Home Algemeen (Veilig) Ambulancevervoer van kinderen

(Veilig) Ambulancevervoer van kinderen

5259
0

Binnen de ambulancezorg is er speciale aandacht voor de behandeling en vervoer van kinderen.

De behandeling is middels speciale protocollen in het LPA en medicijn-oplossingen geregeld, maar het vervoer van kinderen is minder in een protocol of instructie samen te vatten.

Zo worden premature en couveuse kinderen zo veel mogelijk per NICU ambulance vervoerd, verder zijn er hulpmiddelen zoals een transport couveuse (in een normale ambulance) en een Baby Pod device beschikbaar.

Voor in de couveuse is het  het S.K.I.P. harnas geschikt, afhankelijk van het gewicht wordt de juiste maat harnas gekozen.

Couveuse NICU ACM 1 Couveuse UMCG SKIP

Voor de Baby Pod geldt dat deze is uitgerust met twee velcrobandjes en vacuümmatras, de baby pod kan verwarmd worden, maar er is geen temperatuur instelling of controle mogelijk.

babypod

Ook kan er gebruik worden gemaakt van het een Pedi-Mate harnas, deze is geschikt voor het vervoer van kinderen tussen de 4,5 en 18 Kg.

pedi-mate2

Voor het PICU vervoer in de regio van ambulancedienst Ambulance Amsterdam wordt gebruikt gemaakt van een speciale PICU trolley, deze trolley is beschikbaar in het AMC en VUMC.

PICU trolley

Voor het vervoer vanaf een ziekenhuis en of overplaatsing zijn er dus verschillende mogelijkheden beschikbaar, omdat het vaak planbaar vervoer betreft is het niet nodig om hier met ad-hoc oplossing genoegen te nemen.

112 Melding en kinderen

Maar hoe is het geregeld met het vervoer van kinderen waar we naar aanleiding van een 112 melding in contact mee zijn gekomen. Als we bij een ongeval komen waar een kind bij betrokken is, met welke middelen kunnen we dan veilig kinderen vervoeren op een normale brancard.

Voor dit vervoer zijn er diverse opties, waar het moeilijk is dit in een protocol of werkinstructie vast te leggen moeten de juiste middelen ter beschikking zijn.

  • Maxi cosi
  • kinderfixatie-set

Maxi cosi

De maxi cosi’s hebben geen goede fixatie mogelijkheid op de brancard. Ze worden geïmproviseerd op de brancard gefixeerd met behulp van de normale riemen / gordels. Voor de maxi cosi geld dat deze op dat moment beschikbaar moet zijn en niet beschadigt is.

Er is een mogelijkheid om de maxi cosi met de standaard 3-puntsgordel te fixeren op de verpleegkundige stoel. Echter als verpleegkundige heb je dan echter beperkt zicht op het kind. En mocht je een interventie moeten uitvoeren, sta je zelf los in de ambulance.

maxi-cosi-brancard maxi-cosi-stoel

Kinderfixatie-set

Er is van bijvoorbeeld Ferno een Pedi-Mate harnas beschikbaar, dit lijkt een goede oplossing te zijn om kinderen te vervoeren op een normale brancard, dit kan ik acute situaties een uitkomst bieden als de set deel uit maakt van de uitrusting van de ambulance. De set is geschikt voor kinderen tussen de 4,5 en 18 Kg

Het gebruik van de schoudergordels mag naar een eerder artikel op ambulanceblog geen issue meer zijn, maar om hetzelfde resultaat bij het vervoer van kinderen te kunnen bereiken is het bovenstaande Pedi-Mate harnas of een soortgelijk product noodzakelijk.

pedi-mate pedi-mate2

Het blijft altijd een afweging hoe de (kleine) patiënt vervoerd gaat worden, maar feit is als je geen speciale materialen tot je beschikking hebt, deze ook niet kunt gebruiken.

Wat doe je bijvoorbeeld de bovenstaande middelen niet tot je beschikking hebt? Wie staat er voor welke veiligheid in?

Wees je ervan bewust wat binnen je eigen dienst geregeld en voorhanden is.

Vorig artikelSOS toegang, innovatie op het gebied van spoedeisende doorgang
Volgend artikelUMCG ambulancezorg “Aanrijtijden bij spoed onder de loep”
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.