Home Algemeen Algemeen Direct naar een traumacentrum?

Direct naar een traumacentrum?

1026
0

Gemiddeld 63 procent van de ernstig gewonde patiënten wordt behandeld in een traumacentrum. De regionale verschillen zijn groot.
Grote verschillen opvang ongevalpatiënten

Dit blijkt uit cijfers in de Landelijke Traumaregistratie die 11 juni tijdens een symposium zijn gepresenteerd.

Traumacentrum

Soms gaat slechts 39 procent van de ernstig gewonden direct naar een traumacentrum, soms wel tachtig procent. Dit moet beter kunnen: de wetenschappelijke adviesraad van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt dat alle multi traumapatiënten direct naar een traumacentrum zouden moeten gaan. Datzelfde geldt voor mensen met een heupfractuur omdat onder deze patiëntengroep de hoogste sterfte voorkomt, na de multi traumapatiënten. Toch gaat op dit moment slechts 15 procent van de patiënten met een heupfractuur naar een traumacentrum. Zo’n 85 procent wordt opgevangen op de SEH van een regionaal ziekenhuis en daar vaak verder behandeld.

Traumaregio’s

Nederland is verdeeld in elf traumaregio’s. Per regio is er een traumacentrum. Acht traumacentra zijn te vinden in een universitair medisch centrum. Daarnaast zijn het Sint Elisabeth Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente en Isala zijn als traumacentrum aangewezen. Het LUMC werkt samen met Medisch Centrum Haaglanden en het HAGA ziekenhuis.

LTR

In de landelijke traumaregistratie staan gegevens van 72.000 patiënten. Zij zijn allemaal binnengekomen op de afdeling Spoedeisende Hulp. Meer dan 4800 patiënten waren ernstig gewond: multi reumapatiënten. De algehele conclusie is dat de kwaliteit van de traumazorg in ons land boven de norm scoort. Ook de mortaliteit is lager dan de norm. Gemiddeld arriveerden de ambulances de in 9 minuten op de plaats van het ongeval. Dat is binnen de landelijke vijftien minutennorm.
Openbaar

De gegevens in de Landelijke Traumaregistratie zijn nog niet openbaar. Wel kunnen regio’s hun resultaten met elkaar vergelijken.

bron: zorgvisie.nl

Vorig artikelTeam Ambulance Oost wint award duurzame inzetbaarheid
Volgend artikelBijeenkomst CAO Ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.