Home Algemeen Algemeen Bijeenkomst fysieke belasting in de ambulancezorg

Bijeenkomst fysieke belasting in de ambulancezorg

884
0

Circa 60 ergocoaches uit de ambulancesector waren op 26 november jl. aanwezig tijdens de bijeenkomst over fysieke belasting in de ambulancezorg. Het delen van kennis over ergonomie en het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden stonden deze dag centraal. De bijeenkomst werd gefaciliteerd door Ambulancezorg Nederland (AZN).

Plenair deel
Jolanda Rigterink, beleidsmedewerker AZN, opende de bijeenkomst met de actuele ontwikkelingen op het gebied van fysieke belasting. Daarna verzorgden Marie Breas en Bodie Wibier van de Inspectie SZW een presentatie over de rol van inspectie als het gaat om veilig, gezond en plezierig werken in de ambulancezorg.

De workshops
Na het plenaire gedeelte werden er vijf verschillende workshops aangeboden. De aanwezigen draaiden mee met drie workshops.

De rol van de ergocoach
Hoe wordt de rol van ergocoach door de Regionale Ambulancevoorziening ingevuld? In een interactieve workshop vertelden Alfred Strijk van de RAVU en Ronald Hulspas van het Witte Kruis over de manier waarop aan deze rol binnen de eigen organisatie inhoud wordt gegeven.
Inzichten, overeenkomsten maar ook de verschillen werden met elkaar gedeeld: dit leverde goede discussies op met de deelnemers.

Obesitas
Steeds meer patiënten hebben matig tot ernstig overgewicht. Rianne Huijbregts, directeur en trainer van Zwaartepunt, verzorgde samen met een obese model een workshop over obesitas.
Rianne begon de workshop met een presentatie van de CBS cijfers omtrent overgewicht in Nederland en een toelichting op de verschillende obese typen. Daarna werd praktisch ingezoomd op het op de ambulancebrancard plaatsen van de gevallen obese patiënt en de horizontale transfer van bed naar brancard.

Hoe activeer ik mijn collega’s?
Medewerkers stimuleren en motiveren om gezond te werken is een kunst op zich. Henk Keizer van TIGRA verzorgde een workshop over het activeren van collega’s. De motivatie om te bewegen moet uit je collega zelf komen. Hoe doe je dat als ergocoach? Henk gaf een aantal praktische tips, waaronder: zorg voor aansluiting en verbinding, wees enthousiast en positief en benadruk de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

De (pilot met de) elektrische brancard
Afgelopen april heeft AmbulanceZorg Groningen de eerste ambulance van de nieuwe serie ambulances gepresenteerd. Als brancard heeft de RAV gekozen voor de Kartsana Power Brava TG-1000. Tijdens deze workshop presenteerden Ankie Sijbinga en Ronald Bosch van AmbulanceZorg Groningen de nieuwe ambulance met elektrische brancard.

Ergofilms: wat is goed en wat is minder slim?
Op de website ErgoFilm staan films met slimme tips, trucs en handigheidjes over hoe je fysieke overbelasting in de zorg kunt verminderen. Deze site is een platform om praktische informatie uit te wisselen over ergonomie in de (ambulance)zorg. Tijdens de workshop werd een aantal filmpjes getoond en Nico Knibbe -bewegingswetenschapper bij LOCOmotion- ging hierover in gesprek met de deelnemers: wat is goed en wat is minder slim.

Meer informatie?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Jolanda Rigterink, beleidsmedewerker AZN.

bron: ambulancezorg.nl

Vorig artikelTeambuilding WAMPEX 2015 team Ambulancezorg Groningen
Volgend artikelWaar laat ik zoveel slachtoffers met goede zorg achter?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.