Home Algemeen Literatuur Boekentip: Spoedgeval

Boekentip: Spoedgeval

1365
0

Waargebeurde verhalen van ambulancebroeder Jos Barlag die vanaf 1973 tot 2007 in Amsterdam op de ambulance reed.

In die periode heeft hij Amsterdam leren kennen op alle uren van de dag, weer of geen weer. Barlag stelt dat er dingen zijn die nooit veranderen, maar ook dat 1973 een omslagpunt was in het ambulancevervoer, nu ambulancehulpverlening. Er veranderde veel, de stad, het verkeer en de mensen.

In het boek staat boven elk beschreven voorval de betreffende melding. In cursief wordt persoonlijk commentaar geleverd. Werken op de ambulance geeft je een kijkje in het leven van andere mensen, op een manier die je volgens Barlag in geen enkel ander beroep kunt krijgen. En je komt echt overal! Er is veel samenwerking met de politie, de brandweer en de psychiatrie. Hij vertelt over grote rampen, maar ook over de kleine rampen die groot zijn voor de mensen om wie het gaat. De verhalen zijn met veel gevoel voor al die mensen beschreven.

Ghostwriter Bert Muns die Jos Barlag uitvoerig interviewde, hielp het hele verhaal op schrift te stellen. Het resultaat is spannend en ontroerend.

Vorig artikelMulti-intake op de gemeenschappelijke meldkamer; De verwarring over expertise voor de intake en voor de uitgifte
Volgend artikelInformatiefilm over de ambulancezorg in Limburg-Noord
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.