Home Algemeen Literatuur Boekentip: “De traumaheli rukt uit”

Boekentip: “De traumaheli rukt uit”

1256
0

Sinds 2001 is de traumaheli een bekend verschijnsel in Noord-Nederland. Vrijwel dagelijks rukt de gele UMCG-helikopter uit naar een spoedgeval, met aan boord het Mobiel Medisch Team (MMT).
Het MMT is een snel inzetbaar team dat medisch-specialistische ziekenhuiszorg op straat kan verlenen. Vaak gaat het om ongevallen in het verkeer, thuis of op het werk. Ook vliegt de traumaheli naar mensen die om een andere reden acute zorg nodig hebben.
Aan de hand van waargebeurde en persoonlijke verhalen wordt een indruk gegeven hoe een oproep van de traumaheli in zijn werk gaat.

Slachtoffers vertellen over hun ongeval en wat hen in bijgebleven van die eerste momenten nadat de hulp op gang kwam. Ook wordt beschreven hoe het nu met ze gaat. Verder wordt een Mobiel Medisch Team aan u voorgesteld en kunt u lezen hoe de verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken.

Betrokken raken bij een ongeval in het verkeer, thuis of op het werk, is voor velen een schrikbeeld waar we liever niet te veel bij stilstaan. Toch is het iets wat vele tientallen mensen dagelijks in Nederland overkomt. Natuurlijk lang niet altijd ernstig of levensbedreigend, maar toch…
Soms is de situatie waarin mensen terecht komen zo ernstig dat de hulpverlening van het Mobiel Medisch Team noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan iemand die gewond en bekneld in haar auto zit. Of iemand die met zijn arm in een machine vastzit. Of een kind dat spelenderwijs op de boerderij van zijn ouders tussen de koeien in de stal belandt en daar bijna dood wordt gedrukt.
Als de ambulancemedewerkers het niet alleen afkunnen, wordt de traumaheli opgeroepen.
Naast de piloot komen er dan een trauma-arts en een verpleegkundige, die gecompliceerde medische handelingen kunnen uitvoeren. Over dit soort grote ongevallen lees je vaak in de krant of je ziet iets op tv, maar hoe het uiteindelijk afloopt, wordt meestal niet belicht. Dit boek geeft een kijkje achter de schermen. Hoe kon het ongeluk gebeuren? Wat weet de betrokkene er nog van en hoe is het een jaar later? Naast een feitelijke registratie van wat mensen is overkomen, hebben de auteurs de slachtoffers ook thuis opgezocht om hun ervaringen te horen. Hoopvolle, maar soms ook verdrietige verhalen worden afgewisseld met indrukwekkende foto’s van de hulpverlening ter plaatse en aangevuld met fraaie portretten van de geïnterviewden die vertellen over hun ongeval.

De auteurs

Jan Bouwman werkt als fotograaf voor diverse dag-en weekbladen. Zijn werkterrein is breed van het dagelijkse actuele nieuws en fotografie voor agrarische bladen tot langlopende reportages en projecten. Zijn foto’s zijn onder meer te zien in het Dagblad van het Noorden, het Agrarisch Dagblad en diverse landelijke dagbladen. Jan Bouwman wordt vertegenwoordigd door het ANP.

Bert Dercksen studeerde geneeskunde in Groningen, met als specialisatie anesthesiologie. Sinds de oprichting in 2000 is hij tevens werkzaam als MMT-arts. Naast deze medische carrière, voltooide hij de beroepsopleiding ‘Fotografische Vormgeving’. Hij combineert zijn professionele fotocarrière met zijn baan als anesthesioloog/MMT-arts in het UMCG.

De Traumaheli rukt uit! Slachtoffers vertellen hun verhaal, uitg. Profiel – Bedum, isbn 9789052945026, 96 pag. full color, gebonden

Het boek kost € 24,95 + een bijdrage in de verzendkosten van € 2,50

te bestellen via onze speciale website: www.detraumaheliruktuit.nl

Vorig artikelKAR (Priodeck) landelijk toepassen ?
Volgend artikelNieuwe fietsen voor Bike-team UMCG-ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.