Home Algemeen Algemeen Geel, niet ziek worden van Rood

Geel, niet ziek worden van Rood

2987
0

‘Roken is dodelijk’, een slogan die niet onbekend klinkt. Velen kijken met een zielig oog naar degenen die toch stug door blijven roken. Een roker zal zeggen ‘dood ga je toch’, terwijl een niet-roker zal zeggen ‘je gaat jezelf toch geen pijnlijke dood aandoen’. Enfin, je kunt er allerlei leuke discussies uit ontlokken.

Toch wil ik de slogan in dit blog dieper trekken dan kanker en hartfalen als resultaat van stug doorroken.

Als hulpverlener zijn wij op die plekken waar anderen weglopen. Voor de brandweer geldt dan ook nog dat wij op plekken komen waar anderen niet eens kunnen overleven. Want, en daar komt-ie ‘rook is dodelijk!’

De personen die wij bij brand vinden en overleden zijn is meestal het slachtoffer van CO-vergiftiging. Wij hoeven u als medisch deskundigen niet te vertellen dat CO een zeer dodelijk gas is; het is zowel kleurloos als reukloos.

Brandweermensen betreden vaak een agressieve en gevaarlijke omgeving met hittebestendige beschermende kleding en onafhankelijke adembescherming. Onze pakken zijn geen gaspakken die alle meuk buiten houden. Ik heb dan ook regelmatig, een paar dagen na een mooie fik, onder de douche gestaan, waarbij je nog steeds de brandlucht ‘rook’. Deze komt dus tot op de huid…. Of dringt zelfs naar binnen.

Maar is dat het enige wat de brandweerman bedreigt? Bij verbranding komen dermate veel verschillende gassen vrij dat een gemiddeld laboratorium die strijdgassen ontwikkeld er jaloers op is. Het onderzoeksinstituut van de Amerikaanse defensie kwam tot de schokkende conclusie dat de meeste mensen niet direct overlijden als gevolg van oorlogs- of terroristisch handelen maar aan de gevolgen van de branden en de rook die daarbij vrij komt….. en wij brandweermensen treden onwetend de rook in.

Daarbij zorgt een brand ook voor temperatuursverhoging in de omgeving. Wat zou dat voor gevolgen hebben voor de optredende brandweermensen? Ook hun lichaamstemperatuur stijgt. Ze werken hard en gaan al zweten voor er binnengetreden wordt. En dan bevinden we ons zomaar in omgevingstemperaturen die zelfs een sauna niet haalt. Onze beschermende kleding is wel erg warm; deze beschermt goed tegen hitte van buitenaf, maar laat als nadeel warmte ‘van binnenuit’ slecht naar buiten. Daarmee loopt onze lichaamstemperatuur op naar waarden waarmee een ‘normaal’ mens met zware griep op bed zou liggen. Wij brandweermensen moeten dan misschien nog wel een redding doen of keihard vechten om de brand te bestrijden.

Stelt u zich die brandweerman eens voor, die op een zomerdag een brand moet bestrijden. Wat heeft deze dan nodig als de klus eenmaal geklaard is?

Brandweer Nederland is en wordt zich steeds meer bewust van de (veiligheids- en gezondheids)risico’s van brandweerwerk en treedt er ook bij op. Arbeidshygiëne is al een standaard in ons optreden. Uitrukkleding wordt ter plaatse afgespoeld en in zakken gedaan, zodat ze niet uitdampen in de brandweerauto op weg terug naar de kazerne. Om de vocht- en energievoorraad weer op peil te brengen wordt eten en drinken gedaan op specifieke plekken die zijn aangeduid als ‘schoon gebied’.

Hart- en vaatziekten en kanker en bij brandweermensen zijn bewezen aan het werk gerelateerde gezondheidsproblemen. En wat als u een brandweerman aantreft die onwel is of niet goed meer aanspreekbaar is? Ga maar uit van hitteproblemen en een overload aan vreemd gas in het lichaam. Vervoer mij a.u.b. niet met mijn bluskleding in uw ambu maar het liefst met zo weinig mogelijk aan om het uitgassen in de ambu te voorkomen. Stel voor dat u als pleeg de symptomen krijgt die passen bij CO-vergiftiging. Niet ziek worden a.u.b., maar verzorg mij of mijn collega’s met uw kennis. Dan beloof ik u dat ik uw werk niet overneem. En als u mij goed wilt verzorgen? Blijf dan uit de rook… die is dodelijk.

 

Siemco Baaij

Siemco is werkzaam als bevelvoerder in de stad Utrecht. Naast deze functie is hij ook docent brand-dynamica en -fysica aan de brandweeracademie bij het opleiden van brandweer instructeurs. Aan de brandweeracademie werkt hij ook mee aan onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe les- en leerstof. Ook schreef hij een tweetal vakboeken welke ook in het Engels en Frans vertaald zijn en publiceerde diverse artikelen in verschillende vakbladen in binnen-en buitenland.

Eric Mol

Eric is arbeids- en inspanningsfysioloog. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar fysiologische aspecten van werken onder extreme omstandigheden en van brandweerwerk in het bijzonder. Hij richt zich daarbij vooral op het vinden en ontwikkelen van onderbouwde en praktisch toepasbare interventies t.b.v. gezond en optimaal presteren. Hij heeft een groot aantal publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en is spreker op (internationale) congressen. Eric is voormalig voorzitter van de Environmental and Occupational Physiology Interest Group (EOPIG) van het American College of Sports Medicine (ACSM)

 

Vorig artikel“Het einde van een normale kantoordag”
Volgend artikelEén landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie (burgerhulpverleners)
Siemco Baaij
Siemco is werkzaam als bevelvoerder in de stad Utrecht. Naast deze functie is hij ook docent brand-dynamica en -fysica aan de brandweeracademie bij het opleiden van brandweer instructeurs. Aan de brandweeracademie werkt hij ook mee aan onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe les- en leerstof. Ook schreef hij een tweetal vakboeken welke ook in het Engels en Frans vertaald zijn en publiceerde diverse artikelen in verschillende vakbladen in binnen-en buitenland.