Home Algemeen Algemeen Geschrokken denk ik terug…

Geschrokken denk ik terug…

402671
53

We zijn onderweg om een rit te verzorgen van een ziekenhuis naar een revalidatiecentrum.

In het scherm zien we de geboortedatum staan. Het betreft een jong persoon. Na een IC periode gaat deze jonge man over naar een revalidatiecentrum. Maar de hoe en waarom vraag is bij aanrijden niet duidelijk.

Op de verpleegafdeling aangekomen, krijgen we te horen dat het om een jongen gaat die ten gevolge van zuurstof tekort mentale retardatie heeft opgelopen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wordt niet over gesproken. De verpleegkundige blijft hier onwetend in.

We lopen naar de kamer bij het openen van de deur zie ik de vader zitten en zie ik de jongen in zijn bed liggen. Ik schrik enorm en denk gelijk terug aan een hulpverlening van een paar weken geleden.

Ik kan mijn geschrokken blik niet passeren, ik stel mij kwetsbaar op, ik stel mij voor en zeg gelijk ik heb uw zoon binnen gebracht op de SEH, wat een triest verhaal.

Ik sta naast het bed en houd zijn hand vast, echt contact heb ik niet me hem. Zijn vader zegt: “Wat fijn dat u hem nu ook over kunt brengen naar het revalidatiecentrum”. Ik denk bij zelf, dat is puur geluk, maar het heeft zo moeten zijn. Er worden gelijk vragen op mij afgestuurd over die bewuste avond.

Ik zeg: wacht even, misschien moeten we even een bakje koffie nemen, ….wat fijn dat mijn collega dit wil verzorgen. Ondertussen ga ik in gesprek met vader, deze tien minuten later op de revalidatie afdeling zal niet uitmaken.

Ik vraag de vader wat ze weten…. en ik haak hier op in. Vele vragen liggen op deze zere plek “ wat is er die bewuste avond gebeurd”. Van de politie hebben ze al het een en ander gehoord, het zou zijn gegaan om een uit de hand gelopen feestje met slagroompatronen. Nog nooit van gehoord zegt de vader. Zijn kameraad is er goed van afgekomen en wij zitten met een hoopje ellende. Helaas kan ik niet op alles antwoord gegeven, maar kan ze wel vertellen hoe ik hun zoon heb aangetroffen….

Half zittend hangend tegen een muurtje, zit een jonge man, hij is stil en heeft een oppervlakkige trage ademhaling. Hij ziet er blauw/grauw uit. Even verderop is een jongen (wat later zijn kameraad blijkt te zijn ) hij is in paniek, angstig en onrustig. Niet pluis, gelijk de vraag wat is hier de oorzaak van. Drank, drugs? Ja, een biertje, maar zo te horen had dit niet de overhand. Ik schuif de ambulancetas op zij. Ik hoor wat…..en kijk om en mijn oog valt op een aantal patronen. Blij met de aanwezigheid van politie die zich bekommert om de andere jongen, deze bevestigd mijn vermoeden het zijn slagroompatronen. Het MMT en een tweede ambulance laten we ook komen. De kameraad bevestigd dat zij lachgas uit de patronen hebben gebruikt………dat verklaard ook zijn onrust en paniek. En mijn slachtoffer de ademdepressie.

We moeten snel handelen en voordat ik het weet heb ik er al een tube in. Goede ventilatie is nu het beste vooral voor zijn hersenen. Hopelijk blijft de schade beperkt bedenk ik mij nog.

Vader luistert aandachtig en zegt ineens. “Wat heb ik een respect voor jullie. Jullie moeten de rotzooi van de jeugd maar weer opknappen, ik ben erg boos op alles wat er nu gebeurt en hoe het nu met hem is, waarom hij, waarom wij……” Vader is erg geëmotioneerd. “Maar ik besef ook wel goed als er geen hulpverlener zou zijn, wij nu bij een begraafplaats staan”.

Ik denk bij mijzelf, daar heeft hij wel gelijk in.

Ik geef vader een tissue. Er valt een stilte. De koffie is op. Samen met de chauffeur gaan we deze jonge man op de brancard leggen. Voordat we het weten staan we met z`n allen in het revalidatiecentrum. Hij krijgt een eenpersoonskamer, misschien ook eerst wel zo prettig. Ik geef vader een hand en wens hem heel veel sterkte toe. Spontaan krijg ik een knuffel en hoor ik hem zeggen:”bedankt, bedankt voor je tijd dit doet mij heel goed ondanks alle verdriet en de onzekere toekomst voor onze zoon……..”

Met een brok in de keel verlaten we de afdeling, tevreden over deze hulpverlening maar voel ook wel erg met de vader mee…….hij zit in een rouwproces, hij heeft zijn zoon zoals die was na dit incident verloren……..dat allemaal door een paar slagroompatronen.

Slagroompatronen en de mogelijke gevaren:

Jeugd gebruikt steeds vaker slagroompatronen. Het lachgas in de patronen wordt gebruikt om high te worden. Het gas wordt in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Het lijkt onschuldig, maar kan erg gevaarlijk zijn. Zeker in combinatie met andere middelen zoals alcohol.

 Korte termijnrisico’s:

 • zuurstoftekort in de hersenen, met als gevolg dat je het evenwicht verliest;
 • gevoel van onrust en angst;
 • je longen kunnen bevriezen, met als gevolg dat je niet meer kunt ademen. Hersenschade of zelfs de dood is dan heel dichtbij.

 Lange termijnrisico’s:

 • onvruchtbaarheid;
 • impotentie;
 • hersenschade;
 • neurologische stoornissen.

Slagroompatronen vallen niet onder de Opiumwet, zijn niet verboden en kun je daarom overal kopen. Toch is het onverstandig om het lachgas zo te gebruiken, gezien de risico’s die eraan kleven.

Vorig artikelPilot NTS fysieke triage RAV IJsselland
Volgend artikel“Ramen en deuren gesloten houden, zet ventilatie uit”
Gerda Boonstra
Met veel plezier schrijf ik op persoonlijke titel blogs. De verhalen kunnen gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar zullen in verband met het beroepsgeheim fictief zijn weergegeven. Ik schrijf verhalen met als doel collega's uit het vak te informeren en kennis te nemen van mijn ervaringen. In het dagelijks leven werk ik met veel passie en plezier bij Ambulancezorg Groningen. In 2000 ben ik begonnen in de acute hulpverlening als ambulanceverpleegkundige en ben inmiddels ook inzetbaar als OvDG. In 2015 heb ik daarnaast de forensisch verpleegkundige opleiding met succes afgerond, wat een leuke en nuttige verruiming was binnen mijn vak. Met mijn blogs laat ik jullie ook meekijken door mijn/een forensische bril in de acute hulpverlening.

53 REACTIES

 1. Beste Gerda,
  Ik heb veel respect voor hulp verleners maar het einde van dit artikel klopt niet helemaal.
  Ik mis een bronvermelding of een wetenschappelijk artikel over de gevaren van lachgas patronen. Zonder onderbouwing van een degelijk wetenschappelijk artikel kan je niet de waslijst aan gevaren van lachgas zo neerzetten. Als u alle gevaren van lachgas op deze ene casus heeft gebaseerd dan zal slaan de risico’s al helemaal nergens op. Ik zie zelfs een aantal risico’s van lachgas die zo goed als nooit zijn benoemd in de hele lachgas discussie.
  Zou u een betrouwbare bronvermelding kunnen doen waarvan de genoemde risico’s vandaan komen? Als die niet bestaat, waar ik van uit ga, kunt u dan de risico’s opschrijven waarvan u wel bewijs heeft?

  Mvg,
  Ruben

 2. Groot respect voor alle ambulance personeel, heb ze ooit zelf nodig gehad omdat ik wakker werd met een slagaderlijke bloeding. (operatie wond was na drie weken opengesprongen). Groot respect zoals ze mij en mijn vrouw behandelden en toen met een bloedgang naar het ziekenhuis, het afdrukken wilde niet lukken dus de ambulance zag er niet schoon meer uit ….. alsnog excuses daarvoor hahaha Door alle commotie helaas niet aan toe gekomen om naar de post te gaan om deze mensen hartelijk te bedanken. Dus dan maar even hier, alsnog heel erg bedankt voor jullie kundig optreden.
  Absoluut geen respect voor die lui die dit gebruik van de patronen proberen goed te praten, “omdat het allemaal wel meevalt”

 3. Misschien moeten ze de jeugd gewoon weer een biertje gunnen vanaf hun 16e, gaan ze ook niet op zoek naar zulke rare alternatieven

 4. Een lachgascracker wordt verkocht zodat jongelui gemakkelijk de patronen kunnen omvormen tot hallucinatiedrug
  Het is veel populairder dan je denkt, alle koks kopen ze bij de groothandel.

 5. Respect. En wat bizar, heftig en bijzonder dar je deze jongen terug ziet.
  Maar wat een bizar statement om te doen alsof lachgas gebruik normaal is….. Een broodje kaas, dat is normaal. Als iets veel wordt gedaan, wil dat toch niet zeggen dat het normaal is? Of ben ik nou gek.

 6. Wij hebben dit een paar maanden geleden bij een bijeenkomst met de gemeente ook al gehoord dat de patronen veel worden gebruikt een dame had er dertig op 1 dag gevonden in de Vlindertuin in Buiten.Geef voorlichting op scholen hoe gevaarlijk dit is.

 7. Domme mensen. Nooit van je leven kun je van een avond (normaal) lachgasballonnen doen zo erg naar de klote gaan. De enige manier waarop het zou kunnen is wanneer jongeman 1) zodanig lang in en uitgeademd heeft dat hij inderdaad zuurstoftekort oploopt. Kans hiervoor is echter vrij klein aangezien je eerder flauwvalt en alsnog normaal gaat ademen en 2) hij dagelijks lachgasballonnen heeft gedaan voor weken achter elkaar.
  Al met al dus dikke bangmakerij met je ‘paar lachgasballonnen’. Als je zo’n expert bent, lees dan ook wat echte literatuur.
  Ik hoop trouwens dat jullie daar bij het ziekenhuis zo slim zijn geweest om hem Vitamine B12 injecties te geven aangezien dit bewezen is de neuropathische gevolgen van lachgas te verbeteren. Zo niet, dan shame on you.

 8. Zolang heel Nederland inclusief de regering justitie politie politiek rechters en alle andere zo genaamde mensen die het weten moeten drugs in welke soort dan ook afdoen als de normaalste zaak van de wereld zal dit probleem zich nog veel meer vergroten. Een bietje in de kroeg krijg je bijna niet maar op de lagere scholen lopen de dealers vrij rond. De wereld op ze kop Denk…

 9. Fijne vriend als die een ambulance gaat bellen en rondjes rennen in plaats van helpen de ademhaling weer op gang te brengen en proberen dat (zware) gas uit de longen te krijgen.

  Verder neem ik aan dat dit slachtoffer wel meerderjarig was/is en alle hulpverleners zich aan zeer strikte privacyregels moeten houden. Dat hierbij, in eerste instantie, zelfs de directe familie niet ingelicht wordt over de omstandigheden lijkt mij een normale gang van zaken. Hoe vervelend dit ook is, zolang hij nog leeft en wilsbekwaamheid niet uitgesloten is mag hij zelf weten of hij zijn ouders verteld over dit gebruik.

 10. Ernstige schade zoals in dit bericht beschreven wordt treed louter op wanneer je het lachgas niet via een ballon, maar rechtstreeks uit de slagroomspuit inneemt. Het direct via de slagroomspuit inhaleren van lachgas kun je zo ongeveer vergelijken met het proberen te roken van een sigaret, waarbij de lippen niet aan het filter, maar aan het brandende uiteinde van de sigaret worden geplaatst en dan gaan zeuren dat je lippen verbrand zijn. Dat is gewoon niet de manier hoe je lachgas moet gebruiken.

  Deze informatie en context mist totaal in het artikel, waardoor ik het idee krijg dat de auteur geen inzicht heeft in de context van het gebruiken van de drug. Hierdoor wordt een verkeerd beeld geschetst van de schadelijkheid van lachgas: Deze is namelijk nihil.

  Het is ook logisch dat de auteur hier niets vanaf weet, omdat ze alleen de schadelijke effecten hoeft te weten, ze is immers ambulance personeel en dat is haar werk, maar hierdoor zet ze een nogal vertekend beeld neer van een gemeend probleem wat amper een probleem is. Veel jongeren zoeken de risico’s van drugs die ze voor de eerste keer gaan doen gewoon online op en komen er op deze manier achter hoe je een drugs wel en niet moet gebruiken. Door het demoniseren van lachgas gebruik in dit artikel wordt er dus juist afgeweken van de oplossing voor het ‘probleem’ waardoor deze jonge man nu in het revalidatie center ligt: de nodige informatie over hoe de drugs gebruikt hoort te worden ontbreekt.

 11. Ook ik heb respect voor wat jullie doen en dank voor de uitleg van die slagroom patronen. Ik wist dat niet, maar kan wel waarschuwen. Groeten Wilma

 12. Respect voor wat jij dagelijks doet!

  Ik heb mijn kinderen van 9 en 11 dit laten lezen zodat ze weten wat het is en hoe gevaarlijk het is, zou ooit iemand hun zoiets aanbieden om te proberen.
  Ze zijn beiden hoogbegaafd, maar dat wil niets zeggen. Uitproberen en testen lijkt altijd leuk voor hun en ik vind het artikel zo goed geschreven dat ze het rustig mogen lezen.
  Ze kunnen mij ook altijd vragen stellen (wat ze ook doen! ) en krijgen een medisch correcte antwoord.
  Dus bedankt voor het schrijven van zulke artikelen. Ze kunnen helpen het in toekomst te vermijden!
  Mireille

 13. Ik heb ze vroeger ook heel veel gebruikt… Dan praat ik over 20 jaar geleden.. Wist niet dat het zo slecht was.

 14. Hallo Gerda

  Helaas tref ik als beveiliger bij het spoor steeds vaker deze patronen aan.
  De gebruikers weten helaas niet wat de gevolgen zijn.
  Ik hoop dat je verhaal goed over het web verspreid en het de ogen opent van veel gebruikers.

  Tamara Zwik

 15. Ik heb ontzettend veel respect voor de hulpdiensten. Ik ben zelf al een aantal keren vervoerd per ambulance. Dan krijg je nog meer bewondering voor het werk wat zij doen. mijn vader is gered door een standvastige ambulancebroeder. mijn vader had een anarysma (bloedvat) wat op knappen stond en moest naar de O.K. Dat ging niet zo snel en is de broeder blijven wachten tot mijn vader inderdaad naar de ok ging. Dank voor al jullie hulp, ik zal jullie nooit vergeten!!

 16. Mooi geschreven Gerda

  Zie de laatste tijd vaak die patronen op straat liggen, soms heel veel en weet dat het patronen voor slagroom zijn, verkocht ze namelijk zelf in de winkel maar nooit bij stil gestaan dat de jeugd het hiervoor gebruikt, het is triest dat dit gebeurt en fout gaat, ik wens jou en je team heel veel sterkte met alle gevallen waar jullie dag en nacht voor klaar staan

 17. Ja ik vind ze de laatste tijd vaker in de heg of berm de route die naar het centrum voert. En hoop dat ze op scholen niet alleen voorlichting over drank sex en drugs ook hier voorlichting over gaan geven. Helaas vinden ze steeds iets nieuws uit.
  Veel respect voor jullie waar de baan helaas door de vele agressie van de laatste jaren er heel anders is uit gaan zien
  Bedenk wel dat het grootste deel van nederland jullie op handen draagt. ???.

 18. Respect! Mooi beroep, en gelukkig de meeste erg tevreden. Wat betreft die patronen, parkeerplaatsen liggen er vol mee. Snap de kick niet, eye opener inderdaad!! Groetjes

 19. @jeroen dat is niet waar. Er zit n2o in de patronen. De bijnaam hiervan is lachgas.

  @karin nee, helium is de stof die je stem heel hoog laat klinken (knabbel en babbel stemmetjes) en wordt gebruikt om balonnen in de lucht te laten zweven (doordat helium lichter is dan lucht zweeft de ballon). Lachgas (n2o) wordt gebruikt als drijfgas in slagroomspuiten omdat het goed veel druk kan zetten op zon bus waardoor het alles eruit duwt (zoals je wil bij slagroom). Wanneer dit geinhaleert wordt, gaat met hallicuneren en kan men tijdelijk buiten bewust zijn raken. Er worden wel steeds vaker lachgas balonnen verkocht op feestjes, in kroegen en in discotheken! Het is er populair geworden.

 20. Voor de ambulance mederkers heb ik groot respect. Nu de bewustwording van de jeugd nog…… die schijnen het maar niet te willen zien en leren. Blijf met je tengels van die idiote experimenten af, en ga je verstand gebruiken !

 21. Altijd klaar staan , hulp geven ook al is het soms moeilijk. Echt veel respect voor jullie. Werk zelf ook in de zorg, dus weet wat het is om in moeilijke momenten rust te brengen bij de mensen die hun geliefde iets over komt. Nog heel veel werk plezier.

 22. Is dit met toestemming van de familie geschreven? Het is namelijk totaal niet anoniem. Er zijn veel details genoemd die de privacy anders ernstig schaden

 23. Mooi werk. Treffend geschreven.
  Maar als je blogt, kun je de vele taalfouten toch maar beter even vantevoren laten corrigeren

 24. Groot respect. Grote bewondering voor geweldige manier van opgeschreven waar gebeurd dagelijkse realiteit. Eye opener. Ik heb hier ook wat jeugdig volk die t heel normaal vinden om ff ballonnetje te blazen. Respect voor Uw beroep en nogmaals bewondering hoe U dat heeft opgeschreven. Vr gr.

 25. Ben blij dat er eindelijk wat meer aandacht aan dit probleem wordt besteed. Respect voor al het ambulancepersoneel .

 26. Zit hier t zelfde gas in als in de tanks voor helium balonnen?
  Die zie ik namelijk wel steeds op feestjes verschijnen

 27. Aan alles zit een risico, maar bij het juiste gebruik zijn de risico’s bij lachgas minimaal. Al helemaal vergeleken met andere hard drugs zoals alcohol en heroïne. Uiteraard moeten de risico’s alsnog serieus genomen worden en ook over dit middel voorlichting gegeven worden.
  Ik ben zelf al meer dan tien jaar actief in de scène en zie op steeds meer plekken de lachgasballonen verschijnen. Ik heb in totaal zeker wel duizend maal iemand een ballon zien nemen en heb zelf nog nooit ernstige gevolgen gezien op de korte termijn. Dat is natuurlijk geen bewijs en onderzoek is ook zeker nodig want het gebruik gaat alleen maar groeien.
  Gelukkig zijn er als het toch mis gaat de helden van de ambulance om beschikbaar om in te grijpen.

 28. Een bijzonder moment om dit mee te maken.. Ook respect voor de tijd die je gaf om uitleg te geven wat er gebeurde, naamgenoot.. Super goede info om de lezers te laten zien dat er wel degelijk risico’s aan verbonden zijn..
  Onze dank daarvoor. Gerda Nijmeijer

 29. @ Jeroen, @ Stephan; slagroom patronen bevatten N2O oftewel lachgas. Als er CO2 in zou zitten zou die slagroom zuur worden…

  Daarnaast krijg je van CO2 geen acute ademstilstand; het verdringt zuurstof waardoor je uiteindelijk stikt.

 30. Niets dan heel veel respect voor deze kundige mensen die 24 uur per dag klaar staan om te redden wat er te redden is. Onbegrijpelijk de mensen die denken dat ze deze vaklui moeten kunnen lastig vallen.

 31. In de genoemde slagroomspuitpatronen zit geen lachgas maar CO2. Het zou een rare boel worden als er lachgas in een slagroomspuit zou zitten.
  Maar CO2 zorgt er wel voor dat je zwaar zuurstoftekort gaat krijgen. En zorgt voor een hoop ellende voor de patient en hulpverleners.

 32. Heel goed en mooi dat je dit zo weergeeft Gerda,

  Wat ik bijzonder vind is dat je de uitdaging aangaat om dit soort gevaren bekend te maken. Want een slagroompatroon is voor huishoudelijk gebruik. Helaas halen mensen (jong én oud) nogal eens rare acties uit met dingen die niet zo bedoeld zijn. Het risico wordt zwaar onderschat… en aan de gevolgen wordt niet gedacht, voor zichzelf niet en voor anderen niet.

  Daarom: Respect voor het werk van de zorgverleners die regelmatig geconfronteerd worden met de nare consequenties van dit soort ondoordacht gedrag.

  Veel succes met je blog!

 33. In slagroompatronen zit koolzuurgas (CO2).
  Dit zit ook in diverse brandblussers en is een verstikkend gas.
  Je kunt acute ademstilstand krijgen met ernstige levensbedreigende gevolgen.

 34. Wouw wat zal dit een impact hebben voor de vader.en trots op onze ambulance verpleegkundige Gerda. Ik wist niet van deze gaspatronen af erg leerzaam

 35. Jullie zijn helden, heb zelf een aantal keer in een ambulance gelegen, en ik vind dat ambulance personeel heel kundig is petje af hoor dames en heren <3

 36. Ik ben denk ik erg dom maar blij met dit verhaal. Slagroompatronen? Moet ik me dan zo spuitbus met slagroom voorstellen en wat doen ze daar dan mee?

 37. Ik vroeg me al af wat voor soort dingen dit zijn… zie ze massaal voor de Plus liggen om de zoveel tijd! Misschien een waarschuwingsposter ophangen daar? Het wijkbureau zit ernaast…

 38. Dit wist ik niet, van de risico’s. Bedankt voor het opschrijven. Ik zal de jongeren in de steeg naast mijn huis beter in de gaten houden, het meer als “een stadshuiskamer” behandelen dan tot nog toe.
  Succes met het werk en dit blog. Goed werk.

 39. Dit onderwerp was tijdje geleden op tv. Ongelofelijk wat de gevolgen kunnen zijn. Goed verhaal Gerda. Luisteren en de tijd nemen, het zijn kleine dingen maar oh zo belangrijk. Respect!

 40. Bij een techno feest Ehbo dienst gedraaid waar deze patronen I c m hash en alcohol gebruikt werden .Gelukkig is het toen goed gegaan. Ik heb wel de EHBD cursus gedaan maar deze patronen had ik nog niet meegemaakt en ik ben nu blij met deze info

 41. Mooi geschreven Gerda,

  Heel herkenbaar.
  Vaak hoor je en zie je niet wat er met de patiënt gebeurt nadat je ze in het ziekenhuis hebt afgeleverd.
  Succes met schrijven en ik lees vast wel meer binnenkort.

  Groeten,
  Zwikkie

Reacties zijn gesloten.