Home Algemeen Academie voor Ambulancezorg Eigen veiligheid en werk van uitersten

Eigen veiligheid en werk van uitersten

1888
0

Regel 1 in de ambulancezorg is: let op eigen veiligheid. De PHTLS zegt zelfs: self, scene and survivors.
Maar denken wij daar altijd echt wel om? Doen wij ook altijd wat we zeggen?

Werk van uitersten
Het werk in de ambulancezorg is een werk van uitersten. Zo ben je in het ziekenhuis met een patiënt die je van huis hebt gehaald en zo sta je bij een auto-ongeval. Wij zijn als ambulancepersoneel altijd erg patiëntgericht, hierdoor vergeten wij wel eens naar de omgeving te kijken. Ik durf haast wel te stellen dat ambulancechauffeurs meer zien van de omgeving met alle uitdagingen dan de ambulanceverpleegkundige. Deze zijn erg op de patiënt gericht. Dat is goed want voor deze patiënt komt het ambulanceteam ook voor.

Publiek bezit
Helaas is het werken in de ambulancezorg gelijk aan het werken in een glazen doos. Je bent publiek bezit geworden en iedereen mag er iets van vinden.
Als senior instructor geef ik veel SAVER trainingen aan brandweer- en ambulancepersoneel. Eigen veiligheid staat daar voorop. Het gaat hier vooral om een stuk bewustwording. De brandweer rukt altijd uit in volledig brandweertenue; helm, handschoenen, beschermende kleding en veiligheidsschoeisel, behoort hier tot de standaarduitrusting. Nee ik ga het niet hebben over de beschermende kleding binnen de ambulancezorg want daar wordt al hard aan gewerkt achter de schermen, mede dankzij inspanningen van ambulanceblog.

Calamiteiten
Als ik rondkijk op het internet naar foto’s van calamiteiten en ongevallen waar ambulance- medewerkers op staan, valt mij een grote diversiteit op. Vaak staat iedereen goed beschermd met lange mouwen of buitenjas aan, helm op en veiligheidsbril voor, maar soms zie ik ook collega’s met stoere brandweerlaarzen aan die niet dicht zijn of waar de broekspijp in zit, in een polo of slechts een T-shirt aan de hulpverlening uitvoeren. En een helm daar heb je alleen maar last van! Natuurlijk is het dragen van een jas of shirt met lange mouwen en helm warm in de zomer, maar je moet wel op je eigen veiligheid blijven letten en elkaar waar mogelijk erop aanspreken. Verwondingen of schaafplekken aan onderarm, polsen en handen komen regelmatig voor, deze kunnen we door het dragen van een jas met de juiste handschoenen worden voorkomen.
Al is het in sommige situaties niet nodig dat de brandweer ruimte creëert met behulp van hydraulisch gereedschap, ze kunnen wel van dienst zijn met het veiligstellen en beveiligen van het voertuig, zoals stabiliseren, airbaghoes en het aanbrengen van beschermende middelen rond scherpe uitstekende voertuigdelen.

Trainingen
Tijdens de SAVER trainingen bij Falck besteden we aandacht aan het stuk eigen veiligheid, iedereen wil aan het einde van zijn dienst weer ongeschonden naar huis. Wij zeggen altijd: het is kijken, denken, doen! En vaak kan de volgorde veranderen in kijken, doen en dan denken oeps!

Pas op dat je als hulpverlener niet slachtoffer wordt.

Jaap de Geus
senior SAVER instructor

Vorig artikelHistorie verantwoordelijkheidsverdeling GGD, GHOR en ambulancezorg
Volgend artikelBen je centralist en wil je meewerken aan de ontwikkeling van de multi-intake?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.