Home Algemeen Algemeen EC 145 T2 ook in Noorwegen gekozen als reddingshelikopter

EC 145 T2 ook in Noorwegen gekozen als reddingshelikopter

1057
0

De nieuwe ambulance helikopter die het noorden van Noorwegen zal dienen, is klaar voor zijn eerste opdracht van Evenes komende donderdag.

De helikopter, die overigens komt rechtstreeks uit de fabriek in Duitsland, heeft zijn eigen hangar op het vliegveld bij Evenes. Hier verblijft ook de bemanning van de helikopter als deze in dienst is.

De helikopter landde voor de eerste keer op UNN (University hospital of North Norway) Harstad zondag. Dit om de helikopter aan collega’s en partners van het UNN te tonen.

De helikopter is een Airbus EC145 T2 helikopter ambulance en worden geëxploiteerd door de Norsk Luftambulanse. De EC145 T2 kan drie uur achtergeneesloten in de lucht blijven bijvoorbeeld om van Evenes naar Tromso te vliegen en weer terug op een tank brandstof.

Het model is een verdere ontwikkeling van een helikoptertype  welke al in gebruik in Noorwegen sinds de Olympische spelen van Lillehammer in 1994 is bestemd voor één patiënt, de EC 145 T2 kan twee patiënten meenemen indien nodig.

De bedoeling van de nieuwe helikopter spoedeisende inzetten gaat verzorgen in Ofoten, Vesterålen en Hålogaland. De nationale eisen zijn dat binnen 15 minuten de helikopter in de lucht moet zijn, kan deze nieuwe helikopter dit sneller.

Evenes Hangar

We zijn snel als het weer goed is, maar als het winter is en de duisternis de overhand neemt duurt het wat langer om de vlucht zorgvuldig te kunnen plannen, zegt medisch leider van de lucht ambulance in de plaatselijke krant.

Het is, althans in eerste instantie, aan ervaren anesthesisten van UNN Tromsø om te werken op de helikopter. Uiteindelijk zullen er meer artsen van buiten, vanaf september, in dienst komen en wordt in de ploegendienst gewerkt.

Vorig artikelPsycholance: Iedere rit is onvoorspelbaar
Volgend artikelStartschot voor netcentrisch werken in het geneeskundig netwerk
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.