Home Algemeen Algemeen De ambulancezorg op “vakantie”?

De ambulancezorg op “vakantie”?

1610
0

Het is vakantietijd, veel Nederlanders zijn of gaan de komende periode op vakantie.
Het is vanzelfsprekend voor de burgers dat de ambulancezorg tijdens de vakanties gewoon doordraait. Maar er zijn toch een aantal burgers die dit niet zo vanzelfsprekend vinden en ervan uit gaan dat wij “gesloten” zijn.

Het is een rustige dag, wanneer mijn telefoon gaat. Een van onze vaste medewerkers van het bedrijfsbureau aan de ander kant van de lijn. Reggie, ik heb iemand aan de lijn die graag een afspraak wil maken voor een bezoek van een ambulance op school, voor na de vakantie. Ik zei, geef maar door. Ik krijg een hele vriendelijk vrouw aan de lijn, met de volgende vraag: Is het mogelijk dat jullie na de zomervakantie bij ons op school langs komen om aan de kinderen van groep 4 en 5 iets vertellen over de ambulance? Het is echt pas voor na de vakantie hoor, want ik begrijp dat jullie nu ook gesloten zijn.
Ik maak een afspraak voor in september, wanneer wij met een ambulance op school langskomen. Blij hangt zij op. Ik heb maar niet gevraagd, hoe dat dan moet met al die vakantiegangers die ziek worden of een ongeluk krijgen, als wij gesloten zijn.

Onze dienstverlening gaat ook tijdens vakantie periodes gewoon door. Ondersteunende diensten zoals opleidingen gebruiken deze periode vaak om hun jaarplannen met betrekking tot training & oefenen weer te actualiseren. Materialen worden schoongemaakt, aangevuld of ev vervangen. Jaarplanningen worden in het rooster verwerkt.
Tijdens deze periode zijn er ook duidelijk minder stagiaires aanwezig, dit vinden met name de medewerkers vanuit de rijdienst prettig. Tijdens de diensten echt weer even tijd voor z’n tweetjes. En daar is behoefte aan. Begeleiden van stagiaires is behoorlijk intensief wil je dit serieus en verantwoord doen.

Echter hebben stagiaires soms echt niet in de gaten, dat zij hun stageplaats en de mogelijkheid voor een stage bij de ambulancezorg moeten omarmen en hier heel zorgvuldig mee moeten omgaan.

Ter illustratie :

Ik ontvang de volgende brief met aanhef:

Hallo,……

Een dan een onsamenhangend verzoek voor een stage, totaal niet onderbouwd, met een hoog “leuk” gehalte!

Met de afsluiting.

Doei!

Mijn haren gaan overeind staan van dit soort mails.

Of het volgende telefoongesprek.

O, hallo met …
Kan ik volgende week een dagje mee lopen op de ambelance?! En ook deze keer, vraag ik vriendelijk naar motivatie en reden van deze stage. Daarop het volgende antwoord: oh nou gewoon leuk. Waarop ik als gewoonlijk zeg, bij dit soort uitspraken: Heb je een vriend of vriendin, vader, moeder, broer of zus, ga dan naar www. dierentuin.nl, dieren kijken dat is leuk. Ziekten, ongevallen, ellende van een ander met daarbij alle emoties dat is sensatie en absoluut niet leuk.

Voor alle duidelijkheid, zei hoeven mij niet aan te schrijven of te bellen met geachte heer, maar, beginnen met hallo en eindigen met doei!! Nee , deze missen enige beleefdheidsnormen.

Moet ik mijn collega’s met dit soort stagiaires opzadelen? Nee! Ik kan mij voorstellen dat veel regio’s de stage verzoeken beperken tot alleen opleiding en of beroepsgerelateerde stageverzoeken. Voor meer uitleg over stages binnen de ambulancezorg, zie mijn artikel op dit “blog” over “stages binnen de ambulancezorg”

Zelf werk ik tijdens de zomervakantie samen met mijn echtgenote gewoon door. Collega’s met kinderen geven wij voorrang te genieten met hun gezin van de zomervakantie. Zelf gebruik ik de vakantieperiode om mijn kantoor en mailbox weer eens goed op te schonen. En samen met mijn echtgenote draaien we afwisselend onze OVDG diensten. En in de tussentijd gaan de verschillende telefoontjes en mails gewoon door, met alle niet voor te stellen bijzonder vragen. En of deze vragen nu thuis horen bij een regionaal opleidingscoördinator, dat laat ik in het midden.

Ik wens u allen een fijne zomervakantie toe!

Vorig artikelStage binnen de ambulancezorg
Volgend artikelAmbtseed bij Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.