Home Algemeen Algemeen Een ambulance parkeert nergens zomaar

Een ambulance parkeert nergens zomaar

17858
15
Toen ik begon met werken als ambulancechauffeur, kreeg de ambulance nog weleens voorrang, ook als we niet met zwaailicht en sirene onderweg waren. Andere weggebruikers leken nog te begrijpen dat we misschien wel met iemand onderweg waren die zorg nodig had. We kregen geen commentaar als we de auto iets dichterbij de supermarkt parkeerden om even snel een maaltijd te halen voor onze volgende rit zich weer aankondigde.
Nu, bijna 20 jaar later is de wereld veranderd. We hebben te maken met bumperklevers, die het wel ‘handig’ vinden om achter ons aan de file te passeren. Of je staat bij een onwelwording in een woning in een krappe straat en krijgt vervolgens de vraag of je de ambulance niet fatsoenlijk kan parkeren, want er wil iemand langs met zijn auto.
Als we spoed over de snelweg naar het ziekenhuis rijden, is dat omdat de kans op minimale gezondheidsschade of overleven het grootste is als we snel in het juiste ziekenhuis zijn. Je hebt dan als ambulancechauffeur te maken met heel veel factoren: Je moet snel in het ziekenhuis zijn, want daar heeft de patiënt baat bij. Maar achterin staat je collega los, want er moeten allerlei handelingen worden verricht die je niet kan doen met een gordel om. Misschien heeft de patiënt wel heel veel pijn en moet je proberen de hobbels te beperken. Onderweg heb je contact met de meldkamer en let je op het steeds drukker wordende verkeer. Naast je zit vaak een familielid die vol vragen en emoties zit.
Dan zie je in je spiegel een auto…. een auto die niet aansluit in de file maar meelift met jou als spoedrijdende ambulance. Weer een extra factor waar je rekening mee moet houden. Nog meer anticiperen op het verkeer voor je, want plotseling remmen zal betekenen dat je bumperklever je treeplank inkort. Natuurlijk kun je denken: “Boeien, hij zit zo kort op me….” Maar je hebt wel te maken met een patiënt in je auto, die snel naar het ziekenhuis moet. Dus het boeit wel degelijk, want je wilt geen aanrijding en daarmee nog een extra slachtoffer.
Het toppunt vind ik wel de ervaring van een collega, waarbij er tijdens een reanimatie opeens iemand in de woning staat. Deze meneer ziet dus dat de collega’s aan het reanimeren zijn, maar vraagt toch of ze de ambulance even kunnen verplaatsen want….. ‘hij kan er niet langs met zijn caravan.’
We zetten de auto echt niet midden op de straat, omdat we ergens op de koffie komen. En als we netjes kunnen parkeren, zal elke ambulancechauffeur dat doen. Het laatste wat we willen is een straat blokkeren, want daarmee blokkeren we ook de weg voor eventuele ‘hulptroepen’ zoals een tweede ambulance, de brandweer of politie. Dus als het even kan, zetten we de auto echt wel netjes neer. Of we beoordelen eerst de situatie en als die stabiel lijkt te zijn, verplaatsen we de auto alsnog.
Ja en soms parkeren we ook ergens om even een ‘patatje’ te halen. Meestal omdat het te druk is om je maaltijd ergens rustig op een post te nuttigen. Of omdat we gewoon zin hebben in een vette hap. En nee, dan parkeren we niet asociaal omdat we denken dat te mogen. We parkeren onze ambulance zo, dat we er snel bij kunnen zijn en weg kunnen als iemand onze hulp nodig heeft. En soms kunnen we dan onze net betaalde patatjes niet meenemen.
Natuurlijk begrijpen wij dat zo het beeld ontstaat dat we met zwaailicht en sirene naar de post rijden, om te voorkomen dat onze patatjes koud worden. Dit broodje aap verhaal horen we ook al een tijdje. Maar wij rijden nooit voor onze eigen ‘lol’ met zwaailicht en sirene. In elke ambulance zit een blackbox die ons rijgedrag registreert. Als we worden ‘geflitst’ zal worden gecontroleerd of wij een spoedrit hadden. Zo niet, dan hebben we iets uit te leggen.
Het gaat ons als ambulancechauffeurs niet om onszelf. Het gaat ons erom dat we als ambulancezorgverleners goede zorg kunnen geven. Daarbij hebben de zorg, het welzijn en het welbevinden van onze zorgvragers en onze eigen veiligheid de hoogste prioriteit. Een ambulance staat ergens in een straat om mensen te helpen, mensen zoals u en ik. Die op dat moment in nood zijn en de hulp nodig hebben van een ambulanceteam. Ook als u deze hulp nodig heeft, zal die ambulance er snel zijn en zorgen dat u of uw geliefde de beste zorg krijgt.
Vorig artikelToegankelijke ambulancezorg 112 meldingen stabiliseren; “Landelijk expertisecentrum zorgverdeling”.
Volgend artikelDe emoties onder dezelfde noemer, maar die toch haaks op elkaar staan…
Ambulancechauffeur en praktijkbegeleider. Betrokken en gepassioneerd in zijn vak, soms met een kritische noot, maar wel met het doel te verbeteren.

15 REACTIES

 1. Ongelooflijk dat mensen zo lomp kunnen zijn. Zij zouden zelf als patiënt eens moeten meemaken dat de ambulance medewerkers bij hun taak tegengewerkt worden…. Hoewel, dat gun ik deze professionals weer niet. Het boek “De mensen van de ambulance” zou verplichte kost moeten zijn voor iedere scholier (en oudere). Evenals de andere boeken in deze serie. Dan zou iedereen weten waar deze mensen me te maken kunnen krijgen en hoeveel impact dit op hen kan hebben. De boeken zijn de koop via diverse websites en beslist de moeite waard.
  Jammer alleen dat ik denk dat de mensen die deze boeken zouden moeten lezen het niet zullen doen.

 2. Goed geschreven en … beschamend wat jullie helaas moeten mee maken. Ik ben zelf in maart afgevoerd in de ambu na ’n grondige controle door twee zulke enorm deskundige verpleegsters. Diep respect voor de kennis, precisie en snelheid waarmee gehandeld werd. Schokkend vond ik het bordje waar je naar kijkt wanneer je vervoerd wordt, dàt er uberhaupt ’n bordje moet hangen over geweld tegen hulpverleners. Mensen die handelen om te helpen hoor je met respect en dankbaarheid te behandelen. Petje af voor ambulance medewerkers!

 3. Als oud politieman- o.a. SBV- AVD-KLPD Driebergen, bekend met de problematiek die steeds groter wordt. Ik heb enorm respect voor jullie werk, mijn ervaringen zijn zowel professioneel als privé. Besef dat de grootste groep, die jullie enorm waardeert. meestal stil is. Maar het respect is er zeker. Behalve dan die hufters waar ik geen goed woord voor over heb.

 4. Ik sta helemaal achter het verhaal van Ambulance chauffeur.
  Meestal moeilijk werk in een penibele situatie.
  Vol LOF.

 5. Wordt het niet eens tijd dat we ons ‘bemoeien’ met de opvoeding van ons eigen kroost?
  Of denken we nou werkelijk dat de kinder juffen tijd en geld gaan spenderen aan een onderwerp als respect en discipline? Sterker nog, ze hebben er geen tijd voor! Al een hele klus om die ‘verwende’ broekies in het gareel te houden! Want stel je voor dat je ze een oorvijg geeft! Holland in last!
  Ouders en opvoeders, neem je eigen verantwoording en breng je kroost de normen en waarden bij die toch voor elke Nederlander, lees hulpverlener, moet gelden! Zonder jullie hulp, lieve ouders, weten we niet waar het over een paar jaar (niet naar ) toe zou moeten gaan!

  En bedenk maar eens een, klein luttel idee…..Het zal je kind maar wezen…..ik beloof je, dat wanneer dit wangedrag blijft, je mag vrezen voor een ieders welzijn! Ook je kind en geliefden! Ik smeek en hoop dat we met z’n allen een beter wereld kunnen maken.

 6. Beste medewerkers ,
  Ik probeer een zelfgemaakt lied over het land te verspreiden om U als hulpverleners te steunen. Zeker nu oud en nieuw weer in zicht is.
  ik hoop dat t mede helpt in bewustwording bij onze onbezonnen medemens…
  titel : Laat hulpverleners hun werk doen !!!
  Inmiddels al gedeeld bij een aantal hulpdienstenfbpaginas en ik hoop op meer om de boodschap te verspreiden in de hoop dat..ik ben hobbyist en niet commercieel in deze ..puur als steunbetuiging uit ergernis geschreven in de hoop dat..
  Dank voor jullie niet afdoende inzet !! .

  Mijn eigen YouTube link : https://youtu.be/ctLp53GIwPI

 7. Respect voor jullie, en ook bedankt voor de ( spoed) ritten die jullie gemaakt hebben voor mensen die mij na staan

 8. Heel mooi artikel van Rutger Jongejan.
  Helaas zijn er steeds meer mensen welke niet snappen wat ambulance personeel doet en mee maakt. Misschien dringt het pas tot hun door als ze zelf in een ambulance terecht komen. Zelf heb ik altijd een heel groot respect voor alle mensen van de hulpdiensten.
  Voordat ik informatiemedewerker werd bij Connexxion OV, heb ik nog een paar jaar op een rolstoelbus gereden bij CXX. En dan kreeg ik ook regelmatig opmerkingen of ik de bus niet opzij kon zetten omdat ze er niet door konden. Dus ik begrijp de reactie van de ambulance medewerkers.

 9. Ik vind het belachelijk dat jullie hulpverleners jullie werk zo moeten verdedigen. Witte, rode en gele koetsen met een blauwe balk en opvallende striping, hoeven zich niet te verantwoorden. Het heeft met RESPECT te maken. Maar dat woord schijnt een heel moeilijk woord te zijn in de praktijk.

 10. Ik wil natuurlijk voor jullie opzij gaan. Echter er is 1 problerm:in Hoofddorp hebben ze grotere wegen zo gemaakt dat je geen kant op kunt. Aan beide zijden van de weg hoge trottoirs😥
  Ik ga zo snel mogelijk voor jullie opzij, dat beloof ik maar dan moet de gemeente Haarlemmermeer de wegen zo veranderen dat de automobilist snel opzij kan gaan en haal overal ook dan eens die overtollige rot drempels weg.
  HELEMAAL NIET FIJN als je in de ambulance ligt

 11. Ongeloofelijk is het als je het zo leest..waar is het fatsoen van de mens gebleven
  Respect voor diegene die er voor ons klaar staan
  Politie brandweer ambulance personeel ecte
  Bedankt 🌷🌷

 12. Alle lof en begrip voor jullie werk ik heb jullie vaak nodig gehad,toen mijn vrouw nog leefde .
  Geen verkeerd woord over jullie , en verdienen meer respect en begrip.

 13. Ik weet zelf wat het is om als patiënt in de ambu te liggen, kan je wel verzekeren je ligt daar niet voor je plezier. Laat deze mannen en vrouwen hun werk doen en hopelijk kom je zelf niet achterin te liggen.

 14. Belachelijk dat dit uitgelegd moet worden. Je zou verwachten dat elk een beetje nadenkend mens dat wel snapt maar nee, niets blijkt minder waar. Ik heb respect voor jullie goede en zware werk en zal altijd ruimte maken als dat veilig kan (in het kader van niet nog meer slachtoffers maken) en zo niet, dan zo snel mogelijk. Dank jullie wel voor jullie nooit aflatende inzet ❤❤❤

Reacties zijn gesloten.