Home Algemeen In de media Apeldoornse ambulances sneller beschikbaar door “groene golf”

Apeldoornse ambulances sneller beschikbaar door “groene golf”

750
0

Als ambulances die zonder zwaailicht en sirene rijden altijd voorrang krijgen bij kruisingen met verkeerslichten, levert dat belangrijke tijdwinst op voor spoedeisende zaken. Dat zegt Witte Kruis ambulancezorg op basis van een proef in Apeldoorn.

Aan de proef deden 10 ambulances mee, die via een controller de lichten van afstand op groen konden zetten.

Ambulances waren na een rit eerder beschikbaar voor situaties met levensgevaar, dit omdat ze tijdens de rit naar het ziekenhuis niet meer hoefde te stoppen bij de verkeerslichten, ook als er geen grote spoed noodzakelijk was.

De ambulances die aan de proef meededen, reden zogenoemde A2-ritten; spoedeisend vervoer naar kleine ongevallen zoals een fietser met een gebroken been. De ambulance moet dan binnen een half uur aanwezig zijn. Bij levensbedreigende situaties is dat een kwartier.

Het ambulancepersoneel is volgens Witte Kruis ambulancezorg “enthousiast” over de mogelijkheid om een eigen “groene golf” te creëren, waarbij goed kan worden doorgereden.

Voor de patiënten betekend dit minder lang te wachten en extra rijcomfort.

Ambulances die in Apeldoorn op weg zijn naar een levensbedreigende situatie krijgen daar automatisch groen licht. Witte Kruis ambulancezorg wilde met de proef bekijken of er ook voordelen zijn voor A2-ritten en die zijn er.

De geschatte tijdwinst tot de plaats van het ongeluk is met 3200 A2 ritten per jaar zo’n 117 uur; de tijdwinst naar het ziekenhuis ligt nog hoger: 235 uur.

Vorig artikelColumnist Eric Alink op pad met (RAV) Brabant Midden-West-Noord
Volgend artikelGennep krijgt ambulancepost