Home Algemeen Algemeen Ambulancepersoneel aan het woord resultaten SP enquete

Ambulancepersoneel aan het woord resultaten SP enquete

1220
0

De kwaliteit van de zorg gaat ons allemaal aan. Wanneer een dierbare of jijzelf ziek wordt, dan wil je de beste, menselijke zorg. Daarom is het waarborgen van kwaliteit in de zorg cruciaal. Maar hoe meet je die kwaliteit, toegankelijkheid en menselijke maat in de zorg? Daarvoor heb je kritische ogen en oren nodig. Dat hebben de mensen die dag in dag uit overal komen waar zorg nodig is. Bij mensen thuis, op straat of bij de huisarts, in ziekenhuizen, de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. Die mensen bestaan. Die mensen werken in de ambulancezorg.

Ambulancemedewerkers zijn veelal de eerste die mensen zien in acute zorgsituaties. In deze stressvolle en angstige momenten staan ambulancemedewerkers klaar om snel goede zorg te bieden. Dat doen zij vol overgave en passie. Dat bleek uit de deelname aan de enquête onder ambulancepersoneel die de SP afgelopen zomer hield; die was massaal. Uit de grote respons maar ook uit de antwoorden blijkt een enorme betrokkenheid met het werk dat zij verrichten. De ambulancemedewerker probeert altijd enonder elke omstandigheid, hoe moeilijk ook, goede zorg te leveren.

Hoe ervaren ambulancemedewerkers hun beroep? Hoe staat de ambulancezorg ervoor? Worden aanrijtijden gehaald? Hebben ze te maken met agressie? Moeten medische 112-oproepen altijd worden aangenomen door een centralist met medischekennis? Maar ook; voelen ze voldoende steun van hun werkgever? Op zich al genoeg reden om de ambulancemedewerker te laten spreken. Maar er is nog een belangrijke reden om de ambulancemedewerker aan het woord te laten. Zij zijn de oren en ogen van de zorg. Ze komen overal. zij zien en ondervinden de gevolgen van beleid dagelijks.

Hoe pakt de bezuinigingsdrift van het kabinet uit? Welke gevolgen hebben de fusiedrift in de ziekenhuiszorg en het sluiten van spoedeisende hulpposten? De ambulancemedewerker kent het antwoord. Die medewerker verdient het om een stem te krijgen in Den Haag, waar het werk van de ambulancemedewerkers veel te weinig aan bod komt.

Bijna 1.700 ambulancemedewerkers hebben gesproken in ‘ambulancepersoneel aan het woord’, dat is bijna een derde van al het personeel dat werkt in de ambulancezorg.
Wij zijn erg dankbaar voor de massale deelname aan deze enquête. Hoe mensen op de werkvloer aankijken tegen de ambulancezorg en de gezondheidszorg in het algemeen.

Publicatie onder verantwoordelijkheid van SP Tweede-Kamerfractie in samenwerking met het Wetenschappelijk Bureau SP

Klik hier voor download

Hoewel ambulanceblog.nl terughoudend is met het plaatsen van artikelen, oproepen en/of reacties van politieke partijen en of vakbonden betreft dit wezenlijk het onderwerp “ambulancezorg” als geheel.
Wij hebben er dan ook voor gekozen dit artikel te plaatsen.

bron: SP

Vorig artikelPhysician Assistant in de ambulancezorg; pionier met perspectief
Volgend artikelMoe, te weinig slaap, te lange diensten? Het kan lijden tot foute beslissingen…
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.