Home Algemeen Algemeen C2000, de lifeline binnen de ambulancezorg nader belicht

C2000, de lifeline binnen de ambulancezorg nader belicht

3424
0

We gebruiken het elke dag, niet allemaal op dezelfde manier, maar we kunnen gewoon niet zonder C2000.

Via ons TIP formulier, kwam het volgende bericht binnen.

Met verbazing kregen we vorig jaar voor de eerste keer dat ik werkzaam ben in de ambulancezorg, inmiddels 5 jaar, scholing voor het gebruik van C2000 binnen onze organisatie.

Door onze docent werd vertelt waarom C2000 zo belangrijk voor ons en liet mij in elk geval inzien dat we het nog beter kunnen gebruiken, ik heb het onderstaande stukje voor mij als geheugensteun gemaakt, deze wil ik graag met jullie delen.

C2000 is ontstaan uit het idee om een landelijk dekkend radionetwerk te maken voor de hulpverleningsdiensten, deze diensten gebruiken allemaal C2000, waarbij de politie het netwerk voor een groot gedeelte gebruikt gebruikt de ambulancezorg het netwerk deels voor alarmering van de eenheden, het doorgeven van meldingen, het communiceren met de meldkamer en het versturen van statusberichten.

 • 81.000 hulpverleners gebruiken C2000 dagelijks

C2000 is een TETRA netwerk, voordeel van het TETRA netwerk is de toepassing van de zogeheten trunking techniek, ’trunking’ is het ‘bundelen van gebruik’.

Voordelen van C2000

 • Zowel mono- als multidisciplinaire communicatie mogelijk
 • Alle denkbare combinaties van mobiele verbindingen op land, water en in zelfs de lucht
 • Landelijke dekking
 • Communicatie in één gespreksgroep of meerdere gespreksgroepen tegelijk
 • Prioriteit bij oproepen en noodoproepen
 • Open verbinding na noodoproep
 • Niet afluisterbaar

Volgens onze docent gebruiken we C2000 niet altijd op de goede manier, we kunnen veel beter gebruik maken van het netwerk door ons aan een aantal werkafspraken te houden; etherdiscipline.

 • Denk eerst even na over wat je wilt zeggen voordat je de knop indrukt
 • Spreek in de microfoon
 • Spreek rustig
 • Houd het duidelijk en kort

Gespreksgroep:

 • iedereen met elkaar communiceren
 • iedereen hoort alle gesprekken
 • één collega kan tegelijk spreken, anderen kunnen dan alleen luisteren

De gespreksgroepen zijn te vinden in de fleetmap, een soort kanalenlijst waar we kunnen vinden welke gespreksgroepen er zijn binnen de regio en welke er zijn voor landelijke gebruik.

De MKA is leidend in het aangeven van wanneer en hoe er geschakeld moet worden.

 • niet op tijd schakelen betekent een onnodige belasting van het netwerk
 • schakel altijd alle portofoons/mobilofoons naar de andere gespreksgroep

ALA BRUG:

Altijd wanneer je status VRIJ hebt BUITEN de eigen regio schakel je naar deze groep. Het is de bedoeling dat je in deze groep alleen uitluisterend. Na een alarmering schakel je naar de opgegeven bijstandsgroep van de MKA waarvan je de ritopdracht hebt gekregen.

Portofoon controle:

Wat binnen onze dienst nog wel wat aandacht heeft gekregen zijn de accu’s van de portofoons er waren portofoons die halverwege de dienst al melden gaven van een lege batterij terwijl er bijna geen gesprekken met de portofoon zijn gevoerd, dit is natuurlijk onwenselijk bij een groot incident waarbij veel gecommuniceerd kan worden door bijvoorbeeld de eerste auto en de OVDG. De accu’s worden nu preventief elk jaar vervangen voor nieuwe zodat dit probleem is getackeld, ook worden elke week de portofoons, pagers en telefoons geteld, zodat er direct duidelijk wordt als er een apparaat weg is.

Een portofoon die in verkeerde handen valt is niet alleen vervelend voor de ambulancedienst, maar kan ook door “verkeerd” gebruik het netwerk extra belasten.

Samenvattend C2000:

 • afspraken in LKF zijn verplichtend
 • schakel voor verbinding met andere gespreksgroep
 • de MKA/centralist meldt wanneer naar welke gespreksgroep moet worden geschakeld
 • schakel direct na de opdracht
 • schakel alle portofoons/mobilofoons naar de andere gespreksgroep

Oefenen:

Binnen onze dienst is er voor iedereen elk jaar een communicatie oefening, waarin zowel de centralisten als ambulanceteams oefenen met het gebruik van de apparatuur en het schakelen in groepen, daarnaast wordt er geoefend met het doorgeven met meldingen, METHANE.

De fleetmap komt aan de orde en ook de diverse procedures; noodoproepen, noodprocedure, tunnelprocedure en procedure eerste ambulance.

Binnen onze dienst heeft deze aandacht aan communicatie en C2000 ertoe geleid dat we de afgelopen twee jaar veel beter gebruik maken van het C2000 netwerk en dat de communicatie met de centralisten op een betere gestandaardiseerde manier verloopt. Daarnaast heeft het intreden van DIA en AMPDS / ProQA geleid tot een meer gestandaardiseerde uitgifte van ritopdrachten en het invoeren van de informatie in het MDT.

Veel succes met jullie blog en blijf vooral doorgaan met het delen van informatie.

Vorig artikelAmbulancezorg Groningen: Inzet motorambulance
Volgend artikelIM: Vind met twee klikken de eerste veiligheidsmaatregel!
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.