Home Algemeen Innovaties Prehospitaal koelen “beetje koelen na reanimatie volstaat”

Prehospitaal koelen “beetje koelen na reanimatie volstaat”

1363
0

Koelen na een reanimatie is niet nieuw, er is in 2010 een pilot gestart bij de RAV IJsselland in samenwerking met de Isala klinieken in Zwolle, hierbij wordt gebruik gemaakt van emcools (soort plakkers met ijsblokjes). Daarnaast is er bij de RAVU in samenwerking met het UMC Utrecht een pilot gestart in 2012, daarbij wordt gebruik gemaakt van een infuus met gekoelde vloeistof dat wordt toegediend. Daarnaast kan zo nodig gebruik gemaakt van coldpacks.

De (voorlopige) resultaten van deze beide pilot projecten zijn bij ons niet bekend.

Onderzoek

Het prehospitaal koelen van reanimatie patiënten is dus niet nieuw, uit een recent onderzoek gebleken dat het terugbrengen van de temperatuur tot 36 graden net zo effectief is als het terugbrengen naar 33 graden.  Dit stellen Niklas Nielsen e.a. in de New England Journal of Medicine op basis van een internationaal multicenteronderzoek.

De onderzoekers includeerden 950 patiënten die op de ic terechtkwamen na een hartstilstand die buiten het ziekenhuis was ontstaan. Bij hen werden twee koelstrategieën vergeleken. De koudste aanpak had geen voordeel boven de 36-gradenaanpak als het ging om mortaliteit of neurologische uitkomst.

Eerder onderzoek liet zien dat koelen tot 32-34 graden het neurologisch functioneren en de mortaliteit wel positief beïnvloedde. Commentatoren Jon Rittenberger en Clifton Callaway noemen een aantal redenen die kunnen verklaren waarom deze nieuwe resultaten zo afwijken. Zo werd in de oude studies koelen vergeleken met niet koelen. In de nieuwe trial is daar geen sprake van: er is bij alle patiënten voor gezorgd dat de temperatuur niet opliep. Daarnaast is de ic-zorg voor patiënten die een hartstilstand hebben overleefd sowieso fors verbeterd, waardoor de te behalen winst kleiner werd.

bron: N Engl J Med 2013, doi: 10.1056/NEJMoa1310519 en doi: 10.1056/NEJMoa1312700