Home Algemeen Algemeen Ambulancezorg in buurlanden: Duitsland; Telenotarzt

Ambulancezorg in buurlanden: Duitsland; Telenotarzt

2246
1

Dat er qua ontwikkeling niet stil wordt gestaan bewijst een kijkje van de redactie van ambulanceblog bij collega’s in de landen om ons heen. In verschillende items gaan we in op ontwikkelingen en innovaties die we zien in onze buurlanden. Ontwikkelingen die ook de Nederlandse ambulancezorg kan raken. De ontwikkelingen zijn niet alleen maar technische en materialistische ontwikkelingen, maar ook ontwikkelingen in het managen van een ambulancedienst of ontwikkelingen ten aanzien van kwaliteitsbewaking worden aan de orde gesteld. Daarnaast wordt er na een aantal TIP’s ingegaan op de arbo regels en de verplichtingen om het “werk” voor de werknemers zo veilig mogelijk te maken.

Als eerste in deze serie gaan we in op de “Telenotarzt” een ontwikkeling die gestalte krijgt in onze Duitse buurtgemeente Aachen (243.336 inwoners).

Het project Telenotarzt zoals in april 2014 is gestart wordt gefinancierd door de ziektekostenverzekering, inmiddels is de Telenotarzt verbonden met elf ambulances in de regio Aachen. Reeds 3000 patiënten zijn door de “Telenotarzt”, “behandeld”. Het “Telenotarzt” systeem kan de bemanning van de RTW (Rettungswagen) ondersteuning bieden en vervangt deels de in Duitsland gebruikelijke Notarzt.

In Duitsland is het (anders dan bij ons) gebruikelijk dat op elke melding waarbij door de meldkamer geïndiceerd wordt op “bedreiging van vitale functies” er sowieso naast de RTW een Notarzt grondgebonden of met een helikopter naar het incident wordt gestuurd.

De taak van de Telenotarzt is om levensreddende interventies te delegeren aan de bemanning van de RTW. Bijvoorbeeld sneller met de behandeling van een anafylactische reactie inclusief het geven van medicatie te starten. Maar ook situaties waarin pijnbestrijding gegeven zou moeten worden.

De Telenotarzt neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de behandeling van de patiënt. Hij kan bepaalde maatregelen, zoals de toediening van een geneesmiddel of het starten van een bepaalde handeling aansturen. De bemanning van de RTW voelt zich ondersteund door de Telenotarzt en doet nu handelingen die twee jaar geleden nog uitgevoerd werden door Notarzten op de plek van het incident. Door deze manier van werken kunnen de Notarzten beter worden verdeeld en voorkomt het lange wachttijden als een Notarzt vanaf een andere inzet moet komen.

Hoe werkt het Telenotarzt systeem
Het contact tussen Telenotarzt en de bemanning van de RTW werkt door het indrukken van een knop op de mobiele terminal en een Bluetooth-headset. Met behulp van een beveiligde verbinding worden de essentiële gegevens zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofverzadiging en hartritme in real time verkregen. De gegevens van de patiënt weergegeven op het kantoor van de Telenotarzt. Bovendien kan de RTW bemanning incident gerelateerde foto’s en videobeelden verzenden aan de Telenotarzt. Op basis van die informatie en het communicatie met de bemanning van de RTQ stelt de Telenotarzt een diagnose. Speciale software helpt hem belangrijke informatie punt voor punt te doorlopen. Op het hoofdkantoor heeft de Telenotarzt toegang tot alle medische databanken.

In de uitzonderlijke gevallen in een hulpverlening waar de zeer invasieve maatregelen nodig zijn, zoals sederen of een intubatie wordt alsnog een Notarzt ter plaatse gevraagd. In noodsituaties met kinderen en psychiatrie wordt de Telenotarzt nog niet toegepast.

Of dit systeem ook voor de Nederlandse ambulancezorg geschikt kan zijn… Wij denken zeker dat deze vorm van “backup” in gebieden die niet makkelijk bereikbaar zijn voor een MMT of waarin overleg noodzakelijk is een uitkomst kan zijn. Ook voor een stukje kwaliteitsbewaking zou dit toepasbaar kunnen zijn. We zien nu al in enkele regio’s dat verpleegkundig specialisten meerijden op meldingen, het Telenotarzt systeem zou daar ook voor ingezet kunnen worden.

Vorig artikelGGB, het is geen spelletje…
Volgend artikelSamenwerken aan evidence-based ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.