Home Algemeen Algemeen Ambulancekleding nieuwe stijl, nieuwe regelgeving en plan van eisen

Ambulancekleding nieuwe stijl, nieuwe regelgeving en plan van eisen

8107
0

We zijn in eerdere artikelen ingegaan over de ambulancekleding zoals die op dit moment wordt gebruikt, geschreven is er over de bescherming van de kleding, zodat de kleding in deze kleurstelling alleen door medewerkers van door de overheid aangewezen ambulancediensten gedragen zou mogen worden om verwarring met andere “eerste hulp” diensten te voorkomen.

Ook is er gesproken over de infectiepreventie en algemene veiligheid van onze kleding.

Een collega heeft ons via het TIP formulier gewezen op de Duitse leverancier Medida, die recent een nieuwe lijn kleding aan zijn assortiment heeft toegevoegd, we zijn op zoek gegaan naar de verschillen tussen Nederland en Duitsland en daarom komen we al snel terecht bij een DMO (Dienstbekleidungsordnung) wat de voorschriften over dienstkleding van het Duitse Rode Kruis herbergt. In de DMO zijn eisen betreffende de kleding aangegeven en hierop wordt door leveranciers kleding ontwikkeld.

In deze DMO staat ook omschreven door wie welke kleding mag worden gedragen, welke beschermingsmiddelen persoonlijk worden verstrekt en waar ze aan moeten voldoen, denk aan veiligheidshandschoenen, veiligheidsvesten, jassen, broeken en schoenen.

We hebben ons voor dit artikel even gefocust op de jas die door het DRK voor de medewerkers van de ambulancedienst is bedoelt. De jas is vervaardigd met Sympatex, Sympatex is misschien wel de opvolger van het ons bekende Gore-tex.

De jassen voldoen aan de GUV-R 2106, EN 343 Klasse 3/3, deze norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding, die beschermt tegen neerslag (regen, sneeuw), mist en de vochtigheid van de grond, klasse 3 geeft aan dat het materiaal (na veroudering) en de naden (in nieuwstaat) een waterkolom van minstens 130 cm kan weerstaan. Daarnaast is ook de kledingnorm EN ISO 20471 klasse 3 toegepast op deze nieuwe kleding, deze vervangt de EN 471 en biedt bescherming voor professionals die optimaal zichtbaar moeten zijn. Kleding met de norm EN ISO 471 zorgt ervoor dat medewerkers zichtbaar zijn, deze norm is op deze kleding toegepast als klasse 3, deze klasse wordt gekenmerkt en genoemd dat het zorgt voor optimale zichtbaarheid in alle denkbare werksituaties en bij een hoog botsingrisico.

Bij de herziening van deze normering zijn een aantal veiligheidskenmerken aangescherpt. Hieronder de meest relevante aanpassingen:

  • De kleurechtheid van het doek wordt ook na minimaal 5 wasbeurten getest. In de oude normering werd alleen de kleurechtheid van het nieuwe doek getest.
  • Een klasse 3 kledingstuk kan alleen nog gecertificeerd worden wanneer het bovenlichaam voorzien is van reflectiebanden en fluorescerende doek, inclusief de mouwen of de broekspijpen. Het is niet mogelijk om een bodywarmer of broek te laten certificeren volgend klasse 3.
  • ​De materiaaleisen die gelden voor het fluorescerende materiaal, gelden nu ook voor het contrast materiaal.

De herziening zoals die nu wordt toegepast in Duitsland op de kleding van de ambulancemedewerkers aldaar laat zien dat er qua veiligheid en materiaalverbruik een stuk vooruit wordt gedacht, kleding is klaar voor 2020 zoals ze zelf aangeven. Kleding is meer dan iets wat je beschermd tegen de kou, regen, wind maar ook zichtbaar maakt, gevaren afwent, zorgt voor draagcomfort zonder daaronder lijdt. Daarnaast maakt de nieuwe samenstelling van de kleding en de gebruikte materialen het ook mogelijk om de kleding te wassen volgens de voorschriften die genoemd worden in de voorschriften Linnegoed de WIP richtlijn Linnegoed.

Ook moet mee worden genomen dat we zeker niet altijd op de snelweg staan, zeker niet altijd in het donker werken, maar dat het waar nodig wel veilig moet zijn om dan ook ons werk uit te kunnen voeren. Hierin moeten draagcomfort, hygiëne en veiligheid tot een compromis komen.

Het lijkt ons een kwestie van tijd dat er een herziening zal komen in de regelingen, normeringen en het vastleggen van gebruik ambulancekleding zoals deze nu binnen Nederland gehanteerd worden.

 

 

 

Vorig artikelHerziening opleiding OvDG: een update
Volgend artikelS-CUT, een nieuwe tool voor snel ontkleden
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.