Home Algemeen Algemeen Centralisten MKA MON fietsen tijdens hun dienst

Centralisten MKA MON fietsen tijdens hun dienst

4082
0

“Sinds vorige week wordt op de Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn tijdens het werk op de MKA lekker gefietst. Dit na een vraag van enkele centralisten van de MKA aan hun leidinggevende over aanschaf van deskfietsen. Dit resulteerde in een kort maar daadkrachtig onderzoek en het enthousiast maken van de andere MON disciplines: politie en brandweer.

Aanleiding was een artikel in de Stentor deze bepleitte bewegen tijdens bureauwerk. Het pleidooi van de bevlogen Prof dr. Erik Scherder, auteur van het boek: “Laat je hersenen niet zitten” , zijn optredens in de Wereld draait door, of de minicolleges op tv over de hersenen, gaf een mooi inzicht in kennis over het effect van bewegen. Onder het motto: “Beweging draagt bij tot een zichtbare verbetering van de gezondheid van het brein”, kwam er steeds meer enthousiasme voor aanschaf.

Stress en fitheid

Uit onderzoek weten we dat wanneer je onder grote stress werkzaamheden verricht, het goed is om de opgebouwde adrenaline en noradrenaline weer kwijt te raken. De hersenen regelen dat zelf, maar kunnen worden geholpen door bewegen. Centralisten kunnen door hun zittende werk en opeenvolgende telefoontjes de opgebouwde stresshormonen niet goed kwijt, omdat zij soms uren achtereen onder druk werken.werken. Door achter het “hoog/laag” bureau een desktrainer te plaatsen, kan er lekker even worden doorgetrapt, en worden de stresshormonen meteen afgevoerd.

De optie een loopband achter de desk te plaatsen is verworpen na visualisatie van de gevolgen bij abrupt stoppen met bewegen. Stop je met fietsen blijf je gewoon zitten, als je echter op de loopband stopt met lopen krijg je al gauw te maken met zygoma letsel of een spoedvisite aan de dienstdoende tandarts…dit leek vooralsnog geen verbeterslag in de gezondheid op te leveren.

Uurtje fietsen, uurtje staan….

Worktrainer in Harmelen heeft voor elke discipline van de MON 2 fietsen mogen leveren, en de eerste reacties op de MKA zijn zeer positief:
Uurtje fietsen, uurtje staan, even zitten, de afwisseling geeft heel veel centralisten een fit gevoel. Ook s’nachts voelt men zich fitter, letterlijk meer wakker en heeft men minder last van lijf en leden. Dat je tijdens stressvolle situaties lekker uit kan fietsen wordt als een winst ervaren. Niet iedereen stapt op de fiets, maar de keuze is reuze! Er zijn zelfs collega’s die zijn uitgenodigd mee te rijden in bergetappes, rondje IJsselmeer of de fietselfstedentocht !”
Het fietsend werken krijgt steeds meer fans.

IMG_1829 IMG_1828

IMG_1831

Centralisten Arjan van Beek en Johan van Harten op MKA van de MON

bron tekst: Anneke Zijlstra

 

Vorig artikelAmbulancekleding, stand van zaken
Volgend artikelNog geen ambulancehelikopter RAV Fryslân; aanbesteding stilgelegd
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.