Home Algemeen Algemeen Centralisten MKA in landelijke campagne

Centralisten MKA in landelijke campagne

913
0

De Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland doet actief mee aan de landelijke campagne ‘De mensen van de Ambulance’. Begin februari zijn hiervoor opnames gemaakt waarin verpleegkundig centralisten vertellen over hun werk als  ‘eerste hulpverlener ter plaatse’ via het alarmnummer 112. Ze zijn vanaf eind februari te zien in korte spotjes via social media, facebook, youtube en andere kanalen. Ook de ambulanceverpleegkundigen en de ambulancechauffeurs uit het Noorden krijgen een plek in de landelijke presentaties.
De campagne  wordt eind februari gestart door minister Schippers van Volksgezondheid en loopt drie jaar.

De ambulancezorg in Nederland krijgt van het publiek een hoog cijfer, zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat in 2013 is gehouden. Maar er zijn verbeterpunten, zo blijkt ook. Er is bijvoorbeeld te weining bekend over ‘De mensen van de Ambulanc’e. Wie zijn ze, wat is hun opleiding.

Ze zijn hoog opgeleide professionals die medisch veel kunnen en ook veel mogen. Ze zijn als het ware een verlengstuk ‘op straat’ van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. De zorg begint echter al bij het bellen met het alarmnummer 112. Ook daar zitten hoog opgeleide en ervaren verpleegkundig specialisten die niet alleen vragen stellen, maar ook tips en adviezen geven. Soms levensreddend.

En hoe zit het met de ambulancechauffeurs? Wat is hun rol, hun opleiding. Wat zijn hun tips en adviezen aan weggebruikers om ambulances bij spoed zo goed mogelijk door het verkeer te kunnen rijden. De Zorgambulance, hoe zit het daarmee? Het speciaal vervoer voor mensen die geen ingewikkelde medische apparatuur nodig hebben, maar wel zijn aangewezen op deskundige medische begeleiding. Allemaal zaken die de komende drie jaar aan de orde komen in de campagne ‘De Mensen van de Ambulance’.

bron: http://www.meldkamernoordnederland.net/nl/news/nieuwsarchief/news_id,110/centralisten-meldkamer-ambulancezorg-in-landelijke-campagne

Vorig artikel1-1-2 cartoonwedstrijd voor Europese spoedoproep!
Volgend artikelTV-makers zoeken medewerking voor programma over PTSS bij hulpverleners
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.