Home Algemeen Algemeen Boekentip: De mensen van 1-1-2

Boekentip: De mensen van 1-1-2

1755
0

‘Het boek ‘De mensen van 1-1-2, achter de schermen van de meldkamer’ geeft een unieke blik in het hart van de meldkamer. De lezer kijkt als het ware door mijn ogen- de ogen van een burger. Want, wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een noodmelding? Hoe bewaakt een centralist zijn eigen emoties? Zijn die emoties überhaupt te bewaken? Wat doet een heftige melding met je als mens? Hoe ziet een werkdag van een centralist er eigenlijk uit?

Vragen die ik allemaal had op het moment dat ik bezig was met de voorbereiding op dit boek.

Vragen die ook allemaal beantwoord zijn.

Een jaar lang kleurde mijn wereld iedere dag een stukje blauwer. Een jaar lang groeide mijn respect voor de hulpverlening met de minuut. Een jaar lang was ik soms ontdaan van alle indrukken, ontgoochelt van een nare melding, maar ook enorm opgelucht als een melding goed afliep.

En het was niet eens mijn werk…

De koffieautomaat werd mijn beste vriend, samen met alle mensen van de politie, de centralisten, iedereen die een bijdrage leverde – met hart en ziel- aan mijn boek.

Het was een jaar om nooit te vergeten. Vol verwondering, bewondering en ontzag kijk ik terug op een onvergetelijke ervaring!

Werken als hulpverlener? Ik hoop dat iedere burger gaat beseffen dat deze mensen – behalve een beter salaris- een diepe buiging verdienen! ‘

Annette Born

 

Persbericht

Wat doe je als een meisje belt met de boodschap:’Papa is mama weer aan het slaan’? of:’Ik zit in een brandend huis en de brandweer kan me niet vinden en ik…ik…krijg geeen adem…meer’?

‘1-1-2-alarmcentrale, wie wilt u spreken? Politie, brandweer of ambulance?’ Wie zijn de mensen, die dag in, nacht uit, opnemen, als deze telefoon gaat en niet weten wat hen nu weer te wachten staat… Dit boek geeft een unieke kijk in de tot nu toe verborgen wereld van het hart van de hulpverlening. Het geeft inzicht in de gang van zaken bij 1-1-2 en in de meldkamer, en verheldert wat er allemaal in werking treedt als een burger alarm slaat.. Bovenal maken de interviews de heftigheid van sommige meldingen voelbaar, evenals de impact die het omgaan met zo veel menselijke tragedies op medewerkers heeft. Want hier telt iedere seconde, die het verschil uitmaakt tussen leven en dood…

Een moord? Een brand? Een beroving? Een ongeluk? De 1-1-2 meldkamer – een van de grootste en meest moderne van Europa – houdt de deuren graag gesloten. Het is een aparte wereld van speciaal getrainde hulpverleners die niet met hun werk te koop lopen. Ze zijn discreet. Misschien terecht; de medewerkers van 1-1-2 zijn de oren van Nederland. Ze horen heel, héél véél. En vertellen weinig.

Na lang aandringen en het winnen van vertrouwen, lukte het auteur Annette Born om als eerste buitenstaander intensief mee te lopen met de mensen van 1-1-2, zowel in de meldkamer als met de agenten op straat. Zij tekende hun verhalen op. Spannende verhalen, maar ook hartverscheurende, en soms zelfs hilarische. In het boek komen talloze indrukwekkende verhalen naar voren, die deze hulpverleners nooit meer vergeten, omdat zij er (veelal live) getuige van waren; gezinsdrama’s, ernstig kinder- en dierenleed, gijzelingen, mishandelingen en zelfs moord. Maar soms ook grappige, zoals de inbreker die zijn eigen ontsnapping in scène probeerde te zetten, maar thuis werd opgewacht door de politie..

Heel bijzonder in het boek is het indringende verhaal van centralist Roel. Tijdens zijn dienst had hij een moeder aan de telefoon die in blinde paniek 1-1-2 belde. Haar zoon had haar zojuist via een telefonisch bericht laten weten dat hij uit het leven zou stappen. En wel direct. Hij vertelt over de impact, die dit op hem had, toen gelijktijdig via een andere lijn het bericht kwam dat er iemand zelfmoord had gepleegd op het spoor. In 1-1-2 vertelt ook de moeder wat er achter het verhaal schuil gaat en hoe zij na dat vreselijke bericht door Roel werd opgevangen. Maar ook over haar zoon, Martijn, die altijd zo vrolijk en opgewekt door het leven ging. Soms is niets wat het lijkt…Een verslag dat je de adem beneemt..

Born laat zien hoe onvoorstelbaar veeleisend en gevarieerd, maar ook prachtig en dankbaar dit soort politiewerk is. Zij interviewde centralisten met een grote passie voor hun vak, was getuige van alarmmeldingen, keek toe wanneer een groep mensen werd gearresteerd en ging samen met de politie een woning binnen waar geweld is gebruikt. Tijdens deze – voor haar vaak confronterende – maanden zag ze dat mensen tot veel in staat zijn. Dat mensen soms een heel kort lontje hebben en dat je als hulpverlener sterk in je schoenen moet staan om alles wat je naar je hoofd geslingerd krijgt niet persoonlijk te nemen. Hoe gaan hulpverleners hiermee en met de ellende om waar ze mee te maken hebben? Born kreeg nog meer respect voor deze hulpverleners, voor wie het werk vaak 24/7 een achtbaan is. Die – als zij dacht dat het hoogtepunt was bereikt – nog vele malen hoger gingen. Want als iedere seconde telt…

Het boek

Het boek schetst tevens de historische totstandkoming van dit hulpverleningstraject en verschaft veel praktische informatie. De mensen van 1-1-2, een fascinerend boek voor iedereen die beroepsmatig met dit hart van de hulpverlening te maken heeft of er interesse in heeft.

ISBN:           97890 8975 830 9

Uitgever:     Just Publishers

Wil jij kans maken op het boek

We hebben één exemplaar ontvangen om te verloten onder onze lezers, wil jij kans maken op dit boek vul dan dit formulier in.

Je kunt meedoen tot 10 november 2015, de winnaar wordt via e-mail op de hoogte gebracht.

Vorig artikelFalck en ambulancezorg. Een kennismaking.
Volgend artikelProblemen met dataverbinding notebook opgelost
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.