Home Algemeen Algemeen Een bijzonder horloge…..

Een bijzonder horloge…..

1836
0

Enige tijd geleden haalde ik aan het begin van mijn dienst mijn ambulance bodywarmer weer eens tevoorschijn. Het was een mooie zomerdag en dan is je soft shell jas al snel te warm voor het werk in de felle zon. Terwijl ik de bodywarmer aan trok voelde ik dat er wat in de jaszak zat. Ik voelde met mijn hand in de zak en daar vond ik een horloge. Het was een dameshorloge. Volgens mij een goedkoop prul…..

Ik heb me de hele dag afgevraagd tijdens welke hulpverlening ik dit horloge in mijn zak had gestoken, ik kon er niet op komen. Bijna altijd melden patiënten of familie het wel bij ons als er tijdens de hulpverlening iets is zoek geraakt en dan gaan wij op zoek. Dat was in dit geval niet gebeurd blijkbaar. Ik heb het horloge in mijn kluisje opgeborgen en er geen aandacht meer aan geschonken.

Een week later wordt ik gebeld door de chef van dienst of ik mij een bepaald ongeval nog kon herinneren. Het was een ongeval waarbij een bestuurder geen voorrang verleende aan een grote touringcar met een enorme klap als gevolg. De bestuurder zat mechanisch bekneld in de auto en de bijrijdster kon er op tijd uitgehaald worden. Op het moment dat mevrouw uit de auto gehaald was vatte de auto vlam en de bestuurder kon helaas niet meer gered worden.

Ik heb mevrouw opgevangen in de ambulance samen met mijn collega hebben we mevrouw volgens protocol behandeld en vervoerd naar het ziekenhuis.

Een week later belde de chef van dienst en hij vroeg of ik een gesprek met deze familie wilde aangaan. Mevrouw en haar kinderen hadden behoefte aan een gesprek waarin ik de vragen die zij hadden ten aanzien van deze hulpverlening zou kunnen beantwoorden. Ook waren ze erg benieuwd naar wat er met hun man en vader gebeurt was. Ik werk altijd graag mee aan deze gesprekken en zodoende heb ik de dochter van mevrouw teruggebeld om een afspraak te maken.

Tijdens het gesprek verteld de dochter van mevrouw dat zij als familie zijnde nog vaak op de plek zijn geweest van het ongeval. In eerste instantie om met mevrouw te zien wat er gebeurd was en op welke plek het gebeurd was. (Mw. had een ernstige hersenschudding na het ongeval en ze had daardoor geen enkele herinnering aan het ongeval.) Maar daarnaast ook om te zoeken naar voorwerpen die mevrouw aan haar man deden denken. Zij was alle sieraden waaronder een horloge kwijtgeraakt tijdens het ongeval. Alle ringen en horloge had ze in haar tas zitten en die tas lag in de auto en die was volledig uitgebrand. Tenminste, dat dacht ze.

Opeens dacht ik terug aan het horloge wat ik in mijn jaszak had gevonden. Alles viel in een keer op zijn plek….. Ik had het horloge afgedaan om bij mevrouw een infuusnaald te kunnen prikken en het achteloos in mijn zak gestopt.

Het gesprek heeft nooit plaatsgevonden omdat mevrouw dacht het emotioneel niet aan te kunnen. Het horloge heb ik mooi laten poetsen en verpakken en heb het in een mooi doosje via de post mevrouw toegestuurd. Mevrouw was vreselijk blij met dit “waardevolle” horloge omdat het haar enige overgebleven materiele aandenken was wat ze van haar overleden man had gekregen.

Wat was ik blij dat ik het horloge weer terug gevonden had. Wat je zo ogenschijnlijk achteloos in je zak wegstopt tijdens een hulpverlening kan een enorme emotionele lading hebben voor de patiënt of familie. Nog veel blijer was ik dat ik mevrouw gelukkig kon maken met iets waarvan zij dacht dat dit verloren gegaan was.

Het was een prachtig “WOW” moment wat mede mijn werk als ambulancehulpverlener zo ontzettend mooi maakt.

Vorig artikelHuisarts HART Week; Hoe werkt het? (animatie)
Volgend artikelNee, niet naar de wc of onder de douche…!
John Schuurman
Ik werk sinds 1996 bij verschillende ambulancediensten in Nederland in verschillende functies. Ik ben begonnen als ambulancechauffeur in Zutphen en na een periode gewerkt te hebben heb ik besloten om door te gaan leren voor ambulanceverpleegkundige. De laatste jaren werk ik als ambulanceverpleegkundige en leidinggevende bij Kijlstra Ambulancegoep Fryslan B.V. voor de locatie Nes, Ameland. Dit werk doe ik met heel veel plezier. Ik hoop jullie op deze manier een inkijkje te kunnen geven waarom ik het werken als ambulanceverpleegkundige zo leuk vindt. Ook hoop ik jullie af en toe iets te kunnen vertellen over wat het inhoud om te werken op het eiland.