Home Algemeen Algemeen Ambulancezorg Groningen: Opleiding tot ambulanceverpleegkundige met brede instroom

Ambulancezorg Groningen: Opleiding tot ambulanceverpleegkundige met brede instroom

1693
0

Eind 2018 start de nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige in Groningen, de eerste in Nederland met een brede instroom. De opleiding is bedoeld voor HBO-V gediplomeerden met recente werkervaring en is ontwikkeld door Ambulancezorg Groningen.

Met de nieuwe opleiding worden meer ambulanceverpleegkundigen opgeleid om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken. De schaarste in gespecialiseerde functies in de (acute) zorg neemt toe. Ook in de ambulancezorg is er landelijk een tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Door de instroommogelijkheden voor de nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige te verbreden, worden met name de specialistische afdelingen van de ziekenhuizen minder belast met de uitstroom van personeel. Op deze manier werken we aan een structurele oplossing voor de arbeidsmarktkrapte.

Zonder eerder behaalde specialisatie ambulanceverpleegkundige worden

Om de ambulances voldoende te blijven bemensen heeft Ambulancezorg Groningen het heft in handen genomen en een opleiding tot ambulanceverpleegkundige ontwikkeld, die voor elke HBO gediplomeerde verpleegkundige toegankelijk is. Momenteel moet men naast het diploma verpleegkunde en klinische ervaring ook een verpleegkundige vervolgopleiding gevolgd hebben. Maar met de komst van deze nieuwe opleiding is deze specialisatie overbodig en kan er eerder en breder worden ingestroomd.

Opzet van de opleiding

De nieuwe opleiding is een combinatie van praktijkleren en theorie. De studenten volgen een lesprogramma op maat en lopen daarnaast stages in het werkveld. Op basis van een fulltime dienstverband tijdens de opleidingsperiode zijn de studenten in dienst van Ambulancezorg Groningen. Indien alle modules goed zijn doorlopen, duurt de opleiding ongeveer 16 maanden. Op basis van eerder verworven competenties kunnen vrijstellingen verleend worden waardoor de opleiding sneller doorlopen kan worden. Daarna kan men zelfstandig op de ambulance.

Functie-eisen

  • diploma HBO-Verpleegkundige aangevuld met minimaal 3 jaar recente werkervaring in de functie van verpleegkundige;
  • én een beroepsdiploma ambulanceverpleegkundige of de bereidheid om deze opleiding te volgen. Als je nog niet gediplomeerd bent als ambulanceverpleegkundige, zal bij aanvang van het dienstverband gestart worden met het volgen van de beroepsopleiding. Tijdens de opleiding en het eerste jaar na diplomering werk je bij ons in fulltime of 32-urig dienstverband
  • registratie kwaliteitsregister V&V;
  • BIG-registratie (BIG-nr. s.v.p. in de sollicitatie vermelden);
  • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B;
  • goed functionerend in teamverband;
  • goede contactuele eigenschappen;
  • bereidheid tot het verrichten van alle voorkomende diensten.

Meer informatie klik hier.

bron: ambulancezorggroningen.nl

Vorig artikelOnderzoek: ProQA doet wat het belooft, maar het kan nog beter
Volgend artikelTaart voor ambulancepersoneel Zwijndrecht
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.