Home Algemeen Innovaties Beter comfort dankzij de Arpemat Wervelplank Matras

Beter comfort dankzij de Arpemat Wervelplank Matras

2899
0

Via een tip werd de reactie gewezen op een innovatie in ambulanceland; een zachte matras zoals we die allemaal kennen als “traumamatras” op de SEH’s is nu ook beschikbaar op de wervelplank, kortom genoeg reden om de website te bezoeken en informatie hierover in te winnen.

De Arpemat Wervelplank Matras voorziet in het comfortabel vervoer van gëimmobiliseerde trauma patiënten naar een ziekenhuis.
Trauma patiënten ondervinden, tijdens ambulancevervoer op een wervelplank, klachten van pijn in schouders, onderrug, stuit en hakken door de harde ondergrond van de wervelplank.
Na uitgebreid onderzoek, in samenwerking met Ambulancedienst RAV Gelderland-Zuid en het Radboud UMCN, is voor de veel gebruikte wervelplank een professioneel matras ontworpen; de ARPEMAT

Beoordeling patiënten en medewerkers

Van augustus tot medio november 2013 is het prototype van de Arpemat wervelplankmatras getest op verschillende ambulanceposten binnen de RAV Gelderland-Zuid. Gekeken werd naar handelbaarheid, immobilisatiemogelijkheid, patiënt comfort, hygiëne (wasbaarheid) en duurzaamheid. Medewerkers werd gevraagd om per mail of mondeling feedback te geven op deze items.

Reacties zijn overwegend zeer positief; ‘zeer patiëntvriendelijk’, ‘goede fixatie mogelijk, ook bij zijwaarts kantelen van een brakende patiënt ’, ‘eenvoudig te reinigen’, ‘eenvoudige extricatie (liften en glijden) uit een wrak’, ‘robuust ontwerp, weinig kans op kapotgaan matras’.
Een reactie was kritisch: ‘de plank is inclusief matras wel iets dikker, dus let op voldoende opbergruimte’.

Beoordeling in UMC St Radboud

In juli van dit jaar is Dr.P.M. van Grunsven, arts /medisch manager van de RAV Gelderland zuid, met het prototype van het ARPEMAT Wervelplank Matras naar het UMC St. Radboud te Nijmegen getogen om het matras aan een  aantal collega’s te demonstreren die werkzaam zijn in het veld van de traumatologie.
Allereerst werd het matras getoond aan Prof dr. Michael Edwards (hoogleraar traumatologie UMC St Radboud).
Daarnaast lieten 30 SEH artsen en chirurgen in opleiding zich op proef immobiliseren op het ARPAMAT Wervelplank Matras in het bijzijn van Dr. Mischa Holla (orthopedisch chirurg UMC St Radboud) en Dr. Jan Biert  (traumachirurg en MMT-arts UMC St Radboud).
De conclusie van de demo in het academisch ziekenhuis was dat zowel de specialisten als de artsen in opleiding enthousiast waren; het ARPEMAT Wervelplank Matras, zo was de algemene opinie, kan door zijn drukverlagende werking en comfort een potentiële verbetering zijn voor de prehospitaal geïmmobiliseerde patiënt. Tevens kwam ook hier de veel gehoorde opmerking naar voren……” raar dat dit matras voor dit type wervelplank nog niet is geproduceerd” !!!

Primeur voor de Veiligheid’s regio Gelderland-Zuid

De Veiligheid’s regio Gelderland-Zuid heeft inmiddels het Arpemat wervelplank matras 2 maanden getest en is vol lof…
Het enthousiasme vanaf de werkvloer is groot over dit nieuwe product….
Ze heeft nu de opdracht gegeven om al hun ambulance’s te gaan voorzien van het Arpemat wervelplank matras en hebben hiermee de Primeur…

arpemat06 arpemat19

De ARPEMAT heeft de volgende voordelen:

 • Compact, licht van gewicht
 • Druk verlagend en comfortabel
 • Geen hinder bij het log-rollen en immobiliseren
 • Hoogwaardig Burago kunstleder, niet vocht doorlatend
 • Makkelijk schoon te maken
 • Gebruiksvriendelijk
 •  GeïntegreerdHead-Block matje

De ARPEMAT biedt veel voordelen op de Spoedeisende Hulp:

 • Patiëntkan op de wervelplank blijven liggen
 • Patiënt hoeft hierdoor geen extra transfer naar traumamatras van de SEH te maken
 • Wervelplank in combinatie met de is röntgen doorlatend
 • Ergonomisch in gebruik, minder tilmomenten voor personeel

Als optie leverbaar:
Knieblok voor opvulling knieholte
Head-Block set, inclusief hoofd fixatie bandjes

meer informatie: arpemat.nl

Vorig artikelTV-Tip: In letzter Sekunde – Die Notfallretter von Ludwigshafen
Volgend artikelPrehospitaal koelen “beetje koelen na reanimatie volstaat”