Home Algemeen Algemeen Ambulancefietsers, tijd voor een landelijke standaard?

Ambulancefietsers, tijd voor een landelijke standaard?

1695
0

Ambulancefietsers, ambubikers, fietsambulances, ambulancefietsteam, het zijn allemaal namen waarbij we hetzelfde bedoelen; ambulancehulpverleners die zich per fiets voortbewegen.

Groot voordeel van een “ambulance per fiets” is dat zij zich steeds midden tussen de mensen bevinden en niet aan de rand van het evenementen. Daardoor kan men snel ter plaatse zijn, ook op drukke, moeilijk bereikbare plaatsen en kan men snel langs grote menigten manoeuvreren.Maar waarom geen landelijke richtlijn hierin, zoals wij als beroepsgroep een landelijke standaard hebben wat er allemaal in een ambulance aanwezig moet zijn, zou het voor “ambulance per fiets” ook goed zijn om hierin een standaard te vinden.

We kennen diverse vormen van “ambulance per fiets”;

  • solo fietsers, dit zijn ambulanceverpleegkundigen die alleen de straat op gaan om ambulancezorg per fiets te leveren;
  • duo fietsers, dit zijn twee ambulanceverpleegkundigen die alleen de straat op gaan om ambulancezorg per fiets te leveren;
  • fiets teams, dit is een ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur die samen de straat op gaan om ambulancezorg per fiets te leveren.

De laatste vorm zien we vooral in het westen van Nederland, de overige samenstellingen zijn divers verdeelt over Nederland.

Net zoals de diversiteit in de samenstelling van teams is er een grote diversiteit van de materialen en middelen die fietsambulance  bij zich heeft. Hierin kan qua standaardisatie een goede slag worden gemaakt, daarnaast kan het samen zoeken naar de meest ideale samenstelling van de tassen en hulpmiddelen tot een goedkopere aanschaf en standaardisatie hierin.

Omdat er binnen de ambulancezorg in Nederland verdeelt over de verschillende diensten vele mensen zijn betrokken bij de ambulancezorg per fiets, willen we aan de hand van een discussie binnen de medewerkers een voorzet doen voor een landelijke “standaard fietsambulance”, gezamenlijk met alle betrokken collega’s.

Om alle collega’s bij elkaar te brengen hebben we een mailgroep samengesteld, hierop kun jij je aanmelden, mail naar redactie@ambulanceblog.nl om deel te nemen aan deze mailgroep.

Vorig artikelIFV eigenaar van LCMS (Landelijk Crisismanagement Systeem)
Volgend artikelLPA8, nieuwe protocol voor de Nederlandse Ambulancezorg (deel4)
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.