Home Algemeen Algemeen Ambulance Oost: TAA Procedure

Ambulance Oost: TAA Procedure

2392
0

Sinds maart 2014 gebruikt Ambulance Oost de TAA procedure (Til Assistentie Ambulance).

Vanuit de werkgroep VVCP is er gekeken naar oplossingen voor het Veilig Vervoer van Corpulente Patiënten, we zijn met deze werkgroep op zoek gegaan naar oplossingen voor bijvoorbeeld evacuatie van patiënten van hoger gelegen verdiepingen en op moeilijk bereikbare plaatsen.

Vanuit de brandweer Twente was er behoefte aan één uniforme procedure voor het verlenen van tilassitentie aan de ambulancedienst, mede door invoering van de regionale brandweer Twente.
Genoeg redenen voor Ambulance Oost om in het belang van de patiënt samen met de brandweer Twente een uniforme procedure te ontwikkelen.

De samenwerking met de brandweer Twente middels deze procedure heeft als doel maximale zorg te kunnen bieden aan de patiënt. De procedure en werkinstructie is voor zowel de ambulancedienst als de brandweer uniform, zodat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn.

De TAA procedure en de werkinstructie kan worden toegepast bij alle patiënten waarbij tilassistentie en of een afhijsing noodzakelijk is.
Door de TAA procedure kan de inzet worden uitgevoerd door één ambulanceteam aangevuld met een redvoertuig en of tankautospuit, mocht het medisch noodzakelijk zijn wordt er een tweede ambulance ingezet.

De TAA procedure geeft een eenduidige aanvraag en alarmering van de benodigde brandweereenheden en middelen als er tilassitentie aan de ambulancedienst moet worden verleend.
In de procedure hebben we drie typen tilassitentie opgenomen.
Bij een TAA1 rukt alleen een redvoertuig uit, deze wordt bezet door twee personen, bij een TAA2 wordt er uitgerukt met een tankautospuit. De TAA3 is de “zwaarste” classificatie en wordt er uitgerukt met een redvoertuig en een tankautospuit.

Direct na het alarmeren van de brandweer worden de gespreksgroepen van de ambulance ter plaatse en de brandweer die aanrijdend is middels C2000 gekoppeld, de brandweer neemt contact op met de ambulance eenheid ter plaatse. De brandweer vraagt nadere informatie over de aanrijroute, geschatte gewicht van de patiënt en of er een ambulancehulpverlener mee moet in de korf. Zodat de bemanning van het redvoertuig hiermee rekening kan houden. Dit heeft voornamelijk te maken met de plaats waar het redvoertuig afgestempeld dient te worden.

De redvoertuigen van de brandweer Twente zijn door Ambulance Oost uitgerust met een speciale XXL tilmat, een XXL spineboard en een XXL spin, daarnaast zijn er extra gordels om indien noodzakelijk de redschuit op de brancard te bevestigen.

Voor patiënten boven de 150 kg (het maximale toegestane gewicht van een schepbrancard) of voor patiënten met een bovengemiddelde omvang kan de XXL tilmat gebruikt worden, met de extra mankracht van de brandweer kunnen we de patiënt op een efficiënte manier naar de brancard vervoeren en op de brancard leggen.

Bovendien zijn alle ambulances van Ambulance Oost zijn voorzien van een evacuatie matras, deze matras die ook als standaard brancard matras dient kan indien noodzakelijk worden gebruikt voor evacuatie.
De patiënt wordt dan op de matras gelegd, vastgemaakt en kan bijvoorbeeld de trap af worden gesleept, middels speciale banden en de speciale uitvoering van deze matras kan dit door twee personen worden uitgevoerd. Als de brandweer wordt geroepen om iemand van een hoger gelegen verdieping naar beneden te verplaatsen dan wordt de patiënt ook op de evacuatie matras in de redschuit gelegd. Omdat deze matras is voorzien van meerdere handgrepen kan de patiënt nadien snel en efficiënt op de brancard worden gelegd.

Middels deze uniforme werkwijze zijn er na ieders tevredenheid al veel hulpverleningen samen met de brandweer Twente uitgevoerd.

Recent is er door Ambulance Oost en de brandweer Twente geoefend, in deze oefening is onder andere geoefend met een zware patiënt (pop) met een gewicht van 180 kg. Op de foto’s zie je hoe deze patiënt middels de XXL tilmat, de redschuit en de brancard drager door het redvoertuig naar beneden wordt verplaatst.

DSC03255 DSC03292

Vorig artikelProject Eerste Hulp Geen Vervoer (EHGV) gestart
Volgend artikelBoekentip: Ambulance Op zijn Kant
Arrand Klein
Ambulancechauffeur Ambulance Oost