Home Algemeen Algemeen Ambulance Oost: Martin-hoorn op alle ambulances

Ambulance Oost: Martin-hoorn op alle ambulances

4886
3

Alle ambulances van Ambulance Oost worden in de (nabije) toekomst voorzien van de Martin-hoorn. Een extra sirene in aanvulling op de huidige optische-, en geluidssignalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van de Martin-hoorn een positieve bijdrage kan leveren aan de veiligheid in het verkeer. Door één druk op de stuurclaxon kan de chauffeur de Martin-hoorn activeren voor 10 seconden (indien nodig ook langer).

Onderzoek Ambulance Oost
De ‘voertuigen en materialen commissie’ (VOMA) heeft een onderzoek uitgezet naar het geluid van de Martin-hoorn (compressor-luchthoornset). Aanleiding voor het onderzoek was dat uit eerdere onderzoeken naar ongevallen met voorrangsvoertuigen blijkt dat met name bij ambulances aanrijdingen vaak voorkomen op kruisende vlakken of bij het passeren van voertuigen (file) omdat ze niet tijdig zijn opgemerkt. Uit het onderzoek is gebleken dat het geluid van de Martin-hoorn eerder hoorbaar is en beter doordringt in voertuigen dan de elektronische sirene: “Gemeten op afstanden groter dan 50 meter is de geluidsdruk van de luchthoorn hoger dan die van de elektronische sirene.”

Betere positie op de weg
Naast praktijktesten is een enquête uitgezet. Ambulancechauffeurs geven aan dat de mogelijkheid om de Martin-hoorn te gebruiken als meerwaarde wordt ervaren: “Overige weggebruikers lijken eerder te anticiperen op een aankomende ambulance in vergelijking met de elektronische sirene. Daardoor kan de ambulance meer zijn positie op de weg handhaven en worden remacties voorkomen.” Deze positieve resultaten hebben ertoe geleid dat alle ambulances geleidelijk worden voorzien van de Martin-hoorn.

Toekomst
De eerste helft van 2017 worden, naast de huidige vier, nog zeven ambulances uitgerust met de Martin-hoorn. Zodra de overige ambulancevoertuigen toe zijn aan vervanging wordt in de nieuwe voertuigen de Martin-hoorn als standaard toegevoegd aan de optische-, en geluidssignalen.

Vorig artikelIn eens is daar een knal… een vreselijke harde knal anders dan anders
Volgend artikelDieseldampen in de ambulance garage?
Arrand Klein
Ambulancechauffeur Ambulance Oost

3 REACTIES

  1. Apart… In de jaren 60 en 70 waren bijna alle Ambulances in Nederland met drie tonige drukhoorns uitgerust.
    Het geluid was al van een enorme afstand te horen en attendeerde automobilisten veel eerder op een naderende Ambulance dan de latere electronisch opgewekte tonen.
    Zo zie je maar weer, soms worden dingen veel te snel vervangen…

  2. Olla, Gooi&Vecht is al uitgerust met de hoorns, werkt goed als iemand aan het rijden is en zit te bellen/face-booken/make-uppen/krant lezen/ half te slapen/ spiegels niet goed gesteld/ auto beslagen/ diep in gesprek/ kortom alles behalve gewoon normaal geconcentreerd autorijden. Grtzz

Comments are closed.