Home Algemeen Algemeen Ambulancezorg door “nachtwerkers”

Ambulancezorg door “nachtwerkers”

1253
0

Via een TIP zijn we op een artikel van de Tubantia geattendeerd, in dit artikel dat op 29 april in de Tubantia was te lezen wordt ingegaan op de “nachtwerkers”.

Ambulancezorg kan niet worden uitgevoerd door niet aan “nachtwerk” te doen, het is voor iedereen heel normaal dat je een beroep kan doen op de ambulancezorg. Dat “beroep doen” begint al bij de meldkamer, waar 24 uur per dag onze collega’s de telefoon aannemen de hulpvraag inschatten en ambulances op pad sturen.

In het artikel is onder andere de reactie te lezen van Arbeids- en organisatiepsycholoog Ben Jansen.

Waar veel van onze collega’s dit ervaren als;  “het hoort erbij”, “ik wist het van te voren” en “geen last van” stelt Jansen dit toch anders.

Binnen de ambulancezorg krijgen medewerkers ter compensatie van nachtdiensten een toeslag op hun loon, maar ze kampen overdag vaak met het gevoel van een jetlag.

Zou “gezonder” roosteren hier een oplossing in kunnen bieden, zoals het roosteren volgens een vast ritme zodat je lichaam en biologische klok zich hierop kan aanpassen?

„Van nachtwerk raakt de biologische klok van slag, wat leidt tot onder meer vermoeidheid, slaapproblemen, gevoeligheid voor stress en stemmingswisselingen. Maar steeds meer studies tonen aan dat ’s nachts werken ook ernstigere risico’s met zich meebrengt, bijvoorbeeld een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs borstkanker”, zegt Jansen.

De verstoring van het natuurlijke slaap- en waakritme heeft grote invloed op essentiële processen in het lichaam, zoals bloedcirculatie, zuurstofopname, hartfrequentie, lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding, hersenactiviteit en spijsvertering.

Ook is er door Brits onderzoek door het Sleep Research Centre in Surrey ontdekt dat tot hun eigen schrik dat maar liefst 97 procent van de genen die samenhangen met onze biologische klok, het op tilt slaan als we niet op ‘normale’ tijden slapen. Behalve kans op depressies, obesitas en maag- en darmklachten zorgt die verstoring ook voor verminderde alertheid, wat leidt tot het maken van fouten op het werk en ervoor zorgt dat werknemers na een nachtdienst vaker betrokken zouden zijn bij verkeersongelukken.

In de Tubantia staat te lezen; „Het is bijzonder ingrijpend voor nachtwerkers en hun omgeving. Mensen die ’s nachts werken, hebben minder tijd voor hobby’s en sociale activiteiten en moeten veel dingen ondernemen zonder vrienden of familie. Het is een hardnekkig misverstand dat nachtdiensten draaien meer vrije tijd oplevert. In die tijd moet het lichaam juist herstellen of opladen voor de volgende dienst”, zo zegt Jansen.

Ben Jansen is arbeids- en organisatiepsycholoog en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de effecten van onregelmatige werktijden en trekt zich het lot van de nachtarbeiders aan.

bron: Tubantia

 

Vorig artikelMeldkamer Zeeland komt in Bergen op zoom
Volgend artikelProtocol ‘ambulancezorg op het water’
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.