Home Algemeen Algemeen Een stagebezoek, toont wederzijdse interesse!

Een stagebezoek, toont wederzijdse interesse!

1196
1

Het jaar 2018 is nog prematuur of wij ontvingen al bezoek uit het hoge noorden. Lars Hoving is vierdejaars student Bachelor verpleegkunde, en bracht op 4 januari jl aan onze ambulanceregio een bezoek. Lars was erg onder de indruk van onze ambulanceposten. Na een bezoek aan onze hoofdlocatie, heeft hij ook een bezoek gebracht aan de buitenposten. Op den duur wil Lars graag werken binnen het domein Ambulancezorg.

Voordat Lars aan zijn studie bachelor verpleegkunde begon, heeft hij een jaar HBO rechten gedaan en vervolgens het tweede jaar rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op mijn vraag waarom hij de switch heeft gemaakt naar een studie HBO verpleegkunde gaf hij de volgende reactie: “Ik had het gevoel dat ik in mijn rechtenstudie mijzelf als persoon niet optimaal kwijt kon, het was alsof ik een deel van mijzelf en mijn kwaliteiten niet goed gebruikte. Bovendien vind ik het werken met en voor patiënten gewoon erg interessant.” Lars is op dit moment bezig met zijn laatste leer- en werkperiode van het HBO-V duaal traject op de afdeling Neurochirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen waar hij het bijzonder naar z’n zin heeft. In juni as hoop hij af te studeren als bachelor verpleegkunde. Graag wil hij eerst ervaring opdoen in het ziekenhuis. Maar toch had Lars een vraag voor mij. “wanneer is het de tijd om te solliciteren naar een verpleegkundige specialistische vervolgopleiding? Ik zou graag de Intensive Care opleiding willen volgen.” Ik antwoorde, “dat bepaal jij geheel zelf. In het verleden stelden de ziekenhuizen eerst dat je een aantal jaren werkervaring na diplomering moest hebben  maar tegenwoordig met de tekorten aan het bed, en ook binnen specialistische afdelingen ziet men steeds vaker dat ook net afgestudeerde verpleegkundigen, mits goed gemotiveerd, direct doorstromen naar een verpleegkundige vervolgopleiding.” Lars vertelde dat er in het noorden veel opleidingsplaatsen voor een verpleegkundige vervolgopleiding beschikbaar zijn, en dat lang niet alle plaatsen ingevuld kunnen worden. Waarop ik antwoorde: “nou denk er eens goed over na.” We hebben die dag nog gepraat over de veranderingen binnen de huidige Ambulancezorg en waar gaat deze naar toe.

Als laatste wil Lars ons bedanken voor de gastvrijheid om hem te ontvangen. Hierna reisde hij weer af naar het mooie noorden.

Voor dit speciale bezoek had hij graag 4 uur reistijd over!

Regelmatig wordt ik door studenten verpleegkunde benaderd met vragen en stageverzoeken bij de ambulancezorg. Helaas kan ik niet aan al deze stageverzoeken gehoor geven. Het regionale stage beleidsplan is hiervoor de basis. Toch maak ik in een aantal gevallen een uitzondering, speciaal voor die studenten, en of dat nou verpleegkunde of geneeskunde studenten zijn, die zeer gemotiveerd zijn en bepaalde vragen hebben. Lars en velen voor hem zijn hier een voorbeeld van. Van de studenten die onze regio een bezoek brengen komen een groot aantal uit het hele land. Op mijn vraag waarom zij niet in hun eigen regio een stageplaats zoeken, krijg ik regelmatig het antwoord, “er zijn geen mogelijkheden.” Persoonlijk vindt ik dit jammer. Deze jonge,  vaak zeer gemotiveerde studenten vormen de kweekvijver voor onze sector. Juist nu wij de komende jaren tekorten hebben.

Mijn volgende blog gaat over, taken en nevenfuncties binnen de ambulancezorg.

Vorig artikelHuisarts HART Week geslaagd
Volgend artikelWin een toegangskaart voor: Lifeliner 3: future
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.

1 REACTIE

 1. Hallo,

  Mijn naam is Kilian Waninge, ik zit nu nog in het derde leerjaar verpleegkunde. Deze opleiding ben ik maar om 1 reden begonnen: ambulance verpleegkundige worden.

  Ik ben dus erg enthousiast over de ambulancezorg en ik vind het zeer interessant.

  Zijn er mogelijkheden om een dag mee te lopen om te zien wat het werk nou precies inhoudt?
  Ik ben vooral benieuwd naar het werk achter de schermen, daarmee bedoel ik dat je als ambulanceverpleegkundige nog veel meer doet dan op acute situaties reageren.

  Ik hoor graag van u,

  Met vriendelijke groeten,

  Kilian Waninge

Reacties zijn gesloten.