Home Algemeen Algemeen Fysieke gezondheid waarom? Daarom!

Fysieke gezondheid waarom? Daarom!

867
0

Een aantal items geleden is op ambulanceblog als titel voor het CRM item de kop “Fit to fly” gebruikt. Deze kop motiveerde mij om nader in te gaan om de vitale en mentale gezondheid eens nader onder de loep te nemen.

Waar er door menigeen fel wordt gereageerd als het gaat om de in de CAO vastgestelde PAM. Door anderen wordt het als een prima oplossing gezien om te vernemen hoe je er voor staat qua conditie.

Ambulancezorg is dynamisch, bij aanvang dienst heb je geen vastgestelde lijst welke patiënten met welke ziekten er zich die dienst aan gaan bieden. We zijn scherp op alles, we moeten klaar zijn om elke patiënt van enkele seconden oud tot patiënten die de leeftijd van onze ouders overstijgt. We hebben de protocollen scherp en worden hier door onze werkgever in de gelegenheid gesteld middels diverse verplichte en facultatieve scholingen onze vaardigheden en kennis bij te houden.

Binnen onze dienst wordt er intern één maal per twee jaar middels een assessment theoretische en protocollen kennis getoetst en daarna met een vijf tal casuïstiek de handelingen, samenwerking en behandeling getoetst.

Uiteraard doen we daar allemaal aan mee we willen immers ons werk zo goed en efficiënt mogelijk willen doen, niet iedereen kan waarderen dat de “naam” toets wordt gegeven aan de vragenformulieren, maar inmiddels is deze werkwijze ingebed en wordt door iedereen gewaardeerd. Je wilt immers niet met de handen in het haar staan op het moment dat de patiënt van ons verwacht dat hij of zij op de juiste manier geholpen wordt.

Voor de patiënt mag het immers niet uitmaken of er een ambulancehulpverlener komt die net is afgestudeerd op de ambulance academie of iemand die al langere tijd in dienst is.

Nu weer terug naar de PAM, binnen onze dienst is hierover regelmatig discussie. Waarom is de PAM nodig en wordt de PAM gebruikt om een dossier op te bouwen?

Maar is dat wel zo, het dossier is alleen inzichtelijk voor de bedrijfsarts en dossier opbouwen hoeft toch niet negatief te zijn?

Net als het bijhouden van de protocollen en vaardigheden zijn we ook zelf verantwoordelijk om zelf fysiek en mentaal gezond te zijn.

Voor de patiënt mag het immers niet uitmaken of er een ambulancehulpverlener komt die qua conditie de marathon kan lopen of het tegenovergestelde, amper een trap op kan lopen.

Ik moet er toch niet aan denken dat doordat ikzelf problemen heb met mijn conditie dit betekend dat mijn collega meer wordt belast. Hier zou de PAM juist een hulpmiddel zijn om jezelf bewust te maken van je eigen conditie, velen kunnen dit zelf, anderen hebben juist de PAM nodig om net dat duwtje in de rug te krijgen.

Binnen onze dienst zijn er spontaan een aantal groepen ontstaan waarin collega´s bezig zijn met het op een leuke manier bijhouden van de conditie, zo zijn er groepen die regelmatig gaan fietsen, groepen die aan aqua jogging doen maar ook loopgroepen op verschillende afstanden.

Een bijzondere bijkomstigheid is dat het individueel sporten (alleen bij de sportschool) wel wordt ondersteund middels een vergoeding, maar dat het sporten door collega´s in groepsverband niet wordt ondersteund, hier zou door de werkgevers op een andere manier mee omgegaan kunnen worden.

Dit onderschrijft dan weer de titel van het item, waarom is het belangrijk dat je fysiek gezond bent, niet alleen voor jezelf maar ook voor je collega en patiënt.

Vorig artikelWel of geen morfine bij astma cardiale?
Volgend artikelEén van de medewerkers van de zorgambulance sprak mij in de garage aan
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.