Home Algemeen Ambulancedienst stapt zelf in evenementenzorg

Ambulancedienst stapt zelf in evenementenzorg

4631
2

Ambulancedienst stapt zelf in evenementenzorg
Onduidelijke richtlijnen en incapabele hulpverlening doorn in het oog ambulancemedewerkers

Als eerste ambulancedienst van Nederland gaat Witte Kruis vanaf augustus 2019 nu ook zelf alle niveaus van (spoedeisende) zorg op evenementen en festivals aanbieden. De ambulancedienst acht deze stap noodzakelijk om zo de wildgroei aan niet-bevoegde en onbekwame hulpverleners en bijbehorende gezondheidsrisico’s op festivalterreinen en andere evenementen tegen te gaan.

Veldnorm moet kwaliteit zorg borgen
Het toenemende gebruik van partydrugs, weersomstandigheden, uitdroging en oververhitting. Het zijn voorbeelden van risico’s uit de dagelijkse praktijk op festivals en evenementen in Nederland. De professionals van Witte Kruis Evenementenzorg willen bezoekers en medewerkers van evenementen van echt adequate Eerste Hulp en goede medische zorg voorzien met als uitgangspunt de onlangs opgestelde Veldnorm Evenementenzorg. Lang was onduidelijk op welke ­(medische) zorg een bezoeker van een (sport-) evenement of festival kon rekenen en wie deze zorg mocht verlenen. Festival­bezoekers met bijvoorbeeld xtc-intoxicaties of hardlopers met oververhitting (heat stroke) werden in de afgelopen jaren soms teveel aan hun lot overgelaten of niet adequaat geholpen. Dit leidde tot zeer ernstig letsel en zelfs sterfgevallen. Met de ‘veldnorm evenementenzorg’ zijn er nu kwaliteitsrichtlijnen die medische fouten moeten helpen voorkomen. Zo wordt de veiligheid van zorg naar een hoger niveau gebracht en is duidelijker geworden waar organisaties die deze zorg leveren aan moeten voldoen. Dit maakt dat ook de toezicht en handhaving beter mogelijk is.

Marcel van Pijkeren (commercieel directeur Witte Kruis Evenementenzorg): ,,Als leider in kwaliteit van (ambulance) zorg stemmen wij onze dienstverlening altijd af op de specifieke omstandigheden en risico’s van een evenement. Van dancefeest tot sportwedstrijd, en van arena tot woonwijk. Met hulpverleners werkzaam in de ambulancezorg en up to date materialen zijn wij overal op voorbereid. Wij bieden hulpverlening van basis Eerste Hulp (EHBO) tot het meest professionele niveau van Specialistische Spoedzorg (Advanced life Support)”

Over Witte Kruis
Witte Kruis is met bijna 1000 medewerkers en 175.000 ambulanceritten per jaar de grootste ambulancedienst van Nederland. Naast ambulancezorg levert Witte Kruis ook huisartsenvervoer en bieden we met ACM Opleidingen en Opleidingscentrum Spoedeisende Geneeskunde innovatieve opleidingen. Met de onderdelen Stan+ en onze betrokkenheid bij HartslagNu wordt unieke burgerhulpverlening georganiseerd. Daar komt nu ook Witte Kruis Evenementenzorg bij. In alles wat we doen, gaan we voor een betere gezondheid, veiligheid en kwaliteit van zorg. Niet voor niets luidt ons motto: “Driven by care”. We zijn uiterst gemotiveerd om de beste zorg te leveren.

Foto:
Witte Kruis Evenementenzorg verzorgde begin augustus 2019 de volledige medische zorg op het grote techno-festival Dekmantel (50.000 bezoekers uit meer dan 40 landen) in het Amsterdamse Bos.
Vorig artikelRAVZHZ: “Wet BIG II is miskenning van deskundigheid”
Volgend artikelUniforme begeleiding ambulance (spoed)- transport
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.

2 REACTIES

  1. Goed dat er een ambulancedienst gaat meedoen in het veld van de evenementen-zorg! En uiteraard is het goed om dit bekend te maken op media zoals het ambulance-blog. Het bovenstaande artikel vind ik echter wel een slecht begin. Wanneer je hoofdthema is dat andere partijen slechte zorg leveren. En uw organisatie dan de slachtoffers van echte adequate eerste hulp en medische zorg gaat voorzien, vind ik dat aanmatigend. Het aanhalen van fouten van anderen om jezelf te promoten heb ik nooit een sterke boodschap gevonden. In dit geval ook niet. Fouten worden overal gemaakt. In het ziekenhuis, bij de huisartsenpost, en ja, ook bij ambulancediensten. Helaas is er niets zo menselijks als fouten maken. Binnen de gezondheidszorg vaak pijnlijk en soms met gevolgen voor het slachtoffer. Ik twijfel er dan ook niet over dat er ook door het Witte kruis fouten zijn gemaakt in de uitvoering van ambulancezorg. U geeft aan als eerste ambulancedienst alle niveau’s van evenementen-zorg aan te gaan bieden. Er zijn veel meer partijen die dit al doen of gedaan hebben. Ook ambulancediensten. Het enige verschil volgens mij is de grootschaligheid waarmee u dat wilt gaan doen. Partijen als Ocean en MAI zijn verbonden aan ambulancediensten en bieden ook alles aan. Ook partijen als EMS en bijvoorbeeld de Rode Kruis Medische Dienst leveren gediplomeerde en actieve ambulanceteams werkend conform alle bestaande an actuele richtlijnen en protocollen en hebben een volledig medisch bestek conform LPA bij zich. Voldoen aan alle richtlijnen. Hierin bied u dus niks nieuws onder de zon. En deze partijen hebben een lange geschiedenis en daardoor veel kennis opgebouwd omtrent evenementen-zorg. Kennis en ervaring die u als nieuwe organisatie waarschijnlijk nog moet opbouwen. Deze partijen hebben allemaal geparticipeerd in de ontwikkeling van de in uw artikel genoemde Veldnorm Evenementen-zorg. Er zijn zeker ook nog partijen die onvoldoende gekwalificeerd personeel aanbieden en het niet te nauw nemen met verantwoordelijkheden. In mijn optiek is dit zeker onder de huidige Veldnorm wel een uitstervende groep evenementen-zorg aanbieders aan het worden. U geeft aan leidend te zijn in kwaliteit van (ambulance) zorg. En schetst het beeld de enige partij te zijn die deze evenementen-zorg nu aanbied. Daarmee vind ik echter wel dat het Witte Kruis zich nu ten onrechte neerzet als de nieuwe Messias op evenementen-zorg gebied. Ik zou willen aangeven sluit aan in de rij van inmiddels al lang bestaande organisaties die het prima voor elkaar hebben. Bescheidenheid siert de mens.

  2. Gewoon zoals het vroeger was maar werd veranderd doordat de reguliere paraatheid in gevaar kwam door gebrek aan personeel.

Reacties zijn gesloten.