Home Algemeen Algemeen Calamiteitenvoertuig vervangt GNK-c / Sigma en Ambuteam

Calamiteitenvoertuig vervangt GNK-c / Sigma en Ambuteam

6622
0

In de opgeschaalde zorg gaat er op het gebied van ambulancezorg nogal het een en ander veranderen.
Zo verdwijnt de GNK-c met haakarmbak, Sigma en Ambuteam per 2016.
In een meerdelige serie nemen we onze lezers mee in de veranderingen.
Vandaag gaat het over het nieuwe calamiteitenvoertuig.

Per 1 januari 2016 worden er in Nederland op strategische plaatsen calamiteitenvoertuigen gestationeerd. Deze voertuigen worden vanuit het Instituut voor Fysieke Veiligheid éénmalig geschonken aan de RAV. Vanaf dat moment is de RAV zelf verantwoordelijk voor beheer, onderhoud, stalling én vervanging van deze voertuigen.

Het gaat hier om 38 calamiteitenvoertuigen die op dit moment gebouwd worden bij Visser in Leeuwarden. Het zijn Mercedes Benz Sprinters, 163 PK,  met een achterasbelasting van 3.500 kilogram. Hiervoor is het C1-rijbewijs vereist. Deze voertuigen bieden plaats aan 6 personen. Ambulancezorg Nederland gaat uit van de volgende bezetting: 2 ambulancechauffeurs en 4 ambulanceverpleegkundigen. Het achtercompartiment bestaat uit rekken waarin diverse goederen zijn opgeslagen. Het voertuig zal niet worden voorzien van een aanhangwagen.

GGB calamiteitenvoertuig 1    GGB calamiteitenvoertuig 3

GGB calamiteitenvoertuig 2

Doelstelling is dat de responstijd van het calamiteitenvoertuig hoger ligt dan de opstart van het huidige ambuteam als onderdeel van de GNK-c. De bezetting is dus ALS-geschoold ambulancepersoneel conform LPA8. De alarmering van deze extra mensen is de verantwoordelijkheid van de betreffende RAV. Doelstelling is vrije instroom van medewerkers op basis van een regiospecifieke alarmeringswijze. Het calamiteitenvoertuig en haar bemanning richt zich op slachtoffers met een T1 en T2 triage. De T3 wordt een nevenketenstroom en zal afgehandeld worden door het Rode Kruis. Het Rode Kruis organiseert een aparte hulpdienst (ter vervanging van het huidige Sigma) en krijgt hiervoor 25 noodhulpvoertuigen. Over het proces van het Rode Kruis schrijven we later dit jaar meer.

Belangrijke wijziging ten opzichte van de huidige GNK-c is dat men gaat werken met eigen materiaal die elke ambulancehulpverlener in haar dagelijkse werkzaamheden gebruikt. Geen onbekende koffers en onbekend materiaal dus. De vrijwilligers van het Rode Kruis in de vorm van Sigma worden opgeheven en hebben geen rol meer in het  “gewondennest”. Wel komt er een alternatief voor de Sigma die ingezet gaat worden in de nevenketen: T3. De bedoeling is dat de groep T3 buiten het incidentterrein (of in ieder geval gescheiden van de T1 en T2) haar opvang krijgt. Hoewel elke flitsramp en opgeschaalde situatie natuurlijk relatief uniek is, zou het dus kunnen zijn dat de vrijwilligers van het Rode Kruis en de ambulancemedewerkers elkaar na 01-01-2016 niet meer tegenkomen op het incidentterrein. Overigens is in alle situaties de OvDG leidend en kan deze dus maatwerk beslissingen nemen.

Inhoud calamiteitenvoertuigen RAV:

 • 10 ALS koffers / tassen zoals gebruikt in de gewone ambulances van de betreffende RAV
 • 100 infuussystemen
 • 100 infuusvloeistoffen conform LPA8
 • 20 sets OK-kleding
 • 5 x 5 liter zuurstofflessen met reduceer ventiel
 • 8 schepbrancards
 • 1 shelter met zijwanden (zoals ook gebruikt bij forensische opsporing)
 • LED verlichting
 • 16 noppenfoliematrassen
 • 50 alu-dekens
 • 50 disposable dekens
 • 1 C2000 mobilofoon
 • 6 C2000 portofoons (optioneel)
 • CityNAV of ander in de regiogebruikt systeem, AVL inclusief MDT
 • Conform vigerend verbindingsschema
 • Conform nationaal nummerplan
 • Additionele regionale toevoegingen mogelijk (bijv. kinderkoffer etc)

De levering van deze 38 voertuigen is gepland in de periode juli-december 2015.
De ingebruikname in het kader van grootschalige geneeskundige bijstand / opgeschaalde zorg is per 01-01-2016.
In de tussenliggende periode worden alle ambulancemedewerkers in Nederland geschoold.

Per 01-01-2016 vervalt de GNK-c met haar haakarmbak, Sigma en Ambuteam.
Daarvoor in de plaats komt de Grootschalige Geneeskundige Bijstand die bestaat uit:
Opgeschaalde ambulancezorg, conform het model opschalingsplan ambulancezorg (RAV’s voorbereid); noodhulp, voor onder meer opvang T3 en ondersteuning via het Rode Kruis en landelijke logistieke bijstand via het IFV.

Vorig artikelAZN: Onderzoeksagenda ambulancezorg 2014-2018
Volgend artikelTv Tip: Notruf – Retter im einsatz