Home Algemeen Algemeen Automatische sneeuwkettingen onder de ambulance

Automatische sneeuwkettingen onder de ambulance

14482
0

Wij zijn elke dag paraat, 24 uur per dag doen wij dienst om op elk moment te kunnen reageren op een hulpvraag, ongeacht de weersomstandigheden, want regen, storm en sneeuw zal zo min mogelijk van invloed moeten zijn op onze aanrijtijden en de veiligheid van ons en onze patiënten.

RAV Brabant Midden-West-Noord is één van de ambulancediensten die haar ambulances heeft uitgerust met automatische sneeuwkettingen, maar deze worden niet alleen bij sneeuw gebruikt.

In 2010 ging de RAV Brabant Midden-West-Noord na een uitgebreid aanbestedingstraject over op een ander type ambulance. We maakten de overstap van Chevrolet naar Mercedes Benz Sprinters. In dit traject hebben we gezocht naar de meest ideale functionaliteiten en inrichting van de ambulance. Een onderdeel van het eisenpakket was een zo goed mogelijke weglegging onder alle weersomstandigheden. In een andere RAV-regio had men al positieve ervaringen opgedaan met het rijden met automatische sneeuwkettingen. Naar aanleiding hiervan heeft onze RAV ervoor gekozen om alle 63 nieuwe ambulances van regio’s 20 en 21 ook te voorzien van dit type automatische sneeuwkettingen. Deze zijn gemonteerd bij de wielophanging en kunnen met een druk op de knop in de cabine worden geactiveerd waardoor ze automatisch naar de wielen gaan.

Veilig ambulancevervoer

Het rijden met sneeuwkettingen biedt de ambulancechauffeur een groot voordeel: de ambulance heeft hiermee veel betere grip op de gladde ondergrond. Bij winterse weersomstandigheden zijn de grotere wegen in dorp of stad vaak goed berijdbaar; de woonwijken blijven meestal achter in het bestrijden van de gladheid. Met de automatische sneeuwkettingen kunnen de straten in de woonwijken toch goed worden bereikt. De sneeuwkettingen bewijzen niet alleen hun dienst bij een glad wegdek door (ingereden) sneeuw en ijzel, maar ook bij een drassige ondergrond. Zij zijn namelijk ook heel goed te gebruiken als de ambulance op een modderig of zanderig terrein, op een grasveld of in de berm langs de weg rijdt.

Hoe werkt het?

De werkwijze bij onze ambulances is als volgt:

1. Ga stapvoets rijden.

2. Schakel via de schakelaar op het dashboard de kettingen in.

3. Maak snelheid zodra de kettingen aan de wielen liggen.

4. De snelheid met ingeschakelde kettingen mag nooit hoger zijn dan 50 km/per uur.

5. Sneeuwkettingen niet meer nodig? Dan kunnen ze op dezelfde wijze, stapvoets rijdend, weer worden ingetrokken.

Samen met de winterbanden, die wij gebruiken van oktober tot maart, bieden de sneeuwkettingen extra veiligheid en zekerheid bij het vervoer van onze patiënten. De ervaringen met de automatische sneeuwkettingen zijn positief.

automatische sneeuwkettingen

Vorig artikelEmotioneel trauma als beroepsrisico van de meldkamercentralist
Volgend artikelEuropese 112 dag en nieuwsbrief kwartiermakersorganisatie LMO
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.