewondennest’.

Het is best vreemd dat je het op een vrije avond over je werk hebt, zeker als je een van je favoriete spellen speelt. Toch is het goed te verklaren. Net als andere regionale ambulancevoorzieningen bereidde ook de Regionale AmbulanceVoorziening Brabant-Zuidoost (RAV BZO) zich de afgelopen maanden voor op het GGB.  In samenwerking met de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) in de regio Brabant-Zuidoost is het GGB geïmplementeerd. Mijn rol daarin was projectleider.

Bij RAV BZO hou ik mij voornamelijk bezig met kwaliteitszorg. Ik ben als projectleider gevraagd om het projectplan GGB te schrijven en moest mij goed inlezen. Wat vraagt de Geneeskundige Combinatie (GNK-C) eigenlijk van een RAV? Wat betekent het loslaten van het GNK-C? Welke ketenpartners zijn betrokken in dit proces? En wat wordt er van de RAV verwacht in het kader van het GGB? Deze en vele andere vragen kwamen toen in mij op.

Voor mij was dit project een leerzaam ‘uitstapje’, waar ik veel bezig ben geweest met nieuwe begrippen. Dit ging ook vaak ’s avonds nog door, waardoor mijn vriend inmiddels in staat is de verschillen tussen het GNK-C en het GGB feilloos uit te leggen…

Om het GGB goed te kunnen implementeren, maakte ik samen met Ed, de projectleider vanuit de GHOR, een plan van aanpak. Daar betrokken we het Rode Kruis en Bevolkingszorg ook bij. Vanuit het plan van aanpak ontstonden een stuurgroep en vijf deelprojectgroepen. De deelprojectgroepen bestonden uit collega’s van de GHOR, RAV, Bevolkingszorg en het Rode Kruis die kennis hebben van onderwerpen waarin veel zou veranderen. Denk hierbij aan het C2000-netwerk, het opleiden van de collega’s op de meldkamer en de rijdienst en de opvang van slachtoffers.

De tijd vloog en de druk was groot, soms enorm groot. Er was een duidelijke deadline en de invulling van het GGB was nog niet voor alle facetten duidelijk.

Een van de dingen waar de RAV BZO met recht trots op mag zijn, zijn de taakkaarten voor de taakverantwoordelijken op de meldkamer en in het veld. Vanuit AZN ontvingen we concept taakkaarten. RAV BZO heeft die doorontwikkeld. Samen met een aantal meldkamer centralisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen hebben we nauwkeurig beschreven hoe de taken verdeeld zijn in het werkveld en wat er verwacht wordt.

Op 7 november 2015 vond een spoorwegtunneloefening in Best plaats.  Dit  was een uitgelezen kans om het GGB en de door RAV BZO ontwikkelde taakkaarten te testen. Het Rode Kruis sloot hier ook bij aan. Door gezamenlijk te oefenen was het GGB niet langer een papieren model, maar ging het leven! Een systeem waar we als regio toch op bepaalde punten eigen invulling aan hebben gegeven, maar wel een systeem dat werkt.

Nu het GGB operationeel is, worden de deelprojecten ondergebracht worden in de continue processen. Dit kost tijd en vraagt aandacht, maar ook dat doen we samen met de GHOR.

De GHOR blijft verantwoordelijk voor de coördinatie in het veld. Dit betekent dat de OvD-G’en goed opgeleid worden in de GGB-systematiek. Tijdens de jaarlijkse Brabant brede OvD-G dagen, georganiseerd door de GHOR Brabant-Zuidoost en de  GHOR Midden-West-Noord, krijgen de Brabantse OvD-G’en extra scholing over het GGB en hun rol daarin. Samen met verpleegkundig centralist Harold en collega Thea, die zich bezighoudt met opleiden, van de GHOR zorg ik namens de RAV BZO voor invulling van de GGB-scholing.

Als ik terugkijk op de afgelopen, dan is een van de belangrijkste conclusies dat het GGB niet alleen gevolgen heeft gehad voor de RAV’en, maar zeker ook voor de GHOR-bureau’s en de NRK-districten. We hebben dit als RAV niet alleen gedaan, maar echt samen, in de keten. Samenwerking is echt het sleutelwoord.

Oh ja, dat potje RISK, op die zomeravond? Ik heb verloren, maar mijn gewonde soldaten maken het goed.

Vorig artikelBoekentip: Ambulance Op zijn Kant
Volgend artikelAmbulancezorg in buurlanden: Duitsland; Telenotarzt
Margot Donders
Projectmedewerker bij de Regionale Ambulance Voorziening Brabant-Zuidoost. Voornamelijk bezig met kwaliteitszorg. Op dit moment projectleider van het GGB in de regio Brabant-Zuidoost.

5 REACTIES

 1. Hey Margot,
  Leuk gedaan! En we gaan er voor om nog wat meer samen te werken de komende jaren!

 2. leuk stukje, vooral een mooie prestatie om ondanks alle betrokken partijen met hun eigen procedures alles aan elkaar te knopen…. minpuntje, ik moest even googelen om er achter te komen wat GGB nu eigenlijk is. Ik vergeef het je. Ik ga je stukje gebruiken binnen de ICT, daar worden we vaak aangesproken op het gebruik van te veel jargon in de berichtgeving…. Ik kon er wel om lachen.
  Je kunt mijn reactie vast verdragen, omdat het resultaat van je werk natuurlijk super is. Dus: Wel gemeend, maar niet gemeen.

  Jan-Maarten, crisis manager, project manager, verhalenverteller, schrijver.

 3. Helder en kort samengevat. Je hebt met je collega’s een bult werk verzet. Ik heb dat in november dit jaar “live” gezien bij de oefening bij de spoortunnel in Best. En ik ben van de legers en soldaten!

 4. Een prima debuut, met veel herkenning… zowel medisch maar zeker ook het RISK-management.
  Succes met de volgende blogs.

 5. Leuk stuk Margo. En goed dat je gewonde soldaten het goed maken! Als ketenpartner moet ik daar natuurlijk op toezien. En je bent het verplicht conform de Eerste Geneefse Conventie van 1949 (voluit Verdrag van Genève voor de verbetering van het lot der gewonden en zieken, zich bevindende bij de strijdkrachten te velde). Maar indien nodig helpen we je graag bij de T3’s.

Comments are closed.