Home Algemeen Algemeen De “dokter” die op aanvraag meekijkt in de ambulance is geen toekomst...

De “dokter” die op aanvraag meekijkt in de ambulance is geen toekomst meer…..

2674
0

Binnen Europa lijkt er vorig jaar een nieuwe trend zijn gezet; “de dokter op aanvraag” alleen dan wel via een video en spraak verbinding.

Het inroepen van extra expertise van gespecialiseerde arts die de ingeslagen weg moet beoordelen of mee kijkt met de verdere interventie en een aankondiging doet naar de ontvangende SEH.

Waar in Denemarken de “3G ambulanse” al een tijdje rondrijd heeft in Aachen, net over de grens bij Maastricht de Telenotarzt zijn intreden gedaan. De Telenotarzt wordt vanuit de afdeling Anesthesiologie van het Universitair Ziekenhuis van de RWTH Aachen , onder leiding van Univ. -Prof, Dr Rolf Rossaint door verschillende artsen ondersteund.

In beide gevallen is het mogelijk voor de arts om mee te kijken achter in de ambulance en te kunnen beschikken op de monitor gegevens. Ook kan er via een “hands-free” spraak verbinding mee worden geluisterd en overleg worden gevoerd.

In Aachen zien ze besparingen in de tijd dat de ambulance stilstaat om bijvoorbeeld te wachten op de arts, deze kijkt na allarmering direct mee. Ook is de arts als er meerdere ambulances rondrijden met de Telenotarzt apparatuur sneller inzetbaar voor een nieuwe casus.

Bij de redactie is op dit moment niet bekend of deze mogelijkheid voor ondersteuning wordt aangeboden of dat hier plannen voor zijn, we kennen hier in Nederland uiteraard het FAX ECG hetgeen onder diezelfde noemer “meekijken van een dokter”on de jaren 90 tot stand is gekomen.

Telenotarzt40_01

Hier de ruimte waar de arts de casus volgt.

Vorig artikelKartsana, elektronisch brancard
Volgend artikelAlléén gespecialiseerde verpleegkundigen op de MKA; gebaseerd op evidence?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.