Home Algemeen Ambulancekleding beschermd? Tijd voor duidelijkheid en eenduidigheid!

Ambulancekleding beschermd? Tijd voor duidelijkheid en eenduidigheid!

5164
3

Medio mei 2014 hebben we een oproep op ons portal geplaatst, met daarin de vraag om te reageren op de nu aangeboden ambulancekleding, met name op het gebied van veiligheid en draagcomfort.

Deze oproep heeft verschillende reacties opgeleverd, met name op het gebied van veiligheid en draagcomfort, maar voor ons verrassend zijn de vragen over hoe het is gesteld met de borging van de ambulancekleding, waarom onze kleding door iedereen gekocht en gedragen kan worden? En er om die reden misschien wel een wildgroei is ontstaan aan ambulancekleding en mensen die in ambulancekleding lopen die niets met de normale ambulancezorg te maken hebben.

Het is voor ons allemaal op dezelfde manier begonnen, we kregen kleding verstrekt door onze werkgever en moeten dit in overeenstemming met ons kleding reglement / voorschriften dragen, daar hebben we voor moeten tekenen en daar houden we ons ook in veel gevallen aan.

Uit de diverse kledingreglementen die voor ons beschikbaar zijn blijkt dat elk reglement alleen toestaat dat de kleding wordt gedragen tijdens werktijd en dat het niet toegestaan is de kleding in privétijd te dragen.Daarnaast wordt gerefereerd naar de door de RAV verzorgde centrale bewassing van de kleding. En wordt in de door ons beschikbare reglementen aangeven dat er geen logo’s van de kleding verwijderd of veranderd mogen worden.

Feit blijft dat er ook binnen de RAV’s verschillende afspraken zijn gemaakt over welke kleding gedragen wordt door bijvoorbeeld zorgambulancemedewerkers. Zo lezen we bijvoorbeeld in het “kwaliteitskader zorgambulance”  versie 2.0 dat de uniformen identiek zijn aan die van de advanced life support, ze onderscheiden zich alleen door het woord “zorgambulance” op de uniformen te vermelden.

Daarnaast hebben we bijvoorbeeld te maken met de chauffeurs van de diverse huisartsendiensten, voor deze specifieke groep dragers van het uniform hebben wij geen vastgestelde regels kunnen vinden. Deze medewerkers lopen deels rond in een identiek ambulance-uniform, waarbij de indruk kan worden gewekt dat de dragers ambulancezorg aanbieden, dit zou in onze ogen tot situaties kunnen leiden waarin er andere verwachtingen voor patiënten en hun familie worden gewekt dan er door de huisartschauffeur kan worden aangeboden. Hier zou bijvoorbeeld een stukje duidelijkheid op zijn plaats zijn door alleen maar kleding te verstrekken met daarop de tekst “huisarts chauffeur”.

Hierbij is nu deels AZN en de complete sector aan zet om een sectorbrede richtlijn of misschien nog beter sectorbrede afspraken te maken over door wie welke kleding mag worden gedragen; ambulancemedewerkers op ALS niveau dragen ambulancekleding met het woord “ambulance”, voor zorgambulancemedewerkers alleen kleding met de tekst “zorgambulance” en voor medewerkers huisartsendiensten “huisarts chauffeur”. Deels zou dit ook door wetgeving geborgd moeten worden.

Een hele andere discussie die toch deels met deze discussie samenhangt is de discussie over evenementenhulpverleners. Het komt voor dat deze evenementenhulpverleners zich kleden in een voor een “leek” niet afwijkend uniform, zoals die door officiële reguliere ambulancediensten wordt gedragen. Waardoor ook bij patiënten en hun familie de indruk wordt gewekt dat deze evenementenhulpverleners ambulancezorg bieden, zoals bedoeld in de Tijdelijke Wet Ambulancezorg (TWAZ).

Omdat dit geenszins het geval is zou het goed zijn als ambulancekleding in zijn geheel wordt beschermd, zoals ook de ambulancestriping (SOVAM) beschermd is. Het gebruik van ambulancekleding zou gebonden moeten zijn aan de daarvoor gestelde regel- en waar nodig wetgeving, zodat een ieder er vanuit kan gaan dat een persoon in ambulancekleding ook de verwachte  ambulancezorg kan verlenen.

Wij denken dat deze signalen, waarvan wij er meerdere hebben ontvangen, niet meer genegeerd kunnen worden en dat de sector en haar medewerkers roept om duidelijkheid en éénduidigheid.

De veiligheid van ambulancekleding bestaat niet alleen uit welke medewerker heeft welke kleding aan, ook de persoonlijke veiligheid is aan de orde, hoe beschermd onze kleding ons en op welke manier wordt er gezorgd dat onze kleding op de juiste manier wordt gereinigd zodat wij elke dag voor 100% kunnen vertrouwen op onze kleding in de meest brede zin van het woord………

Daarover meer in een volgend artikel.

Wil je reageren op dit artikel dan kan dit, middels een reactie onder dit artikel of via ons TIP formulier.
Reacties worden na interne beoordeling zo spoedig mogelijk geplaatst.

Vorig artikelRuimte voor ‘De mensen van de ambulance’
Volgend artikel375 euro eigen risico, ambulance wordt geweigerd
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

3 REACTIES

  1. Er is in principe al een nieuw kleding ontwerp voor de ambulance. Jaren geleden is door iemand van de TU Delft een ontwerp gedaan. Dat was al in 2006.! Het is verdwenen in een hele diepe lade. Pas is mij te horen gekomen dat op een overleg van CvD’s en OvD’s gesproken is over nieuwe kleding. Nergens is hierover wat terug te vinden.
    Ik vind het ook de hoogste tijd worden om de ambulancekleding aan te passen. Van alle hulpdiensten loopt de ambulancedienst vaak achteraan w.b.t. kleding, logistiek en organisatie. Dus AZN en/of ambulancediensten , pak dit serieus op. Ga niet in media alleen verkondigen wat andere organisaties fout doen of niet mogen. Zorg dat je je totale organisatie beschermd en onderhoudt.

  2. Op zich vind ik het een prima idee. Alleen zou men dan wel met een nieuw ontwerp van het ambulance-uniform moeten komen. Immers, toen de huidige werkkleding destijds werd gepresenteerd was de kritiek op het teletubbiepak, zoals het direct werd genoemd, niet mals: diverse hoveniersbedrijven en afvalophalers liepen al in een dergelijk pak. In Nijmegen zag ik afgelopen week een monteur van een woningbouwvereniging aan het werk terwijl hij met een shop iets in de grond aan het zoeken was, ja, inderdaad met een variant van een ambulancejas aan. Gewoon, dezelfde kleuren, alleen de star of life ontbrak en in plaats van verpleegkundige of chauffeur stond er in zilverkleurige letters de naam van zijn werkgever op. Dus om het nu toe te spitsen op het maken van een onderscheid tussen de reguliere ambulance, evenementenambulance en HAP-chauffeurs is een niet compleet beeld. Als men dit echt wil doorzetten zal er dus een nieuw ontwerp werkkleding moeten komen.

  3. Goed artikel ! Het wordt hoog tijd dat we landelijk herkenbare en eenduidige uniformen krijgen, past ook beter in de multidisciplinaire samenwerking. Voor multipartners volstrekt onduidelijk of ze met echte of “evenementen” (lees: EHBO) ambulance te maken hebben. Eventuele negatieve ervaringen stralen af op de gehele beroepsgroep. Daar heb ik niet jaren voor op school gezeten en zorg ik jaarlijks voor mijn 45 uur accreditatie 🙂

Reacties zijn gesloten.