Home Algemeen In de media Feit of Fictie ‘Nederlandse ambulances zijn het meest geavanceerd van Europa’

Feit of Fictie ‘Nederlandse ambulances zijn het meest geavanceerd van Europa’

841
0

In het programma De Hofbar van Rutger Castricum kwam Arno Rutte van de VVD aan het woord. Hij maakt zich geen zorgen over het feit dat ziekenhuizen nu op grotere afstand liggen. Want, zei hij: als iemand eenmaal in de ambulance ligt, komt het goed. “De Nederlandse ambulance is de meest geavanceerde van heel Europa. Als je daar in ligt, kan de behandeling beginnen.” Ruben Messelink checkt die uitspraak in Feit of Fictie.

Beluister het fragment op NPO Radio 1

Top 5 van de wereld

Is de knalgele wagen inderdaad een soort supersonisch rijdend ziekenhuis? Gijs Peteroff is oud-ambulancebroeder en heeft de website AmbulanceBlog.nl. Volgens hem doen we het erg goed. “Ik denk dat we in de top 5 van de wereld zitten. Als iemand zegt dat we in de top van Europa zitten, dan denk ik dat we daar aardig in de buurt zitten.”

Volgens hem moeten we ambulances als veel meer zien dan simpelweg een vervoermiddel naar het ziekenhuis. “Ambulances in Nederland hebben hoogopgeleide bemanningsleden. Al op straat kunnen zij vergaande behandelingen uitvoeren. In andere landen kan dat pas in het ziekenhuis beginnen.”

‘Standaard in Nederland hoog’

Sander Hesseling is van ERIC, één van de grootste vakbeurzen in Europa waar aanbieders hun nieuwste ambulances showen. “De kwaliteit van ambulances wordt bepaald door de opdrachtgevende partij”, vertelt hij. “In Nederland is die standaard enorm hoog. We stellen hoge kwaliteitseisen aan apparatuur. Je kunt dus zeggen dat de uitspraak van Arno Rutte de juiste uitspraak is.”

Een wetenschappelijke vergelijking tussen landen is niet goed te vinden, maar gebaseerd op de uitspraken van beide experts kunnen we wel zeggen dat onze ambulances erg modern zijn. Waarschijnlijk zitten ze bij de beste van Europa, en zelfs bij de beste van de wereld.

Vorig artikelWaze redt levens!!
Volgend artikelKleding Update nr. 24 – februari 2019 + korte video
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.