Home Algemeen In de media Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat starten met DIA

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat starten met DIA

1150
0

Vanaf 18 november gaat ook de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid DIA (Directe Inzet Ambulance) gebruiken, dit in navolging van de meldkamers Noord-Holland Noord en Hollands Midden.

Nu wacht de ambulance in de meeste regio’s van Nederland tot uit het 112-gesprek duidelijk wordt wat er precies aan de hand is. De verwachting is dat die proef zal slagen en dat DIA landelijk zal worden ingevoerd.

Zuid-Holland Zuid verwacht dat straks een kwart van de spoedritten niet langer dan zes minuten duurt. Nu is dat nog maar ruim 13 procent. Het nadeel is dat er iets meer ‘loze ritten’ worden gemaakt, omdat soms tijdens het telefoongesprek blijkt dat de ambulance niet nodig is. Dat kost echter maar een paar minuten voordat de wagen weer inzetbaar is voor andere meldingen.

Resultaten DIA
Met de invoering van de nieuwe werkwijze DIA verwacht de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid in ongeveer 25% van de spoedritten binnen de zes minuten te realiseren (is nog nog 13,2%) en méér dan 95% binnen de 15 minuten (is nu 93%). In ongeveer 5% van alle gevallen zal de ambulance uiteindelijk niet ingezet hoeven te worden. Er zal dus een stijging in de ritproductie volgen. Echter betreft deze 5% stijging zogenaamde loze ritten (De ambulance gaat wel rijden, maar hoeft niet ter plaatse te gaan), en deze ambulances zijn binnen een paar minuten weer inzetbaar voor andere inzetten.

De 6-minuten norm is medisch erg belangrijk wanneer het gaat om een hartstilstand. Daarvoor telt elke minuut en is het van belang dat er zo snel mogelijk adequate reanimatie wordt gestart. Het is niet haalbaar om alle plekken in de regio binnen 6 minuten te bereiken, maar er is een duidelijke stijging te verwachten in het aantal patiënten wat binnen die termijn wel wordt bereikt. Voor de landelijke gebieden, waar de 6-minuten grens door ambulances doorgaans niet haalbaar is, werkt de Ambulancedienst ZHZ aan de invoering van burgerhulpverlening, het zogenaamde HartslagNu. Dit project bevindt zich in de pilotfase in een aantal gemeenten en dorpskernen.

Evaluatie
De Ambulancedienst zal de nieuwe werkwijze evalueren en na een jaar een besluit nemen over definitieve invoering. Bij de evaluatie wordt onder meer gekeken naar de geboekte resultaten en de belasting van medewerkers (ervaringen ambulanceteams en centralisten in de meldkamer).

bron: adzhz.nl

Vorig artikelIs Leatherman Raptor multitool de nieuwe ambulanceschaar?
Volgend artikelIn welke plaatsen staan wij; ambulancestandplaatsen in 2013