Home Algemeen Algemeen Ambulancepersoneel mag voorkeur uitspreken nieuwe kleding

Ambulancepersoneel mag voorkeur uitspreken nieuwe kleding

14127
20

Vanaf vandaag kan ambulancepersoneel zich aangeven in welke kleding ze willen gaan lopen.

AZN heeft ervoor gekozen om drie concept kledingontwerpen te tonen aan ambulancepersoneel. Deze kunnen zich via sessies bij hun eigen RAV uitspreken welke hun voorkeur geniet.

De kledinglijn die ‘de meeste stemmen’ heeft gekregen, wordt op 30 januari 2017 voorgelegd aan de Stuurgroep Kleding. De Stuurgroep wordt in deze vergadering gevraagd in te stemmen met het advies/de keuze van de Klankbordgroep (en diens achterban) voor hun favoriete ontwerp.

De uitgangspunten voor de nieuwe kledinglijn zijn:

 • Veilig
 • (Zorg)autoriteit
 • Vertrouwen/ toegankelijk
 • Herkenbaar / Identiteit Nederlandse Ambulancezorg
 • Onderscheidend
 • Opvallend
 • Bewegingsvrijheid / Functioneel / Comfort
 • Toekomstproof

De concepten heten:

 • Star of Life
 • Hexit
 • Hexit Touch of Red

Inmiddels zijn de concepten verspreid naar klankbordgroep, stuurgroep, bestuursleden AZN en de projectgroep.

Hieronder kun je de drie concepten zien:


bron: AZN

Vorig artikelZomaar een nacht op de ambulance
Volgend artikelVeilig en verantwoord het nieuwe jaar in; veilig werken tijdens de jaarwisseling!
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

20 REACTIES

 1. Lastig om een goede keuze te kunnen maken. Er zijn 3 uniformkeuzes geseleceerd door AZN. Maar op basis waarvan? Kleur, herkenbaarheid, noodzakelijk verschil nodig t.o.v. politie, BOA’s en andere uniformdragers, ten opzichte van andere hulpverleners zoals MMT, EHBO-ers en commerciele (ambulance)zorgverleners? Ik mis vooral de onderbouwing waarop deze selectie is gebaseerd. Voldoen deze3 concepten aan de ARBO zichtbaarheidsregels? Passen ze bij de huisstijl die de ambulances uitstralen? En de keuzes uit deze drie zijn door onze collegas gemaakt op basis van een poster en een afbeelding op het internet,d ie hieirn al van kleur verscillen. Functionaliteit en draagcomfort konden zo niet worden beoordeeld door diegenen die er in rond moeten gaan lopen.

  Matige kleurkeuzes, en zoals bij iedere driekeuze vraag valt er altijd 1 mogelijkheid het snelst af, vooropgezet of niet. Niemand wil in een baluw-wit BOA uniform, dus die valt meteen af, blijven over 2 kleurkeuzes die veel op elkaar lijken maar met teveel onrustig rood, dus een van deze Touch of Red of Hexit zal het wel worden bij AZN.

  De transparantie van het uniformproject laat te wensen over. Geen idee wat er met de door ambulancemedewerkers hun ideeen is gebeurd n.a.v. de door hen ingevulde enquetes. Dit project moet wel heel veel draagkracht van de uniformdragers krijgen wil het s;agen. Iets achter een bureau selecteren (uiteindelijke keuze gebeurt namelijk door AZN) daar wordt niemand in de praktijk gelukkig van.

 2. Ik dacht in alle communicatie vooraf gelezen te hebben dat veiligheid een belangrijk item was in de nieuwe kleding. Met deze kleding mag niet langs snelwegen ed geacteerd worden, je hebt geen fluorkleuren in de kleding zitten, nog maar te zwijgen over de hoeveelheid striping op de kleding.
  Daarnaast heeft Nederland het meest herkenbare Ambukleding pakket in heel Europa. Als je Ambu medewerkers ziet lopen/in actie zit weet je aan de hand van de kleurstelling meteen wat er aan de hand is. Dit zorgt voor oplettendheid van de medeweggebruikers.
  Erg vreemd deze nieuwe ontwerpen.

 3. Hexit met shirtjes van tuch of red, wat mij betreft een prima uniform wbt kleur, nog afwachten hoe de functionaliteit zal zijn

 4. Waar is het ooh zo vertrouwde geel voor de bevolking gebleven, het lijkt wel politie. Dus veilig? Geens zins.

 5. Vooropgesteld dat alle drie de concepten zeker een verbetering zijn van onze huidige ‘outfit’, gaat mijn voorkeur in deze presentatie uit naar optie 2 ! Jammer dat optie 1 inderdaad te veel lijkt op de uniformen van de handhaving, want met een creatieve aanpassing qua kleuren zou optie 1 tóch ook zeker een goede keuze kunnen zijn ! Denk bijvoorbeeld aan het blauw van optie 1 als basis en dit in combinatie met een aantal rode accenten en het hexitmotief van optie 2 … om maar iets te noemen ? Want ik vraag me af of de kleuren van optie 2 en 3 wel passen bij de gele voertuigen met blauw – rode striping ?

 6. Optie twee, duidelijk de mooiste. En mooi dat we van dat geel af zijn, dit is duidelijk met voldoende uitstraling. De meeste uitstraling komt van de drager zelf, de kleding is daarbij ondersteunend.

 7. Ik zou zeggen, terug naar de naaitafel en opnieuw beginnen met het uitzoeken van de kleuren.
  Wat zouden we nou uit moeten stralen???????????

  Geen van drieën dus

 8. Optie 1: is een uniform welke te vergelijken is met boa’s (de melkertbanen). Is geen optie.

  Optie2: roept meer de vraag op of weet ons in de wereld van Mixed Martial Arts begeven met al die Octagon’s op het uniform. Het uniform roept om een uitdaging

  Optie 3: is in mijn optiek het meest visueel zichtbaar, vooral als in de avond en nacht op de weg aan het werk bent.
  Optie 3 heeft mijn voorkeur.

 9. Ik wacht nog even op tekst en uitleg. Ik zou persoonlijk deze kleuren echt niet gekozen hebben. Alle 3 niet. Maar misschien een rede voor. Ik wil het eigenlijk niet gelijk af kraken En ben vooral ook benieuwd naar functionaliteit. Zakken, ritsen, pas vorm. Dat soort zaken. Ik hoop dus echt vanuit project groep of ontwerpster enige onderbouwing.

 10. Ik ga toch maar voor nr 3
  Nummer 1 lijkt inderdaad te veel op handhaving
  nr 2 is de bolletjes trui vind ik net een sporttenue
  blijft nr 3 over.

 11. Leuke kleding voor de sportschool, maar als uniformen ben ik iets minder enthousiast. De Star Of Life is nog het meest een uniform, maar weinig onderscheidend.

  Onze huidige uniformen waren ooit bedacht als zichtbaar en rustgevend in de kleuren. Dan krijgen we nu rode accenten? Als er iets niet rustgevend is, is het wel rood :-/

  Als we dan toch moeten kiezen en eigentijdser voor de dag willen komen, kies ik denk ik voor de Touch of Red, maar dan met gele i.p.v. rode accenten.

Comments are closed.