Home Algemeen Algemeen Communicatie: Alarmeren en gealarmeerd worden

Communicatie: Alarmeren en gealarmeerd worden

1867
0

Via het tipformulier kwam onderstaand item bij ons binnen met het verzoek het te delen, iets waaraan wij graag meewerken.

Een aantal weken geleden sprak ik ergens in het land met een collega, het gesprek in een ambulancehal van een middelgroot ziekenhuis was in eerste instantie oppervlakkig tot  C2000 ter sprake kwam. We bleken beide affiniteit te hebben met C2000 deels door onze achtergrond.

Snel wisselden diverse scenario’s over en weer, waarna we besloten even contact te houden.

Het communicatiesysteem C2000 is een netwerk speciaal voor OOV diensten, dat maakt het netwerk uniek maar ook kwetsbaar?

Naar aanleiding van de matige dekking in het ziekenhuis waar we toen waren hebben we punten besproken hoe volgens ons de huidige werkwijze en fall-back scenario’s aangepast moeten worden.

We spraken over een toevoegingen of aanpassingen er gedaan zouden moeten worden om het voor ons beter werkbaar en beter vertrouwd te laten voelen en waar we tevens een fall-back mogelijkheid hebben.

Al snel kwamen we uit bij een mobiele telefoon met dataverbinding. Naar aanleiding van een congres wat mijn collega had bijgewoond over terrorisme in België werd verteld dat het Belgische C2000 netwerk; Astrid na enkele minuten down ging, de telefonie en SMS berichten down gingen, maar dat de mobiele dataverbindingen wel in de lucht bleven gedurende die gebeurtenissen.

Hoe zou je dat nu kunnen inkleden voor de Ambulancezorg zonder al te veel aanpassingen te maken op de huidige werkwijze. Uitgangspunt is dat de werkwijze op de MKA niet veranderd. Al snel kwamen we er op uit dat er een app zou moeten worden ontwikkeld waarbij we alarmering, MDT informatie, GPS informatie kunnen gebruiken welke anders dan via het P2000/C2000 verloopt en zo als fall-back netwerk kan dienen.

We hebben ons de vraag gesteld hoe het werkbaar zou kunnen zijn, welke mogelijkheden de app zou moeten hebben en hoe je het zo gebruikersvriendelijk zou kunnen maken.

Met een paar korte regels beschrijven we hier de basis functies zoals we naar ons idee beter zouden kunnen werken. We hebben nog veel meer ideeën en toepassingen, maar dan komen we te veel op detail niveau.

 • Elke medewerker heeft een mobiele telefoon met dataverbinding en de app.
 • Bij aanvang dienst melden de medewerkers zich aan bij de MKA en vragen om een unieke PIN om zich aan te melden op de app; Door een unieke PIN te koppelen voorkom je dat andere collega’s zich aanmelden op dat voertuig en zo berichten ontvangen die niet voor hun bedoeld zijn.
 • Nadat er via P2000/C2000 is gealarmeerd wordt lke melding die naar het MDT en ditigaal ritformulier wordt verzonden ook naar de beide toestellen verzonden die middels de app zijn gekoppeld aan het voertuig; Er is informatie beschikbaar in de app zoals urgentie, adres en medische informatie.
 • Bij elke melding maakt de app een alarmsignaal.
 • Als je tijdens de inzet in een gebouw geen C2000 dekking hebt en je bent toch hulp nodig kun je met één druk op de knop via een voice verbinding met de MKA spreken.
 • Als je een noodoproep hebt verzonden middels C2000 of via de app, dan worden automatisch de GPS gegevens mee gestuurd naar de MKA en blijft in tegenstelling dat het C2000 apparaat de opname van de app continu lopen
 • Als je een ziekenhuis bent en de MKA heeft een vervolg inzet en je hebt geen C2000 bereik kan de MKA je middels de app toch alarmeren.

Dit zijn zo maar wat voorbeelden voor operationeel gebruik, echter zijn er nog een aantal voorbeelden te benoemen welke gebruikt kunnen worden voor alarmering bij een groot incident.

 • Nu is het zo dat we middels een SMS of voicebericht worden gealarmeerd voor een grote inzet bijvoorbeeld GGB of voor extra eenheden.
 • Ook kan de operationeel leidinggevende medewerkers bellen om te vragen extra in dienst te komen.; Door dit met de app middels één druk op de knop te doen vermijd je het drukke telefonie netwerk en ontlast je de operationeel leidinggevende.
 • Bij alarmering kun je op de app direct aangeven of je beschikbaar bent of niet. Ook kan de app op GPS locatie alarmeren zodat altijd de medewerkers worden gealarmeerd die het snelst op de opstapplaatsen kunnen zijn en beschikbaar zijn.
 • Als je de mobiele telefoons zou uitrusten met een NFC chip zou je ook de toegangscontrole middels de mobiele telefoon actief kunnen beheren.

Of dit zou kunnen bijdragen, wij denken van wel, of het wordt opgepakt, geen idee.

 

Vorig artikelTraumatische reanimatie is HOTT
Volgend artikelFit en gezond in de ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.