Home Algemeen Algemeen Europese Dag van Alarmnummer 112, meldkamer in veiligheidsdomein.

Europese Dag van Alarmnummer 112, meldkamer in veiligheidsdomein.

521
0

Vandaag is het de Europese Dag van Alarmnummer 112, nu het moment om even stil te staan bij het werk van de collega’s op de meldkamer ambulancezorg.

Immers meldkamercentralisten zijn de spin in het web van de (spoedeisende) hulpverlening. Zij nemen de (spoed-)meldingen aan, alarmeren én informeren de hulpverleners. Om dit proces voorspoedig te laten verlopen, onderhoudt de centralist – met behulp van geavanceerde communicatiemiddelen – contact met de ingezette eenheden.

De meldkamercentralist verstrekt gegevens over de exacte locatie, aard en omvang van het incident. Om in alle delen van het verzorgingsgebied ambulancezorg te kunnen waarborgen, zorgt de meldkamercentralist er ook voor dat er voldoende ambulances op strategische plaatsen aanwezig zijn. Meestal is dat op de bestaande ambulancepost, maar dat kan ook een door de meldkamercentralist tactisch uitgekozen plaats zijn.

Meldkamercentralisten staan aan de start van een hulpverlening of inzet, zij moeten binnen enkele ogenblikken beslissen wat er nodig is. Een job waarbij wij soms met de wenkbrauwen fronzen, maar wat voor de meldkamercentralist taak van alle dag is.

Meldkamer in veiligheidsdomein?

Op dit moment wordt veel gesproken over de positie van de ambulance meldkamer, of deze wel in het veiligheidsdomein zou passen? Natuurlijk hoort de meldkamer in het veiligheidsdomein, buiten het feit dat zij 112 meldingen aannemen staan zij ook 24 uur per dag voor mijn veiligheid garant.

Neem nou bijvoorbeeld die onwelwording van een paar jaar geleden, de meldkamer stuurt ons aan, vanuit stedelijk gebied moeten we naar een onwelwording ergens op een boerderij. De collega van de brandweer welke naast onze meldkamercentralist zit hoort de melding, hij denkt direct aan een mogelijke koolmonoxide vergiftiging en besluit na overleg met de meldkamercentralist welke ons de melding heeft doorgezet de brandweer primair aan te sturen. Via de CACO komt ook de politie in actie, op het adres staan diverse mutaties, na overleg met de CACO en onze meldkamercentralist wordt besloten dat wij in afwachting van de politie en de brandweer het adres als benaderen als het “veilig” is, dit is veilig in de breedste zin van het woord.

We rijden met A1 door, de CACO kijkt op zijn scherm mee en concludeert dat de politie als eerste is. Onze urgentie blijft gehandhaafd, ook de brandweer is net voor ons op het adres volgens de CACO. Door onze mobilofoon krijgen we een update over de windrichting en het bovenwinds aanrijden, deze informatie komt via de CACO van de brandweer centralist. De brandweer betreed het pand als eerste, deze sleept één persoon naar buiten er worden geen verhoogde concentraties koolmonoxide gemeten, we krijgen de patiënt overgedragen “schoon” geeft de brandweer ons nog mee.

Opeens horen we achter ons een auto starten, de politie komt in actie en net voordat de persoon richting onze ambulance reed is de persoon in de auto tot stoppen gedwongen.

Al die tijd krijgen de centralisten updates, een SITRAP van ons, een nader bericht van de brandweer en een status van de politie, op de meldkamer coördineert de CACO al deze informatie en zorgt voor de juiste aansturing, zij waken er als team voor om ons zo veilig mogelijk ons werk te laten doen.

Ondanks dat deze casus op algemene punten is aangepast blijft de boodschap staan. De meldkamer ambulancezorg hoort en moet in veiligheidsdomein blijven. Dit is na diverse grote incidenten dit niet voor niets besloten.

Daarnaast is het goed om aan een overloop voor de meldkamer ambulancezorg te denken waarbij onze meldkamercentralisten meldingen kunnen doorzetten welke niet voor de ambulancezorg bedoelt zijn.

 

Vorig artikelDraagproef nieuwe ambulancekleding; Zelfde vak, beter pak
Volgend artikelAmbulancezorg Zuid-Holland Zuid nu geborgd in sterke coöperatie
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.