Home Algemeen Algemeen Disposable materialen; gebruikt binnen de ambulancezorg?

Disposable materialen; gebruikt binnen de ambulancezorg?

1821
0

Alwaar in menig universitair en perifere ziekenhuizen de overgang al enige jaren in gang is gezet, komen we bij een rondgang langs de diverse ambulancediensten tot de conclusie dat het gebruik van disposable materialen binnen de Nederlandse ambulancezorg nog niet vanzelfsprekend is.

Disposable materialen zijn er in alle vormen en maten, de voordelen zijn allemaal hetzelfde, na gebruik kunnen ze worden vervangen, geen mogelijkheid tot infecties door bijvoorbeeld van bacteriën van andere patiënten of van langdurig bewaren in de ambulancetas of koffer.

Er zijn duidelijke instructies voorgeschreven voor het schoonmaken van bijvoorbeeld laryngoscopen, beademings-ballon, beenspalken, wervelplanken, brancardmatrassen, headblocks enz.

Inmiddels is door de leveranciers uit met name het buitenland ingespeeld op de veranderende zienswijzen van ambulancediensten, zo is het in Duitsland gebruikelijk dat de notarzt gebruikt maakt van disposable larygoscoopbladen en disposable beenspalken.

In Engeland zien we vooral dat er gebruik wordt gemaakt van speciale hoezen voor gebruik over de brancardmatras en wervelplank, ook in Engeland wordt er bij diverse ambulancediensten gebruik gemaakt van disposable beenspalken.

Bij navraag wordt meestal het kosten aspect als oorzaak meegenomen, het gaat dan met name om het (extra) inkopen van de voorraad.

Er zijn veel voordelen die we moeten zien in;

  • geen gevaar voor infecties
  • werken met nieuwe materialen
  • vrij van kruisbesmetting (gebruikte materialen opbergen in ambulancetas / koffer)
  • sneller inzetbaar na een inzet
  • geen schoonmaakprotocol, schoonmaakmiddelen en controle

Waarbij het eerste punt natuurlijk de meest belangrijkste zal zijn.

Onze inventarisatie bij ambulancediensten heeft wel als eye-opener gefungeerd, inmiddels zijn er een aantal ambulancediensten gestart met het inventariseren van de mogelijkheden tot het overstappen op disposable materialen.

Zie hieronder de richtlijn van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (2012).

 

 

Vorig artikelAmbulancezorg Nederland: Ebola
Volgend artikelAmbulance Oost; Werken met nieuwe procedure tilassistentie
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.