Home Algemeen Algemeen Ambulancedienst GGD Zuid-Limburg doet proef met containerambulance

Ambulancedienst GGD Zuid-Limburg doet proef met containerambulance

4399
0

Aangezien we als ambulancedienst van de regio Zuid-Limburg onderdeel van de GGD Zuid-Limburg zijn, en dus een overheidsdienst, zijn we aanbestedingsplichtig bij de aanschaf van nieuwe ambulances.

Onze huidige overeenkomst met Visser loopt november 2017 af. Medio 2015 is onze voertuigencommissie gestart met de voorbereidingen op het schrijven van een programma van wensen en eisen. Dat is begonnen met werkbezoeken aan collega regio’s en werkbezoeken aan diverse leveranciers.

Op deze manier hebben we nader kennis gemaakt met de containerambulance. Een concept waar onze voertuigencommissie in eerste instantie sceptisch over was maar waarover ze na de kennismaking zeer enthousiast geraakt is. Uiteindelijk heeft de commissie de wens uitgesproken het programma van wensen en eisen te gaan schrijven op een containervoertuig. Omdat dit voor onze regio een totaal nieuw concept is, is het echter de vraag of dit ook door alle medewerkers gedragen wordt. Vandaar is het idee geopperd of het mogelijk zou zijn een containerambulance voor een langere periode te testen.

Drie leveranciers is gevraagd of ze op korte termijn  een containerambulance konden leveren op basis van een 3,88 tons chassis in de maatvoering zoals Zuid-Holland-Zuid deze in gebruik heeft. Deze heeft namelijk een kortere achteroverbouw (stuk container achter de achterwielen) waardoor de patiënt meer tussen de assen ligt dan bij een standaard container wat het comfort voor de patiënt ten goede komt. Uiteindelijk bleek Miesen in staat een auto op korte termijn te leveren waarna deze de opdracht gekregen heeft.

De auto wordt, vanwege de lopende overeenkomst met Visser, gehuurd voor een periode van 9 maanden. In die tijd zal de auto drie keer over de 4 standplaatsen van de regio rouleren. Want de containerambulance wordt ook gebruikt om de drie gangbare elektrische brancardsystemen te testen. Gestart wordt met de Kartsana Powerbrava en daarna volgen de Stryker Powerload en de Ferno IN/X.

Alle medewerkers vullen voor het voertuig en de brancards evaluatieformulieren in. Deze worden als input gebruikt voor het uiteindelijke definitieve programma van wensen en eisen. Hier kunnen vervolgens alle leveranciers op inschrijven. Medio 2017 moet de hele aanbestedingsprocedure afgerond zijn.

DSCN3396 DSCN3395

Vorig artikelAmbulanceblog: cijfers achter de schermen
Volgend artikelHet is toch niet waar? Gebeurt dit echt? Wat vreselijk!
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.