Home Algemeen Algemeen AmbulanceZorg Limburg-Noord innoveert met Telemedicine

AmbulanceZorg Limburg-Noord innoveert met Telemedicine

1379
0

AmbulanceZorg Limburg-Noord en het St. Jans Gasthuis in Weert hebben het Healthcare Platform Telemedicine in gebruik genomen als pilot. De oplossing is in samenwerking met Hewlett Packard Enterprise ontwikkeld en wordt momenteel in de praktijk getest.

Bij ongelukken of andere situaties waarbij acute hulp is vereist, kunnen artsen op afstand de ambulanceverpleegkundige bijstaan via een beeld- en spraakverbinding. Hierdoor kan de specialistische zorg al in de ambulance effectief in gang worden gezet. Daarnaast hebben artsen in het ziekenhuis alle vitale data die in de ambulance gemeten wordt op hun beeldscherm waardoor de patiënt efficiëntere en snellere zorg geboden kan worden. AmbulanceZorg Limburg-Noord en SJG Weert zijn de afgelopen maanden intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling en de voorbereiding van de pilot.

Dirk Peek, voormalig anesthesioloog bij SJG Weert, is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van Telemedicine: “Vooral bij patiënten met een aandoening op het gebied van neurologie of cardiologie is de tijd tot behandeling van cruciaal belang. Hoe eerder de medisch specialist in het proces betrokken wordt hoe kleiner de gevolgschade. Dit geldt ook voor traumapatiënten. De Telemedicine-oplossing maakt het mogelijk om sneller een arts te betrekken en dus sneller de juiste hulp bij de patiënt te krijgen. We zijn er erg trots op dat het platform nu wordt beloond met twee TIM Awards, waarmee we ons gesteund voelen in onze visie op innovatieve zorg.”

Peter Krebbekx, teammanager AmbulanceZorg Limburg-Noord: “Met het Telemedicine-platform kunnen we vanuit de ambulance eenvoudig de communicatie opstarten met het ziekenhuis. Het initiatief hiervoor ligt bij de ambulancemedewerkers en zij zullen het gebruiken als ze assistentie wensen om de overlevingskansen van de patiënt te vergroten.”

Het Healthcare Platform Telemedicine van HPE zal later dit jaar als een service vanuit een beveiligde cloud worden geleverd. Inclusief installatie, training en het gebruik van ‘medical tablets’ en beeldschermen die ervoor zorgen dat data intuïtief, snel en eenvoudig kunnen worden geraadpleegd door zowel de arts als het ambulancepersoneel. De toegepaste technologie en intelligentie voorkomen dat de data-, audio- en videoverbinding wegvallen.

Het gezamenlijke Healthcare Platform Telemedicine van Hewlett Packard, SJG Weert en AmbulanceZorg Limburg-Noord is beloond met twee TIMMIES. Het platform ontving de awards in de categorieën eco-systeem als ‘most innovative partners’ (SJG Weert & AmbulanceZorg Limburg-Noord) en ‘most innovative vendor’ (HPE).

Eric Rikkert, algemeen directeur SJG Weert is trots: “Als modern ziekenhuis sta je open voor technologische ontwikkelingen en staat innovatie hoog op onze agenda. Dat die investering beloond wordt met zo een prestigieuze award bevestigt dat we goed bezig zijn voor de patiënt. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Vanuit die gedachte, zijn we graag een partner in deze vooruitgang. SJG Weert is een relatief klein ziekenhuis, met als voordeel dat we daarin heel snel kunnen anticiperen. De samenwerking met HP rondom Telemedicine geeft ons de mogelijkheid om daar invulling aan te geven.”

Sebastiaan Alves, Healthcare specialist bij HPE: “Telemedicine wordt wereldwijd een steeds belangrijkere component in ‘het nieuwe zorgen’ waarbij IT het mogelijk maakt om zorgprocessen efficiënter en kwalitatief beter te maken. De bekroning van ons gezamenlijk initiatief met twee TIM Awards toont voor ons aan dat we hiermee goed op weg zijn. Het is onze ambitie om het platform landelijk beschikbaar te stellen in Nederland. Zowel voor patiëntenvervoer als voor bredere toepassingen in de zorg.”

Vorig artikelK-LMO Update: Het nieuwe melden
Volgend artikelAmbulanceblog aanwezig op ambulance vakbeurs 6 en 7 april
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.