Home Algemeen Algemeen Ambulancezorg in Noord Nederland komt met innovatieve oplossing

Ambulancezorg in Noord Nederland komt met innovatieve oplossing

3801
0

Middels een persbericht begin deze week hebben de drie noordelijke RAV’en aangegeven dat er voor hun een overgangsperiode van toepassing is betreffende het operationeel hebben van het landelijke GGB model. Wij kunnen wat verder ingaan op het feit waarom de drie noordelijke RAV’en hiervan afwijken.

Op 12 oktober 2015 is er in Noord Nederland GGB-test gehouden middels een ETS inzet. Daarbij bleek dat de noordelijke infrastructuur vraagt om eerder op te schalen dan de landelijke richtlijn. Ook kunnen we de patiënten onvoldoende snel afvoeren. Dat maakt het noodzakelijk dat we op het plaats incident meer verzorging aan kunnen bieden dan in de landelijke richtlijn staat opgenomen. Dit vraagt om aanpassingen en die hebben tijd nodig. Daarom is in het noorden besloten om de GGB implementatie tijdelijk uit te stellen.

Zo wordt er mogelijk bij die drie noordelijke RAV’en een ander inzetvoorstel gebruikt, in dit inzetvoorstel die we bijvoorbeeld bij een CODE 10 al veertien ambulances staan en twee keer een OvDG. Ook wordt er bij CODE 10 een “behandelbus” gealarmeerd.

Mobiele behandelunit
Om bij een calamiteit direct meer behandelcapaciteit ter plaatse te kunnen creëren zijn de die noordelijke RAV’en op zoek gegaan naar een oplossing. Deze oplossing is gevonden in het voorhanden hebben van een “mobiel” behandelcentrum. Mobiele behandelcentra maken in het buitenland al deel uit van de opgeschaalde ambulancezorg. Zo kent Duitsland de “Grossraum RTW”, een omgebouwde bus die de hulpverleningsdiensten in grote steden direct voor handen hebben. Maar ook in de binnenstad en uitgaansgebied van Londen stond afgelopen jaarwisseling een grote mobiele behandelunit. Voordeel van de mobiele behandelunits is dat deze direct inzetbaar zijn wanneer ze op de plaats van het incident aankomen en voorzien zijn van alle medische materialen en bewakingsapparatuur. Ook is temperatuur management in een mobiele behandelunit beter te reguleren zodat de kans op onderkoeling minimaal is.

Als mobiel behandelcentrum zal voor de noordelijke RAV’en een Belgische autobus omgebouwd worden, deze bus die wordt voorzien van acht behandelplaatsen. De “behandelbus” is direct na aankomst operationeel en voorzien van medische materialen. In de behandelbus zullen T1 en T2 slachtoffers worden behandeld en moet worden gezien als vervanger van de SIGMA tent.  Als uitruklocatie voor de behandelbus is Eelde in beeld, waar UMCG Ambulancezorg op termijn haar hoofdvestiging wil realiseren. Meer informatie over de behandelbus in een later item op ambulanceblog.

Overgangsperiode
Om de landelijke richtlijnen voor de GGB aan te passen op de situatie in Noord Nederland is dus extra tijd nodig. Daarom is voor Noord Nederland een overgangsperiode ingesteld tot medio 2016 waarin de drie RAV’en nog gedeeltelijk volgens de bestaande organisatie opgeschaalde zorg aanbieden.

Tot medio mei zal het huidige concept met aanpassingen gehanteerd worden. De aanpassingen zijn deel vanzelfsprekend, zo zal de eerste ambulance conform LPA8 “Command en Control” als taak hebben, de tweede ambulance “Triage”, daarnaast blijven de ambuteam bussen en opkomstlocaties gehandhaafd. En blijft in de overgangsperiode ook de HGN en AMBU-team operationeel. Verder worden er wat afspraken gemaakt, om de overgangsperiode in de inzet van het Noodhulpteam van het Rode Kruis goed te laten verlopen.

Uiteraard zullen we als ambulanceblog deze ontwikkelingen blijven volgen.

Vorig artikelBurgerhulpverlening en ambulancezorg
Volgend artikelFASTResponder Sternal IO Device
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.