Home Algemeen Algemeen De gespecialiseerde ambulance chauffeur verdiend elke dag een “Carnegie” medaille

De gespecialiseerde ambulance chauffeur verdiend elke dag een “Carnegie” medaille

4976
5

Krantenkoppen laten ons regelmatig weten dat burgers gedecoreerd worden voor hun heldendaden, maar verrichten de gespecialiseerde professionals binnen de acute zorg ook niet dagelijks heldendaden?

“Stille” heldendaden. Omdat ze professionals zijn behoeven zij geen decoratie. Het is immers hun professie. De professie is nog steeds toegewijd en van hoge kwaliteit, echter de omstandigheden waaronder de professional – heden ten dage-  zijn werk moet verrichten zijn drastisch gewijzigd daarvoor alleen is al heldenmoed nodig.

 Stelling

De gespecialiseerde ambulance chauffeur verdiend elke dag een “Carnegie” medaille

 Argumenten voor

 Argument 1

Door mijn stelling krijgen gespecialiseerde ambulance chauffeurs de echte “reële waardering” voor de omstandigheden waarin ze dagelijks hun professie uitoefenen.

De professionele inzet van gespecialiseerde ambulance chauffeur is gewaarborgd, het duoschap met de ambulance verpleegkundige is een professionele eenheid, maar de maatschappelijke context waarin heden ten dage gewerkt moet worden met complexe casuïstiek rechtvaardigt een dagelijks “Carnegie” compliment.

“Hulpverleners bij inzet, ontzet door politiemacht”, kopte de telegraaf enkele weken geleden.       Tijdens een reanimatie inzet keerden verschillende toeschouwers zich massaal tegen de hulpverleners, ze waren weer eens “de beste stuurlui aan wal”, en het vooral niet eens met de hulpverlening.

De frequente verslaglegging van geweldsincidenten, de toenemende nazorg voor hulpverleners betrokken bij dergelijke geweld incidenten tijdens hun inzet, illustreren bijna dagelijks deze maatschappelijke veranderende context waarbinnen de acute zorg zich afspeelt.

 

Argument 2

De gespecialiseerde ambulance chauffeur vormt een onmisbare professionele eenheid met de ambulance verpleegkundige. Ieder met eigen taken en verantwoordelijkheden tijdens de hulpverlening.

De verantwoordelijkheden van de gespecialiseerde ambulance chauffeur kunnen niet meer uitgevoerd worden door een toevallige aanwezige EHBO’er. Deze professie is zodanig nauw verbonden met de professie van de ambulance verpleegkundige dat hierdoor de professionele eenheid optimaal functioneert. Deze professie verdient in zichzelf een “Carnegie”

Tijdens eerste inzet treedt verslechtering van patiënt op, een tweede ambulance verleent assistentie.

De ambulance verpleegkundigen moeten zich volledig richten op de patiënt,en kunnen dit ook juist omdat de ambulance chauffeur  – vanuit zijn professie-  de verdere organisatie voor de juiste professionele afvoer/vervoer van de patiënt ter hand neemt zonder de ambulance verpleegkundige  hiermee lastig te vallen.

In de dagelijkse praktijk zien we onmiskenbaar de meerwaarde van een professioneel opgeleide ambulance chauffeur met zijn eigen taken en verantwoordelijkheden.

 

Argumenten tegen

Een professional verdient nooit een medaille, het is gewoon zijn werk, hij heeft er toch met volle verstand voor gekozen en krijgt nog een prachtige opleiding cadeau.

 

Argumenten tegen verwerpen

Met passie en overtuiging kiezen voor het vak impliceert niet dat je met dezelfde passie en overtuiging alles wat binnen de veranderende maatschappelijke context plaatsvindt, voor lief moet nemen omdat het immers je beroep is.

Respect en waardering, ook naar professioneels, behoren in tegenstelling tot geweld en agressie tot de normale maatschappelijke normen en waarden. Een professioneel wordt  niet opgeleid om excessief geweld te kunnen couperen.

In de zich snel veranderende maatschappelijke context is het dus meer en meer van belang dat ook de “stille helden” niet meer alleen in stilte worden gewaardeerd.

Burgemeester burgraaf benadrukte bij het uitreiken van de “Carnegie” medailles aan drie beroeps brandweerlieden uit de gemeente Dalfsen dat juist ook “stille helden” in het openbaar mogen worden gehuldigd.

 

Conclusie

“Stille helden” zoals de professioneel opgeleide ambulance chauffeur, verdienen dagelijks een “Carnegie” compliment/waardering! Zij vormen een onmisbaar deel van de professionele eenheid die als eerste optreedt in de acute zorg ten behoeve van allen die hulp behoeven.

Zij verdienen een dagelijks “Carnegie” compliment juist omdat ze hun professie blijven uitvoeren, ondanks de veranderende maatschappelijke context en de vele “beste stuurlui aan de wal” die vaak met excessief geweld de normen en waarden van respect en waardering treden. Een openbaar “Carnegie” compliment is daarvoor de beste stellingname.

 

Vorig artikelGrootschalige Geneeskundige Bijstand…
Volgend artikelWaar is die dikke bromvlieg?
Stout Douwes
Ik ben sinds 2017 ambulanceverpleegkundige bij RAVHM. Energiek, daadkrachtig en enthousiast in mijn vak en heb interesse in alle wat er zich af speelt binnen de sector gezondheidszorg, daar waar de mens centraal staat. Als verzorgende in de zorg begonnen en uiteindelijk via de Spoedeisende Hulp, Intensive care de Ambulance opgegaan. Hierdoor ken ik de steunpilaren onze sector. De kansen die ik krijg grijp ik met beide handen aan zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen.

5 REACTIES

  1. “Niet alleen ambulancehulpverleners hebben last van een veranderende maatschappij.” Goed zo! Want het begint allemaal bij bewustwording. Maar:”… we hebben er voor gekozen..?” Nou nee, “daar” hebben we niet voor gekozen, als het gaat om de betreffende “maatschappelijke context”. En nu hoeft de “gespecialiseerde professional in de acute zorg” niet gelijk een medaille of een lintje, maar “Doe je werk?” Ja, Ron. We hebben last van jou in deze maatschappij…

  2. Een leuke stelling maar zoals we weten hebben we er voor gekozen.. en ja werken met tig medailles is ook wat lastig.. Maar meer waardering in zijn totaliteit is natuurlijk wel welkom. Waarom niet een lintje van de koning voor bewezen “diensten”.
    Waardering van AZN is ook al ver te zoeken dus ja…. waar hopen we op?

  3. Wat een onzinnig verhaal. Doe je werk. Niet alleen ambulancehulpverleners hebben last van een veranderende maatschappij.

Reacties zijn gesloten.