Home Algemeen Algemeen Ambulancekleding, stand van zaken

Ambulancekleding, stand van zaken

5729
0

Zoals we in onze nieuwsbrieven hebben aangegeven is er nog steeds beweging op ambulancekleding gebied.

Ambulanceblog is in mei 2014 begonnen met de eerste inventarisatie naar de punten van aandacht betreffende ambulancekleding, daar kwam in september 2014 de negative publiciteit bij dat “werknemers” van BHV gerelateerde bedrijven zich lieten zien in ambulancekleding, iets wat in de ogen van onze collega’s niet wenselijk is.

Na enkele items op ambulanceblog over onder andere de brandveiligheid van onze jassen en fleece vesten en een korte uitleg hoe het in bijvoorbeeld Duitsland is geregeld, hebben we besloten om in maart 2014 zelf een enquête op te starten onder onze lezers.

We hebben gemerkt dat dit onderwerp jullie bezighoud en dat jullie hierover graag met ons mee willen denken. Onderaan het inventarisatieformulier kon je aangeven of je op de hoogte gehouden zou willen worden over de voortgang van het “plan van eisen”, ook hiervoor enorme belangstelling en dit benadrukt nogmaals dat het een belangrijk onderwerp is.

De resultaten van de inventarisatie zijn uitwerkt in een “plan van eisen”, dit konden we natuurlijk niet alleen, er hadden zich een 8 -tal collega’s aangemeld om met de resultaten van de inventarisatie in de hand mee te schrijven aan het “plan van eisen” en zo een richting te bepalen.

Ook zijn er een vijf tal leveranciers uit binnen en buitenland benaderd om samen met ons mee te denken, deze leveranciers hebben we gevraagd of ze vragen wilden beantwoorden van de mensen die zich namens ambulanceblog bezighouden met dit “plan van eisen” op die manier konden we een “plan van eisen” samenstellen conform hetgeen er qua materiaal op de markt reeds aanwezig was. Ook qua materiaal keuze, regelgeving enz. hebben we deze mogelijkheid benut om bij deze leveranciers informatie op te vragen, het ambulancewereldje in Nederland is hier natuurlijk niet uniek in.

“Het samenstellen van een ideaal kleding pakket is een onmogelijke opgave. Zoals blijkt uit de toelichtingen van respondenten zijn de wensen bij het dragen van kleding heel divers. En daarmee zal het ideale kleding pakket niet bestaan net zo goed als dat de ambulance-hulpverlener niet bestaat. Wel kunnen we vanuit veiligheidsoverwegingen, bekende (of aan te nemen) blootstellingen tijdens ons werk en (arbo)technische onderzoeken concrete items benomen waaraan de nieuwe kleding zou moeten voldoen. Samen met de uitkomsten van het onderzoek en de toelichtingen van de collega’s ontstaat een goed beeld van de algemene wens ten aanzien van de kleding. Ambulanceblog heeft dit vertaald naar een plan van eisen. Zoals nu duidelijk, is de nieuwe kleding een compromis. Hierdoor ontkomen we er niet aan termen als “zo veel mogelijk” en “voldoende” te gebruiken.”

Bovenstaande citerend uit het plan van eisen.

Inmiddels hebben we gezien dat de punten die uit het plan van eisen naar voren komen niet uniek zijn voor specifiek Nederland, zo blijkt uit een rondgang langs leveranciers.

Inmiddels hebben we van een buitenlandse leverancier een kledingpakket beschikbaar gekregen die op een flink aantal punten voldoet aan ons plan van eisen, zo zijn bijvoorbeeld de roep om meer opbergruimte in de broek en een betere verdelen van opbergmogelijkheden in de jas verwerkt in dit pakket. Ook de omvang van het pakket is klein en de poloshirts zijn niet voorzien van reflecterend materiaal en moeten dus in combinatie met een OPS vest (vestje met extra opbergmogelijkheden en reflectie) worden gedragen. De kleding die we tot onze beschikking hebben gekregen is niet voorzien van logo’s en de tekst “ambulance” dus komt nog een beetje kaal over, de uitstraling van het uiteindelijke in onze ogen resultaat zal dus anders zijn. Immers een politie-uniform zonder de specifieke “politie” accenten ziet er ook heel anders uit. Wij pleiten wel voor het maken van regels over het plaatsen van logo’s en extra teksten op de ambulancekleding, zodat in elke regio, op dezelfde plaats het logo en eventuele extra accenten worden geplaatst.

Ook voldoet deze kleding aan de eis, zoals we hebben opgenomen in het plan van eisen om als kledingset aan de veiligheidsrichtlijnen te voldoen voor werken aan de weg, dit resulteert in een minimale hoeveelheid reflectiemateriaal bij de combinaties broek-jas, broek-softgell en deels broek-ops vest.

De kleding heeft een goede pasvorm en ook de combinatie met het gebruik van rekbare stoffen wordt als zeer groot voordeel gezien.

Buiten het feit om dat, als alle ambulancediensten deze kleding gezamenlijk inkopen en bijvoorbeeld uitbesteden aan het één centrale inkoop organisatie kan er behoorlijk bespaard worden op de aanschaf van de ambulancekleding. Dit is natuurlijk iets wat de ambulancediensten zelf moeten oppakken.

Binnenkort volgt er een overleg over ambulancekleding, hierbij zal ook een vertegenwoordiging van ambulanceblog aanwezig zijn om een presentatie en uitleg te geven aan het plan van eisen.

Tenslotte willen we jullie nog een aantal foto’s laten zien van de ambulancekleding, zoals deze er in onze ogen uit zou moeten komen te zien, nogmaals de logo’s verdere uitstraling moet je er nog even bij denken.

Het gaat vooral op de accenten op rekbare stof, opbergruimte en kleurcombinatie, misschien goed om nog even te vermelding dat dit één van de richtingen is die het op kan gaan. Uiteraard moet eerst het overleg van begin september worden afgewacht, we wilden jullie echter onze bevindingen niet onthouden.

Ambulanceblog~1 Ambulanceblog~4 Ambulanceblog~5

Ambulanceblog~6 Ambulanceblog~8 Ambulanceblog~10

Ambulanceblog~9 Ambulanceblog~11 Ambulanceblog~7

Vorig artikelLandelijk Platform Ondernemingsraden AmbulanceZorg
Volgend artikelCentralisten MKA MON fietsen tijdens hun dienst
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.