Home Algemeen Algemeen Een CO gasdetector hoort bij onze uitrusting

Een CO gasdetector hoort bij onze uitrusting

3226
0

“Niemand heeft iets aan een bewusteloze hulpverlener”. Een gevaarlijk, onzichtbaar en niet te ruiken gas is koolmonoxide. We kunnen er mee te maken krijgen wanneer ze een woning of pand betreden.

Bekende voorbeelden van aanwezigheid van koolmonoxide zijn uitlaatgassen van auto’s en verbranding van aardgas in ketels, geisers en kachels in slecht geventileerde ruimtes. Met name bij hoge concentraties koolmonoxide lopen niet alleen de slachtoffers maar ook de hulpverleners een groot risico. Een persoonlijke CO detector kan tijdig waarschuwen.

Wij kunnen in aanraking komen met koolmonoxide bij melding van mensen die onwel zijn geworden door inademing van koolmonoxide. Koolmonoxide verdringt zuurstof in rode bloedcellen, hierdoor treden al bij lage concentraties vergiftigingsverschijnselen op.

Een persoonlijke CO gasdetector laat duidelijk horen, wanneer koolmonoxide aanwezig is. Bij hoge koolmoxide waarden is het aan te raden het pand te verlaten en te wachten op de brandweer die beschikt over beschermde maskers.

De gasdetector wordt vaak bevestigd aan de monitor of persoonlijk beschikbaar gesteld. Beter is om de koolmonoxide meter niet laag bij de grond, maar aan de broekriem te dragen. De meter hangt dan op ademhoogte van kwetsbare personen, zoals kinderen, maar ook op bed hoogte.

bron: http://inven.nl/gasdetectiehulpverleners.html

 

Vorig artikelBoekentip: Wie spoedig helpt, helpt dubbel
Volgend artikelCBRN veiligheid binnen de ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.