Home Algemeen Algemeen De “broeders” van de ambulance!

De “broeders” van de ambulance!

4070
1

Ambulance broeders staken, de brandweer redt man na auto ongeval, ambulance broeder verleende eerste hulp….

Teksten die wij allen kennen, uit de dagelijkse media. Teksten en uitlatingen waarvan ik denk, weet de media wel waar over zij het hebben en waarover zij schrijven. Zijn zij echt wel goed op de hoogte van de huidige werkzaamheden van hoog opgeleid ambulance personeel. Zelf vinden zij dit namelijk van wel. Ik werk ruim 25 jaar binnen de ambulancezorg en kan mij nog behoorlijk irriteren aan deze uitlatingen door de media. Alleen al het het verbasteren bij het uitspreken van het woord “ambulance” in ambelanze, om dan maar niet te spreken over onze vrouwelijke collega’s die binnen de huidige ambulancezorg ook een belangrijke rol vervullen en gewoon niet worden genoemd. Ongeveer 40 % van de huidige ambulancemedewerkers is vrouw, in de functie van ambulanceverpleegkundige of ambulancechauffeur. Hier hoor ik de media niet over. Toen ik in 1989 mijn intrede deed binnen het ambulancevervoer van de GG&GD in een grote stad, waren mijn directe collega’s inderdaad man. Je werd in die tijd aangenomen wanneer je over het verpleegkundig diploma A en B beschikt. Een enkeling had de aantekening hartbewaking gevolgd. Het accent in die tijd, was het vervoeren van slachtoffers en patiënten naar een ziekenhuis. Ambulancevervoer werd ambulancehulpverlening, en tegenwoordig praten wij over ambulancezorg. Ambulancemedewerkers verlenen hoogwaardige pre hospitale zorg en de breedste zin van het woord. Alleen met een basis verpleegkundig diploma, is het tegenwoordig niet mogelijk en ondenkbaar om binnen de huidige ambulancezorg te kunnen werken. Naast het verpleegkundig diploma, beschikken alle ambulanceverpleegkundigen tegenwoordig over een verpleegkundige specialisatie zoals bv, Anesthesie, Spoedeisendehulp of intensive care opleiding. Velen van mijn collega’s hebben ook nog de nodige jaren werkervaring binnen het ziekenhuis. Al met al ruim tien jaar opleiding en ervaring achter de rug om vervolgens te kunnen werken binnen de huidige ambulancezorg. En voor een ambulancechauffeur, is een geldig EHBO diploma met reanimatie aantekening tegenwoordig onvoldoende. Vele ambulancechauffeurs beschikken naast een geldig EHBO en reanimatie diploma, ook nog over een diploma in de “zorg” op minimaal MBO niveau, een groot rijbewijs, en de nodige sociale en maatschappelijke competenties, om vervolgens de opleiding tot ambulancechauffeur te volgen aan de academie voor ambulancezorg. Zelfs de verpleegkundig centralist op de meldkamer voor ambulancezorg, beschikt naast het basis diploma tot verpleegkundige over een verpleegkundige specialisatie, vaak met de nodige jaren ervaring binnen de repressieve dienst als ambulanceverpleegkundige.

En dan te worden afgedaan door de media met “ambulancebroeders, is wel een beetje zuinig genoemd. Om nog maar te zwijgen dat onze vrouwelijk collega’s waarschijnlijk niet in hun vocabulaire voorkomen. Nee , voor je ergens iets over wilt schrijven of publiceren, dien je goed op de hoogte te zijn van de huidige actuele functiebenaming, zeker binnen het domein ambulancezorg. En indien men niet goed weet hoe men deze beroepsgroep moet benoemen, wees dan professioneel en spreek van ambulancemedewerkers!

 

Dan als afsluiting nog even een anekdote uit mijn tijd dat ik als fulltime ambulanceverpleegkundige werkzaam was in de randstad.

Ik had avonddienst, toen ik een melding kreeg van een jongeman die tijdens het sporten onwel is geworden. Met hoge urgentie reden wij door de stad, naar een gelegen sportcomplex. Aldaar werden wij netjes opgevangen en naar de kleedruimte gebracht. Op de bank zat een jongen van ongeveer 20 jaar, bleek, klam en hevig transpirerend voor zich uit te kijken. Inmiddels was zijn vader ook gearriveerd. En man van middelbare leeftijd, netjes in kostuum gekleed, sprak mij met ‘ een aardappel” In zijn keel aan, met de woorden: “het lijkt mij het beste dat hij zo snel mogelijk naar een dokter wordt gebracht.” In de tussentijd, had mijn collega de jongeman aan de hartbewakingsapparatuur aangesloten, en diende hem zuurstof toe. Ik plaatste een intraveneuze canule en sloot een infuus aan. Op de hartbewakingsapparatuur zag ik een hartritme stoornis, wat mogelijk de oorzaak van zijn onwel worden was. Op het moment dat wij de jongeman, na aandringen van zijn vader op de brancard wilden tillen, verloor hij het bewustzijn. Vele medische handelingen volgen, onder toeziend oog van zijn vader. Na een aantal uitgebreide medische behandelingen, stabiliseerde de situatie, en kon vervoer naar het ziekenhuis aanvangen. De vader nam bij mij achter in de ambulance plaats. Ik probeerde hem uit te leggen wat wij inmiddels met zijn zoon hebben gedaan om zijn hartritmestoornis te verhelpen. Ik probeerde hem uit te leggen , dat ik bezig was zijn zoon zo goed als mogelijk te helpen, zoals ik dat mijn opleiding in het ziekenhuis had geleerd. Waarop de vader reageerde ” ooh heeft u daar een opleiding voor gevolgd dan?” Later bleek de vader zelf arts te zijn. En dan niet op de hoogte zijn van andere ketenhulpverleners?? Vreemd!!

Vorig artikelNormale werktijden?
Volgend artikelHoe blijf ik fit?
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.

1 REACTIE

  1. Beste ???
    Even een paar kleine opmerkingen:
    Ik ben een “gewone” basis verpleegkundige en heel happy werkzaam bij een ambulance dienst; op een van de zorgambulances die onze dienst heeft.
    En maakt het veel uit dat men alleen over “broeders” spreekt? In vele landen is de term “nurse” voor zowel vrouwen als mannen gangbaar. Dus als men mij met broeder aanspreekt vind ik dat prima.
    Groet, Suzan

Reacties zijn gesloten.