Home Algemeen Ambulancezorg; de verschillen tussen Nederland en Duitsland

Ambulancezorg; de verschillen tussen Nederland en Duitsland

5907
0

Eerder deze maand is door ambulancezorg Groningen bekend gemaakt dat er tijdelijk primair Duitse ambulances (Rettungswagen) worden ingezet door de meldkamer Noord Nederland.

De reden van deze inzet is dat de aanrijtijden niet gewaarborgd kunnen worden door de Nederlandse ambulances, daardoor heeft Ambulancezorg Groningen de “tijdelijke” samenwerking gezocht met de Duitse collega’s.

Grensoverschrijdende ambulancezorg, verschillen in Duitsland

In Duitsland zijn er verschillen in onder andere de opleiding van de ambulance (Rettungswagen) bemanning, zo zijn in bijvoorbeeld Nordrhein-Westfalen andere regels van toepassing dan in bijvoorbeeld Niedersachsen.

De Ärtzliche Leiter Rettungsdienst is verantwoordelijk voor zijn “Kreis” en mag daar de geneesmiddelen bepalen die op de ambulances voorhanden zijn. Daarnaast mag hij bepalen welke ervan door de Rettungsassistenten mogen worden gebruikt en voor welke een Notarzt aanwezig moet zijn. En de meeste gevallen dient de Notarzt de geneesmiddelen zelf toe. Hij mag ook een Rettungsassistent delegeren maar die moet altijd het geneesmiddel ter controle tonen en de Notarzt bepaald hoeveel de Rettungsassistent mag toedienen. Een aanwezige Notarzt, heeft de leiding van de (medische) inzet, ook op Nederlands grondgebied.

Daarnaast kunnen er tussen de verschillende regio’s (Kreise) ook verschillen optreden, het is daarom niet gemakkelijk om als bijvoorbeeld RAV afspraken te maken voor de gehele grensregio, omdat deze vaak meerdere Duitse regio’s (Kreise) omvatten.

Dit geld natuurlijk ook voor de aansturing van de hulpverleners, deze moet door de Nederlandse meldkamers op de goede manier aan de juiste Duitse Leitstelle worden doorgegeven, daarnaast is de aansturing en eventueel bijsturing door de Nederlandse meldkamer een probleem, deze hebben namelijk niet rechtstreeks contact met de ingezette Duitse eenheden.

Tijdelijk inzet in de Groningse ambulanceregio

We hebben Ambulancezorg Groningen in een reactie op het persbericht wat we eerder op dit portal hebben geplaatst om een reactie gevraagd, onze interesse ging met name uit in de behandeling van de patiënten en hoe deze wordt gewaarborgd.

– Vervoeren de Duitse ambulances ook patiënten?

Ja, de Duitse ambulances vervoeren ook patiënten.

– Wordt er primair met een Nederlandse hulpvraag ook een Notarzt ingezet?

De Notarzt wordt ingezet als het Duitse protocol dit vereist.

– Hebben onze Duitse collega’s een Nederlandse taal cursus gehad?

De Duitse collega’s hebben geen Nederlandse taalcursus gehad. Men spreekt plat Duits dat zeer veel op het Gronings lijkt.

– Wordt er hulp verleend volgens Nederlandse protocollen (op Nederlands grondgebied)?

De Duitse collega’s hanteren eigen protocollen die echter zeer veel overeenkomen met de Nederlandse protocollen. Het geven van pijnmedicatie, de medicijnen bij een reanimatie zijn gelijk en ook het ptca protocol is gelijk.

Verbeterslag

Men is zowel aan de Nederlandse kant als aan de Duitse kant bezig met projecten en afspraken om de samenwerking te verbeteren, iedereen wil namelijk de dichtstbijzijnde gelijkwaardige ambulance/hulpverleners aansturen, alleen de bestuurlijke en communicatieve hindernissen zijn nog niet allemaal genomen.

Vorig artikelThin Line Bracelets, het verhaal achter de armbandjes
Volgend artikelFolder Besteld Vervoer
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.